Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

1821. ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΗ ΛΙΝΑΡΔΟ ΛΟΧΑΓΟ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΕΡΡΩΝ το 1839 ηλικίας 48 ετών,ΜΕ ΧΑΛΚΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΙΟΝ .


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ***

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΙΝΑΡΔΟΣ  με βάση την αιτησή του για αριστείο το 1839 ήταν 48 ετών και δήμαρχος Δερρών που τον αποτελούσαν τα χωριά Σκάλα Βαλύρα. Έίχε το βαθμό του λοχαγού με 30 βαλυραίους  στρατιώτες, πολέμησε σε όλες τις μάχες του απελευθερωτικού αγώνα με το Δυρραχίτη οπλαρχηγό Παναγιώτη Κεφάλα. και με βάση την αίτηση ήταν το 1821 30 ετών, το 1821.

Κάνοντας εκ νέου μελέτη, έρευνα, καταγραφή στα ΓΑΚ ΑΘΗΝΩΝ, βρήκαμε και άλλα στοιχεία από διάφορους φακέλλους για το Βασίλη Λινάρδο, τον οπλαρχηγό από το Ζευγολατιο Αναστασόπουλο Αλέξιο που είχε στρατιώτες αο διάφορα χωριά και από τη Βαλύρα 12, και από τα ΓΑΚ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΑ μαζί με άλλους Βαλυραίους.

Ο δήμος Δερρών δημιουργήθηκε με το ΦΕΚ   80 1836 με διορισμένο δήμαρχο τον Αναγνώστη Πουλόπουλο και εισπράκτορα τον γ.  Νικολακόπουλο .Με το ΦΕΚ 22 1840  οι δήμοι Δερρών και Στενυκλήρου ενσωματώθηκαν στο Δήμο Οιχαλίας και οι 14 δήμοι της επαρχίας Μεσσήνης έγιναν 6.Ολόγος συγχώνευσης των δήμων έγινε γιατί όσοι δήμαρχοί ήταν αντιοθωνικοί καταργήθηκαν και ενδωματώθηκαν σε δήμους που είχαν εκλεγεί οθωνικοί δήμαρχοι. .Στο  δήμο Οιχαλίας ήταν ο Α. Σταθουλόπουλος και εισπράκτορας ο Ι. Δρούτσας