ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Σώζεται ο καρυοφιλιάς του Παναγιώτη Μπόβη ,που μαζί με τους άλλους Μποβαίους ανήκαν στον οπλαρχηγό Νικηταρά (Αναγνωστόπουλος). Ήταν σκλάβοι στους Τούρκους και με την έναρξη της επανάστασης πήραν τα όπλα.
Ο Παναγιώτης Μπόβης υπήρξε δημαρχιακός πάρεδρος του δήμου Οιχαλίας, το 1841-2 και γεννήθηκε το 1762. Στους εκλογικούς καταλόγους του 1847 είχε ηλικία 85 ετών. Στο φάκελο αριστείων 220 έχει αργυρούν αριστείο που δηλώνει ότι ήταν αξιωματικός με αύξοντα αριθμό 85 ,εγγραφή 296, σελίδα 16.
Από τα αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας του τόμου 20 σελίδες 1-8 ,ο Πανάγος Μπόβης μαζί με άλλους 32 Βαλυραίους ήταν πληρεξούσιοι στην Γ Εθνοσυνέλευση Νοέμβριος 1825- Απρίλιος 1826. Μικρομάνη 8-11-1825.
Το όπλο αυτό διασώθη από γενιά σε γενιά και το χρησιμοποίησε ο παππούς μου Κώστας Μπόβης στον οικονομικό αποκλεισμό του 1917, και φύλαγε το σιτάρι στην Τσούκα μισιακό με τους Χατζέους. Το 1918 άρχισε η πείνα και άρχισαν οι κλεψιές σε σιτάρια, ζώα κ.λ.π.
Ο Κώστας Μπόβης ήταν εκλεγμένος πρόεδρος της κοινότητας Βαλύρας και υπάρχει έγγραφο στην κατοχή μας, ο οποίος εξουσιοδοτείται ως εκπρόσωπος της κοινότητας να μεταβεί στην Αθήνα στις 13-11-1931, στο συγκροτηθησόμενον πανελλαδικόν συνέδριο κοινοτήτων ,και υπογράφεται 28-8-1931, από τους τότε κοινοτικούς συμβούλους Βαλύρας, το οποίο και δημοσιεύουμε.
Υπάρχουν έγγραφα στην κατοχή του εξαδέλφου μου Κώστα Παπαγεωργίου που ο παππούς μας Χρίστος Παπαγεωργίου είχε γραμμάτια στη ΛΑΙΚΉ ΤΡΆΠΕΖΑ ΒΑΛΥΡΑΣ και υπογράφουν ο τότε πρόεδρος ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ και ταμίας Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΒΗΣ. Έχουμε ανάρτηση στην ιστοσελίδα μας με τίτλο: ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ,από τα αρχεία του ΑΣΟ, που δυστυχώς τώρα έχει καταργηθεί.
Στη γερμανική κατοχή ο γιός του Γιάννης Μπόβης το έκρυβε στα φουσκιά, γιατί οι Γερμανοί τα μάζεψαν όλα. Το όπλο ανήκει στην ιδιοκτησία Κώστα Μπόβη, γιο του Γιάννη.
Ο καρυοφιλιάς έχει 18 χαρακιές που δηλώνουν ότι σκότωσε 18 τούρκους.
31-7-1997 στην πλατεία της Βαλύρας.
ΕΤΟΣ Α
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 1847, Α Α 1- 793
Δ. Δ. ΤΖΕΦΕΡΕΜΙΝΗ 261- 372
ΦΙΛΙΑ, ΔΟΓΑΝΤΖΗΔΕΣ, ΛΟΥΤΡΟ, ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ, ΤΟΣΚΕΣΙ, ΣΠΑΝΟΧΩΡΙ, ΜΕΛΙΓΑΛΑ, ΤΣΑΟΥΣΙ, ΤΣΕΦΕΡΕΜΙΝΗ,
ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ, ΣΙΑΜΟΥ, ΚΑΤΣΑΡΟΥ, ΑΛΗΤΣΕΛΕΠΗ, ΜΠΑΛΑ, ΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙ, ΣΚΑΛΑ, ΣΟΛΑΚΙ, ΖΕΖΑ, ΣΙΑΜΟΥ, ΜΠΟΥΓΑ
Εν Μελιγαλά την 22 Μαίου 1844
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΣΤΑΘΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Πάρεδροι
Γ. Νικολακοπουλος
Πανάγος Μπόβης
Δ. Δελιγιάννης
Γ. Κυριακόπουλος
Αθ. Θεοδοσόπουλος
Αθ. Τζορης
Οι Ιερείς
Παναγιώτης Ζερβόπουλος
Ιωάννης
Νικόλαος Ανδρικόπουλος
Νικόλαος Αξιώτης
Νικόλαος Πρωτοπαπάς
ΜΠΟΒΗΣ ,ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΑΚΑΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 85-88.ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ Φ 220ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΒΗ
ΟΤΑΝ Η ΒΑΛΥΡΑ ΕΙΧΕ ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΑΜΙΑ ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΒΗ .ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΕΞΑΔΕΛΦΟΥ ΜΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.
Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΒΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ -ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΒΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.