Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018
Ο ισχυρισμός υγείας των πολυφαινολών μπορεί να αποδειχτεί σημεντικό εργαλείο για την αύξηση της αξίας του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου: Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒΙΤΕΛ με θέμα “Ορθή τεκμηρίωση της Πολυφαινολικής υπεροχής των Ελληνικών ελαιολάδων”.
Η Δρ. Στυλιανή Ιωσηφίδου, χημικός του Γενικού Χημείου του Κράτους, αναφέρθηκε στους εργαστηριακούς ελέγχους των φαινολικών ενώσεων του ελαιολάδου και στα συμπεράσματα από τις κατά καιρούς συναντήσεις των χημικών εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου (ΔΣΕ), Η Δρ. Δέσποινα Τσίπη, προϊσταμένη της Α΄ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του ΓΧΚ, παρουσίασε τους ισχυρισμούς υγείας σχετικά με τις πολυφαινόλες, και συγκεκριμένα, τις ανακοινώσεις της EFSA (2011), τον Καν. (ΕΚ) 1924/2006 για τους διατροφικούς ισχυρισμούς στα τρόφιμα, τον Καν. (ΕΕ) 432/2012 και τη μέθοδο της HPLC που έχει υιοθετηθεί ως επίσημη από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας.