Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 1964-2014.ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Το 1964 ήμουν μαθητής της  δευτέρας λυκείου πρακτικής κατεύθυνσης, του λυκείου Μελιγαλά. Το σχολείο αποφάσισε να πάει εκδρομή στο Ναύπλιο, Άργος Μυκήνες και Επίδαυρο. Διαβάσαμε τότε από τα βιβλία για  τα 4 αυτά μέρη και όταν τα επισκεφτήκαμε, η συγκίνηση και τα συναισθήματα πλημμύρισαν το κορμί μας.
Το 2011 πήραμε την πρωτοβουλία οι απόφοιτοι του πρακτικού λυκείου Μελιγαλά να τιμήσουμε τους εν ζωή καθηγητές μας. Οι πιο πολλοί από τους απόφοιτες  μαθητές έγιναν εκπαιδευτικοί και μάλιστα συνταξιούχοι.Δυστυχώς τη φετινή χρονιά χάσαμε και δύο συμμαθητές μας. Τον Αντώνη Μαρινόπουλο από Σκάλα και τον Πάνο Κεφάλα από Λάμπαινα.
Από το 2011 , κάθε χρόνο, πηγαίνουμε  στο θέατρο της Επιδαύρου και φέτος κλείνουμε τα 50 χρόνια, από την πρώτη επίσκεψη που πήγαμε .

Άλλα Λόγια. Όταν ο Μουτεβελής συνάντησε το Ληναίο και άλλες ιστορίες…

 ΤΟ ΒΡΑΔΥ στην Αρχαία Μεσσήνη ήταν γεμάτο συγκινήσεις.
ΑΣ ΟΨΕΤΑΙ το μυθικό ζεύγος Σικελιανού,  ο Άγγελος και η Εύα, που με την απουσία τους είχε γίνει η αφορμή γι’ αυτή τη μάζωξη εδώ στα αρχαία ένδοξα ερείπια που τώρα πλήθος αμυήτων προσπαθούσαν να μυηθούν.
ΑΣ ΟΨΕΤΑΙ κι αυτή η μουσική που από το άλλοτε ερχόταν και γινόταν σημερινή και συγκινούσε.
ΤΟΤΕ ήταν που μια στεντόρεια φωνή συνάντησε μια άλλη.
ΤΟΤΕ ήταν που ο διαπρύσιος κήρυκας του παρορμητισμού ο Ανδρέας Μουτεβελής, έσπευδε να συγχαρεί τον έτερο οιστρηλάτη Στέφανο Ληναίο που στα πρώτα νιάτα του είχε την ευλογημένη τύχη να συναντήσει το θεό ποιητή Αγγελο Σικελιανό.