Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ


ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΜΕΝΟ ΦΡΟΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ24002
ΤΗΛ.2724071016
Το φραγκόσυκο είναι φρούτο του καλοκαιριού, καρπός της φραγκοσυκιάς, κακτοειδούς φυτού Κεντρο-Αμερικανικής προέλευσης που φυτρώνει και στην Ελλάδα. Ο καρπός αυτός αναπτύσσεται περιμετρικά πάνω στις άκρες των φύλλων της φραγκοσυκιάς.Παλιότερα τα κτήματα στη Βαλύρα αφενός είχανε σύνορα τις φραγκοσυκιές, αφετέρου ήταν τροφή για τα ζώα και τους ανθρώπους. Παλιότερα από τα φραγκόσυκα έφτιαχνα και οινόπνευμα.
Η επιφάνειά του καλύπτεται αφενός από σκούρα κομπάκια και αφετέρου από πολύ μικρά αγκαθάκια, τα οποία μοιάζουν με χνούδι και δε γίνονται άμεσα αντιληπτά, τα λεγόμενα φραγκάγκαθα. Για τη συλλογή του χρησιμοποιούσαμε παλιά το τσιγκλί και τώρα το τενεκεδάκι διπλής όψης ανάλογα με το μέγεθος του φραγκόσυκου. Για το καθάρισμα από τα φραγκάγκαθα χρησιμοποιούσαμε κυρίως το ψίλιθρο στο οποίο κολλούσαν τα φραγκάγκαθα, λυγαριά , ιτιά ή οποιοδήποτε άλλο φυτό. Μετά τα βρέχουμε με νερό πίεσης,ή τα βάζουμε στο νερό για να φύγουν όσα φραγκάγκαθα είναι κολλημένα ακόμη στο φραγκόσυκο. Απαγορεύεται η συλλογή καρπών όταν φυσά αέρας, γιατί υπάρχει κίνδυνος να τυφλωθείς ή να γεμίσεις φραγκάγκαθα το οποία  εμείς βγάζαμε με αλογόμυγες. Υπάρχει στη Μάνη είδος φραγκοσυκιάς χωρίς περόνες και βγάζουν φραγκόσυκα χωρίς φραγκάγκαθα.
Το φθινόπωρο που δεν υπήρχε χλωρακιά, τα παλιά χρόνια της αθωώτητας, μαζεύαμε φραγκοσυκιές,τις οποίες κόβαμε με το κασάρι, στη δύση του ηλίου, ανάβαμε φωτιά και τις καψαλάγαμε χρησιμοποιώντας το τσιγκλί για να καούν τα αγκάθια τους (περόνες), τις κόβαμε σε μικρά κομμάτια και ταίζαμε τα διάφορα ζώα. Πρόβατα. γίδια, γουρούνια, μοσχάρια γαιδούρια, άλογα κ.λ.π.. Η φραγκοσυκιά είναι ευκολόπιαστο φυτό και στον ένα χρόνο αποδίδει καρπούς.
Το φραγκόσυκο περιέχει πολλούς σκληρούς σπόρους, και είναι αρκετά δροσιστικό όταν καταναλωθεί κρύο, ειδικά με παγωτό καϊμάκι. Σε μεγάλες ποσότητες φέρνει δυσκοιλιότητα. Μπορεί να γίνει και γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα, όπως γραφουμε στο τέλος.
Η συλλογή και ο καθαρισμός αποτελούν εμπόδια, ώστε κάποιος να απολαύσει τα φραγκόσυκα, όταν δεν είναι μυημένος. Προκειμένου να συλλέξουμε  φραγκόσυκα, είτε για επί τόπου κατανάλωση, είτε για μεταφορά στο σπίτι πρέπει να γνωρίζουμε και εφαρμόζουμε τον παρακάτω βασικό κανόνα. Μαζεύουμε φραφκόσυκα πριν την ανατολή του ηλίου ή μετά τη δύση του ηλίου γιατί τα φραγκάγκαθα έχουν υγρασία, δεν σκορπίζουν εύκολα, και να υπάρχει άπνοια αέρα. Το πιο νόστιμο φραγκόσυκο είναι το χειμώνα, όταν διφορίζουν  οι φραγκοσυκιές.Όταν συλλέγομε φραγκόσυκα και θέλομε να τα μεταφέρουμε τά βάζουμε σε καλάθι, πρέπει να προσέχουμε, να μη τα πετάμε από ψηλά, να μην πιέζονται κατά την συλλογή  να μη προκαλείται άνοιγμα στο κάτω μέρος του καρπού κατά την απόσχιση από τον βλαστό.  Διατηρούνται καθαρισμένα στο ψυγείο ή ακαθάριστα σε σκιερό μέρος και όχι πέραν της εβδομάδας. Το μυστικό για να καθαριστεί το φραγκόσυκο από τον τόσο οπλισμένο με αγκάθια φλοιό είναι απλό. Επιτυγχάνεται με τρεις τομές επί του καρπού. Οι  δύο  στα άκρα και  είναι βαθιές και η τρίτη ενώνει τις δύο προηγούμενες και είναι ρηχή, όσο το πάχος του φλοιού. Μετά  τις  τρεις  τομές,  απομακρύνομε  πλευρικά  το  φλοιό και  αποκαλύπτεται  ο  καρπός  ο  οποίος  αφαιρείται   με  το  χέρι (ή το πιρούνι)  ή  ακόμα  εισάγεται  στο  στόμα   απ’ ευθείας χωρίς  την  χρήση  χειρός,  από  τους  πεπειραμένους.Τη διαδικασία αυτή την έχουμε φωτογραφίσει για την κατανόηση, από πρωτόπειρους,όταν θέλουν να γευτούν το φραγκόσυκο. Το χρώμα των καρπών είναι κίτρινο, πορτοκαλί ή κοκκινωπό και η σάρκα τους γλυκιά και χυμώδης.
Το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης θα πρέπει να εφαρμόσει πιλοτικά την καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς, να κάνει έρευνα αγοράς, ώστε να δοθούν κίνητρα σε νέους αγρότες, μιας και η χώρα μας έχει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα.  http://illiweb.com/fa/empty.gif
Μερικά φραγκόσυκα το πρωί προσφέρουν εξαιρετική τόνωση ενώ κόβουν το αίσθημα της πείνας. Σε περιπτώσεις μεγάλης κατανάλωσης φαγητού, αποτελούν ένα εξαιρετικό χωνευτικό.Είναι ένα θαυμάσιο, εύγευστο αλλά και εξαιρετικά δροσιστικό φρούτο τις ζεστές ιδίως ημέρες του καλοκαιριού.Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Επίσης περιέχουν βιταμίνη A σε μικρότερη ποσότητα, αμινοξέα, σίδηρο, κάλλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, νάτριο κλπ.Είναι αγχολυτικά.Επανασυντάσσουν το νευρικό σύστημα, είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό που φέρνει ηρεμία και γαλήνη σε έναν στρεσαρισμένο οργανισμό.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη ζαχαροπλαστική για γλυκά, μαρμελάδες και κομπόστες ενώ δίνουν εξαιρετικής ποιότητας ρακί. Επίσης τα νεαρά φύλλα της φραγκοσυκιάς, πριν βγάλλουν περόνες και φραγκάγκαθα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στη μαγειρική για σαλάτες, ορεκτικά, τουρσί, κλπ.
Οι καρποί του φραγκόσυκου, καθαρίζουν το πεπτικό σύστημα πλήρως αλλά και το ουροποιητικό, νεφρά, κλπ.  Είναι αντιδιαβητικό, αντιχοληστερινικό και τα σπόρια που περιέχει το φραγκόσυκο καθαρίζει το έντερο από τις τοξίνες που εισάγουμε στο σώμα μας. Στη λαϊκή της Καλαμάτας Τετάρτη και Σάββατο βλέπουμε αρκετούς να πωλούν φραγκόσυκα, ενώ στα σούπερ μάρκετ πωλούν σε συσκευασίες φραγκόσυκα, από Μαρόκο και Τυνησία. Για την παρασκευή μερμελάδας ,από φραγκόσυκα ξεφλουδίζουμε τα φραγκόσυκα και αφαιρούμε τα σπόρια τους. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη σάρκα του πορτοκαλιού, τα φραγκόσυκα πολτοποιημένα ,  χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να δέσει.
Βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και σφραγίζουμε. Έχει μια εξαιρετική και ασυνήθιστη γεύση αλλά πρέπει να καταναλωθεί στη διάρκεια του χειμώνα. 

 ΠΩΣ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ
 Η ΑΝΘΗΣΗ ΤΗΣ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΑΣ
 Η ΑΝΘΗΣΗ ΤΗΣ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΑΣ
 Η ΑΝΘΗΣΗ ΤΗΣ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΑΣ
Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟΥ, ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
 ΤΑ ΩΡΙΜΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ
 ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ
ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ,ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ  ΤΗ ΜΙΑ ή ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΘΗΚΗ
 ΤΟ ΚΑΣΑΡΙ ΠΟΥ ΚΟΒΑΜΕ ΤΙΣ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΕΣ
ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΩΝ ΜΕ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΚΛΟΥΒΑ
Ο ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΦΑΜΕ

6 σχόλια:

~ Fotini Theoharidi ~ είπε...

Ευχαριστούμε για την ανάρτηση!
Καλό Φθινόπωρο!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για το φραγκόσυκο.Όχι πως δεν ήξερα τα όσα γράφεις αφού τα έχω ζήσει αλλά για τον τρόπο που τα γράφεις

Unknown είπε...

Το αγαπημένο μου φρούτο.Μπορώ να τρέφομαι αποκλειστικά με αυτά.

gaspar είπε...

Ο τρόπος καθαρίσματος του φραγκόσυκου που προτείνουν όλοι είναι "εγκληματικός"!
Μαζί με τη φλούδα του, πετάτε και το 90% της σάρκας του φρούτου και το σημαντικότερο όλη τη σάρκα που είναι κοντά στη φλούδα και περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Το αποτέλεσμα είναι να τρώτε ουσιαστικά τα κουκούτσια του.
Ο καλύτερος τρόπος που έχω καταλήξει είναι να κόβεις την άκρη που ήταν προς το Φύλο, να το τοποθετείς πάνω στην επιφάνεια κοπής σου με την άκρη του ανθού που είναι σκληρή και με ένα μαχαίρι απομακρύνεις τη φλούδα με όσο λιγότερη σάρκα, συγκρατώντας το με το δάκτυλο πιέζοντας ελαφρά στην άκρη του φρούτου που έχεις καθαρίσει.

GIANNIS LYRAS είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ.ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝΒΑΛΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

Unknown είπε...

Με την κατανάλωση τον σπόρων τι γινεται