Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

“Καλαμάτα” Όλη η αλήθεια….. Την λάτρεψαν ως Παναγιά «Καλομάτα», την πόλη των Φαρών

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Αυτές τις ημέρες έχει την τιμητική της η Καλαμάτα, μιας και στις 2 Φεβρουαρίου, είναι η εορτή της Υπαπαντής του Σωτήρος. Βρήκαμε από το διαδίκτυο τρεις διαφορετικές αναρτήσεις τις οποίες δημοσιεύουμε, για να πληροφορηθεί ο κάθε αναγνώστης το ιστορικό παρελθόν της περιοχής μας.
 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΒΟΥΛΑΡΕΑ
Κατά το 1500 π.Χ. Γεννήσεως πάνω στο βράχο, Ακρόπολη, του σημερινού κάστρου της Καλαμάτας το βασιλόπουλο Φάρις από το αρχαίο Άργος ίδρυσε το βασίλειό του και την πόλη που ονομάστηκε Φαραί από το όνομά του (λεγόταν Φάρις).
kastro_teixos_pefkaΚατά το 1300-1250 π.Χ. στην Ακρόπολη των Φαρών βασίλευε ο Διοκλής που είχε δύο αγόρια δίδυμα, τον Κρίθωνα και τον Ορσίλοχο, και μία κόρη την Αντίκλεια, την οποία είχε παντρέψει με τον γιο του θεοποιημένου γιατρού Ασκληπιού Μαχάωνα. Τα παιδιά του Διοκλέους και ο γαμπρός του Μαχάων, γιατρός, σκοτώθηκαν στην Τροία.
Μετά τον Τρωικόν πόλεμο, την εποχή της Οδύσσειας, ο γιος του Οδυσσέα Τηλέμαχος, διανυκτέρευσε στα ανάκτορα του Διοκλέους δύο βραδιές. Την μια όταν μετέβαινε για την Σπάρτη, συνοδευόμενος από το γιο του Νέστορα, Πεισίστρατο, που τον μετέφερε με το άρμα του για τη Σπάρτη, και την άλλη βραδιά, κατά την επιστροφήν από τη Σπάρτη.
Στην ακρόπολη των Φαρών βασίλευσαν και τα εγγόνια του Διοκλέους που ήταν παιδιά της κόρης του Αντίκλειας και του Μαχάωνα, Νικόμαχος και Γόργασος, που ήταν και αυτοί γιατροί. Όπως μας πληροφορεί ο περιηγητής Παυσανίας, είχαν ασκληπιείο στις Φαρές.

Το Ελληνικό Τρίγωνο των Βερμούδων..Ξέρετε που βρίσκετε;

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Η υποθαλάσσια άβυσσος, όπου βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, λόγω των πολλών ναυαγίων που έχουν σημειωθεί μπορεί να χαρακτηριστεί ως Ελληνικό Τρίγωνο των Βερμούδων...
Λίγα μίλια νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας, απέναντι από την Μεθώνη, βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου (στα 5.121 μ.), το Φρέαρ των Οινουσσών.
«Νέστωρ» και Φρέαρ των Οινουσσών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΦΡΑΣΕΙΣ !!!

 agsaouti@gmail.com, ή αν θέλετε τηλεφωνείστε  στο κινητό  6938 332788.

Είναι "ΑΝΕΒΑΣΤΑΓΗ", Δεν "ΑΚΩ" καλά, και "ΑΠΟΚΑΝΑ" να γράφω ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΦΡΑΣΕΙΣ !!!

Η Μεγαλύτερη φυσικά ομορφιά του πλανήτη, το ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ !
Όταν ξεκινήσαμε να δημιουργούμε το blog της Μεσσηνιακής παράδοσης, δύο πράγματα είχαμε στο μυαλό μας. Να καταγράψουμε τις πόλεις, τα χωριά και τους οικισμούς κατοικημένους και ακατοίκητους με τις σημερινές ονομασίες του, αλλά προ πάντων τα παλιά ονόματα των χωριών μας.  Το δεύτερο πράγμα που είχαμε κατά νου ήτανε να καταγράψουμε όλες τις λέξεις και φράσεις που μιλούσαν οι παλαιότεροι Μεσσήνιοι και που μιλούν ακόμη και πολλοί από τους νεότερους, είτε μένουν στη Μεσσηνία, είτε στην υπόλοιποι Ελλάδα, είτε είναι απόδημοι Μεσσήνιοι σε όλον τον κόσμο.
Σήμερα, κάνοντας διάφορες έρευνες, συγκεντρώσαμε πάρα πολλές λέξεις αποκλειστικές της Μεσσηνίας, χάρις κυρίως στη βοήθεια των αναγνωστών του blog που πραγματικά ήταν εντυπωσιακή !!! και τους ευχαριστούμε όλους, όπως ευχαριστούμε και εκείνους που μελλοντικά θα συμπορευθούν μαζί μας ώστε να καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε όλες τις λέξεις και φράσεις που μιλούσαν και μιλούν οι Μεσσήνιοι.