Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Φραγκόσυκο – μια υπερτροφή που καταπολεμά πληθώρα ασθενειών!!!




fragosiko
Φραγκόσυκο – μια υπερτροφή που καταπολεμά πληθώρα ασθενειών!!!
Το φραγκόσυκο είναι από τα πλέον νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα. Έχει τη δυνατότητα να σε ξεδιψάσει, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (87.5%).Το κιτρικό και μηλικό οξύ που περιέχει, του προσδίδει φυσική συντήρηση , βοηθά στη καλή πέψη μέσω του μεταβολισμού των σακχάρων (κύκλος Krebs) , και αυξάνει τη σωματική αντοχή , (μηλικό οξύ).

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ-ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Από την πολύ πετυχημένη εκδήλωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο Μουσείο Μπενάκη για τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό . Τρεις ημέρες, 30 στρογγυλά τραπέζια, και πολλοί επισκέπτες.Συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στο μαθητή μου  Δημήτρη Κουρέτα. που παρουσίασε το φραγκόσυκο με τις βιολογικές του ιδιότητες και τα προϊόντα που μπορούν να προκύψουν.Η Μεσσηνία και το χωριό μου Βαλύρα, έχουν μεγάλη παραγωγή η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί από το φετινο καλοκαίρι.
Στο πανηγύρι της Βαλύρας σε δύο ημέρες θα γίνει η έκπληξη απο βαλυραίο που έχει μπει δυναμικά στην παραγωγή του φραγκόσυκου.Υπομονή μέχρι την Κυριακή 31 Μαίου.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΒΑΛΥΡΑΣ. .ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΜΑΣΤΟΡΟΙ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ
ΟΙ ΚΑΜΑΡΕΣ ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ, ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Ανηφορίζοντας το δρόμο της οδού αγίου Δημητρίου Βαλύρας, με μια λεπτομερή ματιά, θα διαπιστώσουμε τη σπάνια αρχιτεκτονική κληρονομιά της Βαλύρας, η οποία χρόνο με το χρόνο χάνεται, καταστρέφεται , και εξαφανίζεται, όπως διαπιστώνεται από τη μελέτη-έρευνα – καταγραφή. Αναφερόμαστε στις καμάρες των σπιτιών, που πολλοί ούτε καν τις γνωρίζουν και άλλες είναι πετρόχτιστες και άλλες είναι από μπορτσουλάνα.  Είναι συνολικά 6 σπίτια με καμάρες, από τα οποία τα 4 έχουν 3 καμάρες και τα 2 μία καμάρα.
Το πρώτο σπίτι που συναντάμε στο δρόμο προς άγιο Δημήτριο είναι  αριστερά του δρόμου του Μανιάτη.