ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Μετά την ανατίναξη της σιδερένιας γέφυρας το 1943 η επικοινωνία γινόταν είτε από την ξύλινη γέφυρα, είτε με την βάρκα. Πλοηγοί της βάρκας αρχικά ήταν ο Κοιλάκος, αργότερα ο Θοδωράκης Καπότης, Χρίστος Ντουραμάκος και τελευταίος ήταν ο Γιώργος Γκομέσης (Μανιαδάκης). Η σιδερένια γέφυρα έχει γίνει καρτ-ποστάλ και την έχουν ζωγραφίσει οι βαλυραίοι Αλέκος Λιοντήρης και Ανδρέας Τσώνης. Το φωτογραφικό υλικό τεκμηριώνει το ιστορικό της βάρκας ,στης Βαλύρα Μεσσηνίας, που περνούσε άνθρωπους και ζώα για περίπου 10 χρονια ,από τη μια όχθη στην άλλη ,το ποτάμι της Μαυροζούμενας.
Από τα πρακτικά της κοινότητας Βαλύρας, στον τόμο 11 και στην πράξη 28
υπάρχει το αίτημα της κατασκευής της σημερινής τσιμεντένιας γέφυρας, στη
Βαλύρα, στο ποτάμι της Μαυροζούμενας ΤΟΜΟΣ 11ος 4-6-1950 ΕΩΣ 4-2-1953
28.ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ
Η ξύλινη γέφυρα του Μύλου και η ξύλινη γέφυρα στου Καυκούλα παρασύρθηκαν από πλημμύρα πρωτοφανούς έντασης. Το νερό έφτασε μέχρι τα βαγένια του μύλου οι σταφίδες του Μυλόλακκα είχαν σκεπαστεί από το νερό και η πλημμύρα παρέσυρε το μύλο και τη σιδηροδρομική γραμμή, και έπνιξε το ζεύγος των μυλωνάδων και το παιδί τους. Αυτό έγινε στις 26 προς 27/10 1947. Η τσιμεντένια γέφυρα ολοκληρώθηκε, τον Οκτώβριο του 1953 και πέρασε το πρώτο αυτοκίνητο, όταν έγιναν τα εγκαίνια, από τον τότε υπουργό δημοσίων έργων και μετέπειτα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Σε επόμενη ανάρτηση θα είναι τα κάρα.
ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ.ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ
ΟΙ ΔΥΟ ΑΚΡΑΙΟΙ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΤΟΥΡΑΜΑΚΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΗ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΚΟΜΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
Μετά την ανατίναξη της σιδερένιας γέφυρας Βαλύρας το μεταφορικό μέσο στο ποτάμι της Μαυροζούμενας,τους χειμερινούς μήνες ήταν η βάρκα. ΟΙ εικονιζόμενες είναι η Μαρίκα Γεωργακοπούλου, κόρη του γιατρού κρατώντας το καλάμι, η Σία Αθανασία Μπάκα κόρη του Παναγιώτη και αδελφή του οδοντίατρου Γιώργη, η Μαρία Γεωργακοπούλου Σινάπη η Δήμητρα Μουρούσια, η Βουλα Γεωργακοπουλου του Δημητρίου και ο μικρός εξάδελφος Θόδωρος Γεωργακόπουλος του Μαρίνου, μαθητής τρίτης δημοτικού, το 1952.
ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΣΠΥΡΟΣ ΓΚΟΜΕΣΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για τα αναρτώμενα σχόλια την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο σχολιαστής.