Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Η εκπαίδευση σε κρίση.Του Μιχάλη Δημητρακόπουλου Φυσικού

Το 30% των μαθητών της Α’ Λυκείου «έμειναν» επανεξετάσιμοι φέτος, που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το νέο σύστημα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στα διαγωνίσματα των προαγωγικών εξετάσεων, τα θέματα προέρχονταν κατά 50% από την περιβόητη Τράπεζα Θεμάτων του υπουργείου Παιδείας.
Γιατί συνέβη αυτό; Διότι στο νέο νόμο υπήρξε η πρόβλεψη πως, αν ένας μαθητής δε συμπλήρωνε μέσο όρο τουλάχιστον 10 σε κάποια μαθήματα (και 8 σε κάποια άλλα), θα τον παρέπεμπαν για επανεξέταση το Σεπτέμβρη.
Έφταιξε η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων γι’ αυτό; Όχι, διατείνεται το υπουργείο και παραθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι μαθητές έγραψαν καλυτέρα φέτος απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Κάτι τύποι με μαύρα που ζουν στον κόσμο τους – Μήπως ψάχνεις το ίδιο μ’ αυτούς;

Ξέρω κάτι τύπους που φοράνε μόνο μαύρα κι ασχολούνται συνεχώς με το θάνατο. Ο θάνατος τούς απασχολεί τόσο πολύ, που έχουν πάντα ραμμένη στα ρούχα τους μια ζωγραφισμένη νεκροκεφαλή.
Αγιορείτης-στο-γκρεμόΔεν ξυρίζονται, δεν κουρεύονται, δεν κάνουν κανονικό μπάνιο, πλένονται μόνο για λόγους υγιεινής· εκεί που μένουν είναι μάλλον αδύνατο να βρεις καθρέφτη. Δε μένουν στα σπίτια τους, αλλά ζουν σε μικρά δωμάτια, συνήθως μέσα σε αρχαία κτίρια, που τα συντηρούν και τα περιποιούνται. Τις νύχτες μαζεύονται και ψάλλουν χωρίς ν’ ανάβουν ηλεκτρικό φως, κρατώντας μόνο αναμμένα κεριά. Καίνε και αρωματικά λιβάνια, ενώ μερικές νύχτες περιφέρονται ψάλλοντας με τα κεριά τους στα δάση.Καλλιεργούν μόνοι τους το φαγητό τους. Έχουν τεράστιες περιόδους που δεν τρώνε κρέας, ενώ οι πιο προχωρημένοι απ’ αυτούς δεν τρώνε κρέας ποτέ, αλλά μένουν μάλιστα μέσα στα δάση, σε καλύβες ή σπηλιές, μερικοί και σε χαράδρες, κι εκεί έρχονται σε άμεση επαφή με τα πλάσματα της γης. Όλα τα πλάσματα της γης τ’ αγαπάνε και πολλοί φτάνουν στο σημείο να μπορούν και να επικοινωνήσουν μαζί τους.