Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Ο ιστορικός πλάτανος του Αγίου Φλώρου χαρακτηρίζεται διατηρητέο μνημείο της φύσης

Σαν σήμερα…από την τοπική ιστορία. 30 Αυγούστου 1985. - Ο ιστορικός πλάτανος του Αγίου Φλώρου χαρακτηρίζεται διατηρητέο μνημείο της φύσης


Σαν σήμερα, στις 30 Αυγούστου 1985, ο ιστορικός πλάτανος του Αγίου Φλώρου χαρακτηρίζεται διατηρητέο μνημείο της φύσης.
Το αιωνόβιο αυτό δέντρο, σύμφωνα με τον καθηγητή  βιολογίας Γιάννη Λύρα συνδέεται με τα εξής γεγονότα:
«1) Στον πλάτανο έγινε μεγάλη υποδοχή στον καπετάν Γιαννάκη Κουτήφαρη από Έλληνες και Τούρκους το 1715, όταν επέστρεφε από την Κόρινθο στην Μάνη. Οργανώνουν αγώνες σκοποβολής με κανόνια, παιχνίδια διάφορα, κυνηγετικές εκδρομές, χορούς και τόσα άλλα στο Άργος, στο Ναύπλιο, στη Μαντίνεια, στο Λεοντάρι, στον Άγιο Φλώρο, όπως ακριβώς περιγράφει τα γεγονότα ο αγωνιστής του 1821 και λόγιος Χριστόδουλος Καπετανάκης στο «Ιστορικό του Μπάσι Καπετάν Γιαννάκη», το οποίο περιέχεται στο βιβλίο του Γιάννη Αναπλιώτη «Ένα ιστορικό ταξίδι 1715»: «…Ξημερώνοντας ο Θεός την ημέρα επήγα και αποχαιρέτησα όλους και ιππεύσαμεν. Μας εξέβγαλαν (από το Λεοντάρι) έως κάτω εις την πεδιάδα.

Το ζώο της εβδομάδας: "Αλογάκι της Παναγίας: απο τον Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Το ζώο της εβδομάδας: "Αλογάκι της Παναγίας: απο τον Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
To συγκεκριμένο ζώο είναι ένα έντομο και μάλιστα από τα περισσότερο δημοφιλή και «αποδεκτά», αν και γενικότερα τα έντομα δεν χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τον άνθρωπο. 
Το πρώτο συνθετικό του επιστημονικού του ονόματος προέρχεται από την ελληνική λέξη μάντις ενώ το δεύτερο συνθετικό από τη λατινική λέξη religio=καθήκον/δέσμευση στους θεούς από την οποία προέρχεται και η λέξη religion=θρησκεία. Η ονοματοδοσία αυτή σχετίζεται με τη χαρακτηριστική μορφή του σώματος του ζώου και τη στάση που παίρνει έχοντας το πρόσθιο ζεύγος των ποδιών του απλωμένο θυμίζοντας στάση προσευχής και συγκεκριμένα έναν προσευχόμενο άνθρωπο μιας θρησκείας, έναν μάντη, όπως μαρτυρά και το κοινό αγγλικό όνομα του ζώου: praying mantis.