Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

OI TΡΙΦΤΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ. ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Στα παιδικά μας χρόνια μια αποστολή ήταν ανάλογα με την εποχή, το σπίτι που είχε τρίφτα, τρίβαμε χοντρό αλάτι για τις διάφορες χρήσεις του, γαλαζόπετρα για το ράντισμα, κεραμίδια να γίνουν σκόνη για να φτιαχτεί ο φούρνος, διάφορους ξηρούς καρπούς για τα ζώα κ.λ.π..
Η τρίφτα ήταν μια επίπεδη επιφάνεια από λεία πέτρα, κατεργασμένη ή ακατέργαστη διαφορετικού πλάτους και πάχους και το λιθάρι στρογγυλό ή σφαιρικό κατεργασμένο ή ακατέργαστο, ανάλογα με το τι θέλουμε να τρίψουμε . Τέτοιες έτοιμες  πλάκες πήγαιναν και έβγαζαν από το ποτάμι Μαυροζούμενα στην περιοχή της Γκρεμίνας, τις φορτώνανε σε ζώα και τις πωλούσαν στα πανηγύρια και σε όσους είχαν ανάγκη.Το λιθάρι της τρίφτας, το φέρναμε από το ποτάμι, το οποίο για να στρογγυλευτεί χρειάστηκε να διανύσει χιλιόμετρα και από τα χτυπήματα και τη κύλιση από το νερό έπαιρνε τη στρογγυλή μορφή.Η δική μας τρίφτα και το λιθάρι είναι κατεργασμένα.

42 ελαιοπαραγωγοί δημιουργούν "Μονάκριβο" ελαιόλαδο

42 ελαιοπαραγωγοί με 900 στρέμματα και 16000 ελαιόδεντρα Κορωνέικης ποικιλίας ημιορεινών και ορεινών ελαιώνων, που βρίσκονται πάνω σε ηλιόλουστες πλαγιές περικυκλωμένες από πεύκα, κουμαριές, σκίνα και μύρτα στην περιοχή Γεράκι-Ήλιδας της Πελοποννήσου, σε υψόμετρο 160 μέτρων δημιούργησαν την εταιρεία Μονοπάτι.

Ιδρύθηκε το 2013 και πήρε το όνομα “Μονοπάτι” ακολουθώντας το αρχαίο μονοπάτι της ιστορίας.

Τα μαθηματικά του Παρθενώνα!

Όσον αφορά τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, το έτος 447 π.Χ. ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης, με τη γενική επίβλεψη του Φειδία και του Περικλή, έκτισαν το νέο ναό της Αθηνάς Παρθένου, τον Παρθενώνα. Ο ρυθμός ήταν καθαρά Δωρικός, με ορθογώνιο σχήμα.