Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Εμπόριο, βιομηχανία, γεωργία, οδικό δίκτυο κ.λ.π. είναι μερικά από τα προβλήματα στη Μεσσηνία, που περιγράφονται στο Μεσσηνιακό ημερολόγιο του 1950. Το βιβλίο είναι ιδιοκτησίας του λαμπαινέου Χρίστου ΧΑΝΤΖΉ, σκανάραμε θέματα της επιλογής μας και τα αναρτούμε για να έχουμε ενημέρωση στο χρόνο-χώρο-φαινόμενα, το τότε και το ΄τωρα, το πρίν και το μετά.
Ευχαριστούμε το Χρίστο και ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία και καλές αναρτήσεις.

Ο Ελληνικός Λαός και ο φόβος και αγωνία των Αγγλοσαξόνων



Η άσκηση πολιτικής προϋποθέτει γνώση της Ιστορίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και ψυχολογία ως εργαλείο για να ερμηνεύει και να αντιμετωπίζει κανείς  τους  συλλογισμούς, τις προθέσεις και τα σχέδια των άλλων. Είναι ο μόνος τρόπος  για να προστατεύεται ο καθείς από τις αντιδράσεις εσωτερικών και διεθνών κυρίως παραγόντων.
Η οξύτατη κρίση που βιώνει ο Λαός μας, αλλά και το αδιέξοδο εις το οποίο έχει περιέλθει η χώρα μας οφείλεται εις τις αδυναμίες του Πολιτικού Συστήματος των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και εις την αρρωστημένη εσωστρέφεια του. Αυτές οι διαιωνίζουσες αδυναμίες κράτησαν την χώρα μας μακριά από το παγκόσμιο γίγνεσθαι.  Η σχέση π.χ. Δημοκρατίας και Οικονομίας δεν είναι ευθύγραμμη υπόθεση. Με δεδομένη την ορθότητα της ρήσης του Κλάουζεβιτς, ότι «ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα», οι πολεμικές ενέργειες των δημοκρατικών δυτικών κοινωνιών, επιπλέον, συχνά λαμβάνουν ποικίλες μορφές που δεν συνεπάγονται, κατ’ ανάγκη, άσκηση φυσικής βίας. Οι περιπτώσεις άσκησης εξαναγκασμών μέσω απειλών εφάμιλλων  της άσκησης πολεμικής βίας ως προς τις συνέπειες της είναι πολλές και για τον προσεκτικό παρατηρητή της διεθνούς πολιτικής σχεδόν καθημερινές.