Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ (ΑΡΑΧΙΣή Αράπικο φιστίκι, ΑΜΥΓΔΑΛΟ, ΚΑΡΥΔΙ)






Είχαμε περιγράψει σε παλιότερη ανάρτηση τη πώληση φιστικιών μέσα σε σακουλάκια, στα διάφορα πανηγύρια βγάζοντας το χαρτζιλίκι μας και βιώνοντας ευχάριστα συναισθήματα. Τώρα θα περιγράψουμε την καλλιέργεια του και τη βιολογική του σημασία στη διατροφή του ανθρώπου και των ζώων. Φυτεύεται το Μάρτιο και η συγκομιδή του γίνεται τέλη Σεπτεμβρίου- αρχές Οκτωβρίου, καθαρίζεται, λιάζεται ,διαλέγεται και σακιάζεται σε σακιά με δίκτυ για να αερίζονται και να μην μουχλιάζουν. Οι καλλιεργητές  περιορίζονται στο χώρο της Μεσσήνης, γιατί η αθρόα εισαγωγή από ξένες χώρες, κάνει το προϊόν δυσκολοπούλητο. Τρώγεται ωμό ή ψημένο, ξεφλουδισμένο ή με το περικάρπιο του και είναι σημαντικό στον εγκέφαλο, γιατί ανοίγει τα ντουλαπάκια μνήμης . Επιβάλλεται λοιπόν στη διατροφή του ανθρώπου κυρίως ωμό, λόγο των ευεργετικών του ιδιοτήτων, στον ανθρώπινο οργανισμό.