Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

ΟΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.Σταύρου Αγ. Παπασαραντοπούλου



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Στα Ιλίσια κοντά στο νοσοκομείο Αιγινήτειο, στην Αθήνα, στις 16-6-2017, σε διάλλειμα της ημερίδας του Αιγινητείου, συναντηθήκαμε με το βαλυραίο  Παναγιώτη Παπασαραντόπουλο και μου παρέδωσε σε έντυπη (2 βιβλία) και ηλεκτρονική μορφή υλικό, για το γενεαλογικό δένδρο της οικογενείας του (8 γενιές) και το άλλο με τίτλο Ολίγη Ιστορία, καθώς και το πρωτότυπο χειρόγραφο του πατέρα του Σταύρου.
Η οικογένεια Παπασαραντόπουλου ήταν μια από τις πλούσιες οικογένειες της Βαλύρας και είχε τους πιο πολλούς σπουδασμένους  του χωριού μας, τόσο  στην Ελλάδα και  στο εξωτερικό. Η οικία που υπάρχει και βρίσκεται σε ερειπώδη κατάσταση και όσο πάει και καταστρέφεται όπως δείχνουν οι φωτογραφίες,ήταν επί τουρκοκρατίας η οικία του Τζαφέρ Αγά και το χωριό πήρε το ονομά του, Τζεφερεμίνι ή Τζαφερεμίνι.

Την μη φίλιωση μεταξύ μας θα την πληρώνουμε πάντοτε ακριβά

Η αρχή έγινε με τους Πέρσες
Που αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς καθώς για πρώτη φορά η πλειονότητα των ελληνικών πόλεων-κρατών της νότιας Ελλάδας ενώθηκε. Η τελευταία ήταν με τον Φίλλιπο και τον Αλέξανδρο.
Ακολούθησαν εμφύλιοι (αν και η αρχή έγινε με τον τρωικό πόλεμο)
Οι Γαλατικές επιδρομές στην Ελλάδα 
Ο Βρέννος και ο Ακιχώριος οργάνωσαν την β εκστρατεία το 279 π.Χ.. Ο στρατός του είχε 152 χιλιάδες άνδρες πεζούς και περίπου 60 χιλιάδες ιππείς και βοηθούς ιππείς. Οι έλληνες τους αντιμετώπισαν στις Θερμοπύλες. Ένα μέρος του στρατού κατευθύνθηκε στους Δελφούς. Οι Γαλάτες κατέστρεψαν το Κάλλιον, μια σημαντική πόλη στα σύνορα Ευρυτανίας και Αιτωλίας, επιδιδόμενοι σε τρομερές αγριότητες. Παραδίδεται ότι σφαγίασαν όλους τους κατοίκους προβαίνοντας μάλιστα σε πράξεις κανιβαλισμού. Έσφαξαν βρέφη και ήπιαν τον αίμα τους, κατακρεούργησαν ηλικιωμένους και βίασαν μέχρι θανάτου πολλές γυναίκες.