Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟ 1834-ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛEΣΜΑΤΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΤΚ 24002, ΤΗΛ.2724071016

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Μεσσηνιακή επανάσταση του 1834 είναι μία σημαντική, αν και αγνοημένη,  στιγμή της ελληνικής ιστορίας, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη κοινωνική επανάσταση αλλά και για την πρώτη διεκδίκηση Συντάγματος από τον ελληνικό λαό.
Η ιστορία είναι ασφαλώς η  μεγάλη  μας δασκάλα. Οι λαοί αντλούν δύναμη  και αποκτούν αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση από το βάθος της.
Δυστυχώς εμείς οι Έλληνες τη δασκάλα μας που σίγουρα είναι ανώτερη απ΄ όλες τις άλλες δεν την αφήσαμε να μας τα διδάξει. και το χειρότερο: πολλές φορές βάζουμε τα διδάγματα της Ιστορίας στα αζήτητα, για να εξυπηρετήσουμε σκοπιμότητες και ιδεολογήματα. Ορισμένα γεγονότα τα εξωραΐζουμε και άλλα τα υποβαθμίζουμε ή τα αποσιωπούμε τελείως, με αποτέλεσμα να μετατρέπουμε την ιστορία σε προπαγάνδα.
Μας ειρωνεύονται συχνά οι ξένοι. Το ζούμε αυτό και στις μέρες μας. Το χειρότερο είναι ότι αν αντιλαμβανόμαστε ότι εμείς τους δίνουμε τέτοια δικαιώματα με τη συμπεριφορά μας.
Είναι πολλές οι αναλογίες των εποχών. Και τότε, πιο δικαιολογημένα ασφαλώς , ο λαός μας αναζητούσε πυξίδα. Η καταφυγή στους «έξω» ποτέ δεν μας βοήθησε, γιατί  εμείς δεν ακούμε τη δασκάλα μας, την Ιστορία μας, και έτσι σήμερα είμαστε στο μεσοπρόθεσμο και στο μνημόνιο, που μας επέβαλλε η τρόικα.
Μας ειρωνεύονταν, και μας ειρωνεύονται συχνά οι ξένοι. Το ζούμε αυτό και στις μέρες μας. Το χειρότερο είναι ότι αν αντιλαμβανόμαστε  εμείς  ό,τι τους δίνουμε τέτοια δικαιώματα, με τη συμπεριφορά μας.
Ένα από αυτά που έχουν σκόπιμα υποβαθμιστεί από τη διδασκόμενη Ιστορία είναι  και η Μεσσηνιακή Επανάσταση του 1834. (όπως έγινε και πριν λίγα χρόνια με την ιστορία του δημοτικού που έγραψε η κυρία Ρεπούση). Ένα ιστορικό γεγονός που συνέβαλε όσο λίγα στη θεμελίωση του νεοελληνικού κράτους.
Πέρασαν 177 χρόνια, από τη Μεσσηνιακή Επανάσταση του 1834 και  η ιστορία επαναλαμβάνεται, για 11η φορά, στις μέρες μας. Ο κομματικός συνδικαλισμός, οι ημέτεροι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί σε  διάφορα γραφεία , (γιατί δεν άντεχαν τη διδασκαλία στην τάξη του σχολείου ή γιατί ήθελαν να λουφάρουν), οι υπερχρεωμένοι ΟΤΑ και  ΔΕΚΟ, οι ρουσφετολογικοί διορισμοί , ο δανεισμός της χώρας με τα διάφορα πακέτα και δάνεια, πολλά νοικοκυριά να ζουν με δανεικά, η κακοδιαχείριση-κατασπατάληση χρημάτων, η μη κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τα σκάνδαλα Χρηματιστηρίου-Βατοπεδίου-Υποβρυχίων-Στημένα Παιχνίδια Ποδοσφαίρου κ.λ.π. και η ατιμωρησία των καταχραστών του δημοσίου χρήματος  , φτάσανε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, ζητώντας και πάλι την έξωθεν βοήθεια, από τους «Προστάτες-Δυνάστες»  ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, γιατί μας αποκρύπτουνε την αλήθεια για το ΑΕΠ και Εθνικό μας Χρέος, κάνοντας η εκάστοτε κυβέρνηση εικονικούς προϋπολογισμούς.
Η Μεσσηνιακή Επανάσταση δεν έχει προβληθεί όσο της αξίζει,  και οι διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο, στις 15 Σεπτεμβρίου, στη γενέτειρα του πρωταγωνιστή της επανάστασης, Γιάννη Γκρίτζαλη, στο Άνω Ψάρι Τριφυλίας, δεν προβάλλουν τα αίτια που οδήγησαν στην επανάσταση  και ποιες ήταν στη συνέχεια οι συνέπειες. Ότι γίνεται σήμερα στις μέρες μας από το ΔΝΤ. ΕΕ και ΕΚΤ(οι Γερμανοί ξανάρχονται)  έγινε ακριβώς το ίδιο , και το 1834, από τους βαβαροκράτες «προστάτες-δυνάστες», παρουσία του ανώριμου  τότε παιδιού, βασιλιά  Όθωνα, που μας τον έφεραν οι ξένες δυνάμεις ,μετά τη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια.
Ήταν Ιούλιος του 1834, όταν στη Μεσσηνία ξέσπασε η κοινωνικοοικονομική επανάσταση με αιτήματα: την αποφυλάκιση των αγωνιστών Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα,  την παραχώρηση συντάγματος, την κατάργηση της βαριάς φορολογίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Επικεφαλής της επανάστασης ήταν ο Μητροπέτροβας κι ο Γιαννάκης Γκρίτζαλης, κι οι δυο τους μέχρι θανάτου πιστοί στον Κολοκοτρώνη και το απόδειξαν στον εμφύλιο του 1825 που ήταν μαζί φυλακισμένοι στην Ύδρα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΛΙΑΠΗ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΛΑΘΟΠΛΕΚΤΙΚΗΣ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Τ.Κ. 24002, ΤΗΛ. 2724071016
Μια από τις δημοφιλείς αναρτήσεις μας, είναι το λαογραφικό θέμα « Καλαθοπλεκτική-Καλαμοπλεκτική»,  και ο υπεύθυνος του μοναδικού μουσείου καλαθοπλεκτικής στην Ελλάδα, με έδρα την Κομοτηνή, Αντώνης Λιάπης,  αφού μας αναζήτησε και επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά,, έστειλε εδώ τους συνεργάτες του, τη Λιανοπούλου Λένα με τον άνδρα της Γιάννη.  Αφού τους φιλοξενήσαμε και ξεναγήσαμε στον Πάμμισο, Αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Μεσσήνης, είδαν από κοντά την καλαμωτή στα Μούλκια με την οποία πιάνουμε ψάρια στο ποτάμι Μαυροζούμενα, επισκεφθήκαμε τον παλιό  καλαθοπλέκτη Γιάννη Φάβα, από το Αριστοδήμειο,  και τους δώρισε ένα δίχρωμο καλάθι. Φωτογράφισαν το καλάθι μινιατούρα που έχει φτιάξει ο δάσκαλος, από τη Λάμπαινα Γιάννης Αργυρόπουλος, που έχει ακόμη μέσα τα είδη μοδιστρικής  της μητέρας του και έχει μεγάλη συναισθηματική αξία. Εγώ τους δώρισα παλιά καλάθια και ένα πανέρι κατασκευασμένο από σχοίνο, μια φλογέρα, μια καλαθούνα, ένα ψαθί και ένα χελοκόφινο. Η φλογέρα είναι κατασκευή του φίλου μου Τσουρούχη (Λάκη Μπακόπουλου), από τρίχρονο καλάμι και παίζει χωρίς γλωσσίδιο, η καλαθούνα ήταν δωρεά της Χριστίνα Καραλέκα, από το χωριό Ηλέκτρα,  προίκα της πεθεράς της στην οποία φύλαγαν το ψωμί, το χελοκόφινο ήταν κατασκευής του Παναγιώτη Αδαμόπουλου και το ψαθί ήταν άγνωστης κατασκευής, από κάποιο χωριό της Αιτωλοακαρνανίας. Όλα τα είδη προσφέρθηκαν δωρεάν και με πολύ αγάπη, γιατί έχουν ένα ιερό σκοπό, στο μουσείο που θα τοποθετηθούν. Τέλος τους προσφέραμε τα τοπικά προϊόντα που παράγει η Μεσσηνιακή γη, και γεμάτοι εμπειρίες, έφυγαν ευχαριστημένοι για  να τα παραδώσουν στον Αντώνη Λιάπη. Παρακάτω βάζουμε την απάντηση του Αντώνη, και είμαστε πάντοτε ανοικτοί σε τέτοιου είδους συνεργασίες  να προσφέρουμε γνώσεις και υλικά από όποιον φορέα ή ιδιώτη μας ζητηθεί. Η απάντηση του υπεύθυνου του λαογραφικού μουσείου, κυρίου  Αντώνη  Λιάπη είναι η παρακάτω:
Κύριε Γιάννη, μου έφερε η Λένα τα καλάθια και σε ευχαριστώ θερμά. Πλέον σε θεωρούμε συνεργάτη και μέλος του μουσείου.
Σου στέλνω φωτο των καλαθιών (φλογέρας και ψάθας). Το κάθε ένα έχει λάβει αρίθμηση (από το 1 έως το 10) .
Σε παρακαλώ αν έχεις την καλοσύνη για το κάθε κομμάτι, εφόσον υπάρχουν στοιχεία, θα ήθελα τις παρακάτω πληροφορίες, για να μπουν στο αρχείο του μουσείου:
1) Πώς ονομάζεται το καλάθι
2) Τί χρήση είχε
3) Από τί υλικό είναι κατασκευασμένο
4) Πότε κατασκευάστηκε
5) Από ποιόν κατασκευάστηκε
6) Το όνομα (διεύθυνση και τηλέφωνο) αυτού που το δώρησε στο μουσείο
7) λοιπές πληροφορίες

Με εκτίμηση

Αντώνης

Αφού έγιναν οι διευκρινίσεις που ζητήθηκαν,  του ευχηθήκαμε καλή επιτυχία στο έργο του, να είναι γερός, και  να συνεχίζει  να εμπλουτίζει το μουσείο με νέα σπάνια λαογραφικά αντικείμενα, τιμώντας έτσι το πολιτισμό,  τη λαογραφία, και τις ρίζες μας.