Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΒΑΛΥΡΑ:ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ-ΔΗΜΑΡΧΩΝ, 1970-2014


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Το  τριήμερο της αποκρηάς ,στις 1-3\3\2014, επισκέφθηκα το χωριό μας, τη Βαλύρα, και τσίκνησα με το μαθητή μου Γιάννη Λινάρδο. Διαπίστωσα από το σπίτι του, οτι το αυλάκι, απέναντι στο νεόκτιστο ναο Αγιο Κωνσταντίνο, γίνεται δρόμος και ετοιμάζεται η τσιμεντοστρωσή του. Το έργο να γίνει , αλλά να γίνει σωστά. Οι σωλήνες που έχουν τοποθετηθεί, έχουν ανάποδη κλίση. Έτσι  αφενός τα λιμνάζοντα νερά θα είναι εστία μόλυνσης για το χωριό, αφετέρου σε περίπτωση επαναλειτουργίας του αυλακιού, του νερόμυλου και του ποτίσματος των κτημάτων και του κάμπου ( έργο ρωμαικής κατασκευής, κατα τον αείμνηστο καθηγητή και ακαδημαικό Αθανάσιο Πανάγο), το κόστος θα είναι αρκετά μεγαλύτερο, ενώ αν γίνει τώρα το έργο, το κόστος συγκριτικά θα είναι πολύ μικρότερο. 
Ας το λάβει υπόψη της η εκλεγμένη τοπική και δημοτική αρχή, και να μην γκρινιάζουμε όταν γίνουν τα χειρότερα, όπως έγινε την Κυριακή προς τη Δευτέρα, που το νερό εβρεχε ασταμάτητα και έγιναν διάφορες ζημιές,σε κτήματα, καλλιέργειες και σπίτια. Το έργο να γίνει, αλλά να γίνει σωστά.
Αναδημοσιεύω και την ανάρτηση που είχε γίνει τον Σεπτέβριο του 2011, μνημονεύοντας και τους αδελφούς Κόνιαρη Ηλία και Βασίλη, που δώρισαν το οικόπεδο, για να στεγαστεί το κοινοτικο κατάστημα της Βαλύρας.