Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Αναφορά στην Βαλύρα του 1821

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ME TΙΤΛΟ
«Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ»
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ-ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ
ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΜΕ ΕΔΏ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑΜΑΣΤΕ ΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.
ΕΥΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΝΕΘΕΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ:

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ»

ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ ,ΘΕΩΡΗΘΗΚΑΝ

 ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ , ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ
Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟΧΩΡΟ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΝΟΥΝ ΥΠΟΣΤΑΣΗ. ΕΤΣΙ ΙΣΤΟΡΕΙΤΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΜΦΙΘΥΜΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ. Η ΒΑΛΥΡΑ ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΦΘΑΝΕΙ ΣΕ ΜΑΣ Η ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ 21.
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΜΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΓΑΚ ΚΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΚΑΛΤΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ -ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ-ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΜΠΕΗ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΥΡ
 ΩΠΑΪΚΕΣ ΑΥΛΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 23-3-1821
ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Για όσους γεννηθήκαμε και μοχθούμε σ’ αυτό τον τόπο η «ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» αποτελεί Ουσιαστική Έκφραση του εθνικού προσώπου. Γι’ αυτό η διάσωση και προβολή στο ιστορικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι, είναι υπόθεση όλων μας.
Κάθε μέρα πασχίζουμε για μια γνήσια ανθρώπινη ζωή και αισθανόμαστε δεμένοι πάντα με το παρελθόν. Οι προγονικές μας ρίζες αποτελούν το πλαίσιο αυτής της ποιότητας ζωής.
Η Μεσσηνία, στην οποία αναφερόμαστε, διαθέτει πλούσια ιστορία και μνήμη. Η αγάπη μας προς αυτήν μας οδήγησε στη συλλογή αυτού του υλικού, η έκδοση του οποίου αποτελεί για μας χρέος τιμής και σεβασμού.
Σκορπιες πληροφορίες κυκλοφορούν για τη ΒΑΛΥΡΑ οι οποίες εχουν πάρει τη μορφή της παράδοσης και καταλήγουν σιγά-σιγά στο μύθο
-Η παρούσα καταγραφή και έρευνα μοιάζει με τις σαϊτιές που ρίχνει ο τοξότης στο βαθύ σκοτάδι γιατί είναι δύσκολη στις απαιτήσεις των ερωτημάτων που απασχολούν κάθε ΒΑΛΥΡΑΙΟ ο οποίος αγαπά και θέλει να μάθει τα πάντα για τη ΒΑΛΥΡΑ μας

-Κάναμε τη σκέψη πως αν όλα αυτά δεν γραφτούν και δημοσιοποιηθούν θα χάσουν την άξία τους και θα λησμονηθούν. Όσα τυχόν διασωθούν άγραφα θα περάσουν στη σφαίρα του μύθου και κανένας πια δεν θα πιστεύει γιατί όλο και θα μακραίνει το παρελθόν τους, Έτσι ξέμακρο και λησμονημένο από τους ανθρώπους της και την ιστορία της αποκομμένο από το όμορφο παρελθόν της ,θα μείνει μια αμυδρή ανάμνηση ένα παραμύθι για μερικές γιαγιάδες ότι κάποτε υπήρξε μια περιοχή με το όνομα ΒΑΛΥΡΑ.
- Στα βουνά της ΒΑΛΥΡΑΣ κρύβεται η ιστορία.

Αποκριές στην Βαλύρα με την ... μηχανή του χρόνου !!!

Αποκριάτικο φώτο άλμπουμ Βαλύρας με λεζάντες
Αποκριάτικες στιγμές στην Βαλύρα από κάποιες άλλες εποχές, που παραμένουν αποτυπωμένες στο κιτρινισμένο από τον χρόνο χαρτί. Στιγμές που μένουν χαραγμένες στην μνήμη των παλαιότερων,αλλά άγνωστες στις νέες γενιές. Εικόνες από άλλες εποχές που όπως φαίνεται έφυγαν ανεπιστρεπτί. Εποχές αθωότητας και αγνότητας με αυθόρμητες εκδηλώσεις αγάπης,ανθρωπιάς και πραγματικό άγγιγμα ψυχής των ανθρώπων της Βαλύρας.Σήμερα έχουμε κλειστεί στο ''καβούκι'' μας,καθισμένοι στην T.V και στον υπολογιστή μας αναζητώντας άλλους κόσμους,μακρινούς, ''μοντέρνους'' και απόκοσμους. Και ενώ η ουσία είναι τόσο δίπλα μας,τόσο κοντά μας, εμείς επιμένουμε να την''κρατάμε''μακριά.
Γίναμε ξένοι μεταξύ μας,Άραγε το έχουμε καταλάβει;
-Ευχαριστούμε τον Καθηγητή Βιολογίας και Ιστοριοδίφη,Γιάννη Δ.Λύ για την προσφορά αυτού του μοναδικού φωτογραφικού υλικού. (ΙΕΛ)
ρα