Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

ΤΕΦΤΕΡΙΑ ΒΑΛΥΡΑΣ ΒΕΡΕΣΕΔΙΑ-ΧΩΡΙΑ 1905-1912.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Το χωριό μας Βαλύρα έχει ένα πλούσιο αρχείο το οποίο θα πρέπει κάπου να κουρνιάσει. Πιστεύω ότι κανένα άλλο χωριό δεν έχει τόσο σπάνιο και πλούσιο υλικό. Γίνεται μια προσπάθεια να  ψηφιοποιηθεί η έκδοση όλων των φύλλων της εφημερίδας Βαλύρα. Μέσα από τα φύλλα της υπάρχει όλο το πρόσφατο και μακρινό παρελθόν, καθώς και το γίγνεσθαι τοπικά, πανελλαδικά και παγκόσμια..Θα πρέπει να γίνουν και αντίγραφα τα οποία να πάνε στα ΓΑΚ ώστε οι μελλοντικοί ερευνητές να βρίσκουν ότι επιθυμούν,  ανάλογα με τα ενδιαφεροντά τους.Σε οκτώ έγγραφα υπάρχουν: 

Διέγραψαν Καστελόριζο και Στρογγύλη από το βιβλίο Γεωγραφίας της Ε” Δημοτικού

Διέγραψαν Καστελόριζο και Στρογγύλη από το βιβλίο Γεωγραφίας της Ε” Δημοτικού – Ποιοι παίζουν τα παιχνίδια της Τουρκίας;




ΕΞΟΡΓΙΖΕΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

-Ο Αγιασμός την παραμονή των Φώτων και της Εορτής ανήμερα

Ο Αγιασμός, που καθιερώθηκε να γίνεται την παραμονή και την ημέρα της εορτής των Θεοφανίων, ονομάσθηκε Μεγάλος Αγιασμός σε σύγκριση με τον άλλο Αγιασμό που γίνεται σε οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου και λέγεται Μικρός Αγιασμός.
Η Εκκλησία πολύ νωρίς βρέθηκε στην ανάγκη να δημιουργήσει εορτές, ακολουθίες και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις, για να μπορέσει να «ξεκόψει» κατά κάποιο τρόπο τα ειδωλολατρικά έθιμα από τη ζωή των πιστών της.