Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

ΒΑΛΥΡΑ:ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ-ΔΗΜΑΡΧΩΝ, 1970-2011

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ-ΔΗΜΑΡΧΩΝ, 1970-2011
ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ24002,ΤΗΛ 2724071016
Με αφορμή τα δημοσιεύματα στην ηλεκτρονική εφημερίδα ITHOMI NEWS του συνεργάτη μου (και παλιού μαθητή μου) Λινάρδου Ιωάννη και Κωνσταντίνου Κανελλόπουλου θα περιγράψω αυτά που αναφέρω στον τίτλο μου: Διοικητικές μεταβολές στην περιοχή μας από την Ενετοκρατία μέχρι σήμερα, και έργα και ημέρες των προέδρων-δημάρχων, 1970-2011 .
Όταν δούλευα φοιτητής την περίοδο του ’70 , στα έργα της ΑΤΕ ΑΛΙΑΚΜΩΝ και τα γραφεία της ήταν στην Αλωπεκής ,στο Κολωνάκι, γινόταν αμμοληψία από το ποτάμι Μαυροζούμενα, για να γίνουν τα έργα του αναδασμού. Στην περιοχή του Μύλου φάνηκαν τα θεμέλια αρχαίας γέφυρας η οποία έχει μείνει στα αζήτητα από τότε καθώς και τα θεμέλια άλλης αρχαίας γέφυρας, πάνω από τον Κάκκαβο και καμάρα αρχαίας γέφυρας στο χωριό Αριστοδήμειο, την οποία αναφέρει ο Γιάννης Αναπλιώτη (Τουριστικός οδηγός Μεσσηνίας, Καλαμάτα 1970, σελίδα 126). Η Δέση, το Αυλάκι, οι Καμάρες, οι Νερόμυλοι, παλιά σπίτι .εξώπορτες με καμάρες, η χειμερινή και θερινή οικία που έμενε επί τουρκοκρατίας ο Τζαφέρ Αγάς ,βυζαντινά εκκλησάκια, πηγάδια, παλιά λιοτρίβια κ.λ.π., έχουν μείνει και αυτά στα αζήτητα, από το 1970 μέχρι και σήμερα. Ο τελευταίος απερχόμενος δήμαρχος του Δήμου Ιθώμης με το νόμο Καποδίστρια κύριος Κώστας Γεωργακόπουλος είχε όραμα να επαναφέρει τη λειτουργία του αυλακιού και όταν μετά τη μεγάλη ξηρασία –πυρκαγιές ,το 2007 ,καθάρισαν το ποτάμι και ξαναφάνηκαν τα θεμέλια του παλιού γεφυριού και το κτίριο του μύλου, δεν έγινε καμιά προσπάθεια συντήρησης, διάσωσης και προβολής. Τουναντίον έβαλε με ανάποδη κλίση σωληνώσεις στο αυλάκι, ήθελε να κάνει το αυλάκι δρόμο, και η αισθητική του γεφυριού στο σπίτι του Λινάρδου χάλασε παντελώς, ενώ το γεφύρι του Αγίου Αθανασίου εξαφανίστηκε , δημιουργώντας ένα δρόμο τερατούργημα.