Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ.2724071016

Η Μεγάλη Εβδομάδα στη Ζάκυνθο έχει ένα δικό της χρώμα, καθώς διατηρεί ένα ξεχωριστό τυπικό στις θρησκευτικές της τελετές και έχει δικά της πανάρχαια έθιμα, που οι κάτοικοί της τα σέβονται και τα τηρούν με μοναδική φροντίδα και ευλάβεια.
Το Μεγαλοβδόμαδο αρχίζει ουσιαστικά το Σάββατο του Λαζάρου, όταν στις 11 το πρωί οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πανηγυρικά και κρεμιέται το "βαγί" σ' όλα τα καμπαναριά της πόλης και των χωριών του νησιού μας. Το βαγί στη Ζάκυνθο δεν είναι η γνωστή δάφνη που μοιράζεται στην υπόλοιπη Ελλάδα αυτή τη μέρα, αλλά τα φρέσκα κιτρινωπά φύλλα του φοίνικα, που μ' αυτά πλέκουν σταυρούς, "βαγιοφόρες", ήλιους, αλογάκια κ.α. και στολίζουν τις εκκλησίες για τη γιορτή.
Το πρωί της Κυριακής των Βαΐων, οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία για να πάρουν το σταυρό φτιαγμένο με βάγια (φύλλα φοινίκων) που το τοποθετούν στα εικονίσματα για να τους φυλάει όλο το χρόνο. Από την Κυριακή των Βαΐων και κάθε βράδυ καθ΄ όλη τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας, όλοι οι πιστοί μαζεύονται στις εκκλησίες για να παρακολουθήσουν με κατάνυξη τα Θεία Πάθη.
Την Κυριακή των Βαΐων, μετά τη Θεία Λειτουργία, στις στολισμένες με βαγιά εκκλησίες, οι "νόντσολοι"(νεωκόροι Ιερού Ναού), μοιράζουν σ' όλα τα σπίτια το βαγί ως ευλογία του Ιερέως - Εφημερίου και οι πιστοί το τοποθετούν στις εικόνες. Μετά το τέλος της Λειτουργίας, οι ναοί ντύνονται στα πένθιμα. Το βράδυ τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΤΕΜΑΧΙΖΕΤΑΙ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΚΥΡΙΟ ΣΤΑΘΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟ , ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΚΥΡΙΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ24002
ΤΗΛ.2724071016

Διαβάζοντας τις 4 παραγράφους για τα αποκαλυπτήρια του ανακατασκευασμένου μνημείου των υπέρ πίστεως και πατρίδος ηρωικώς πεσόντων Βαλυραίων, στους ιερούς του Έθνους μας αγώνες, που έγιναν στις 23-3-2012, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του φιλοσοφία το δικό του τρόπο ζωής. Με τους τρεις πυλώνες του που είναι η Πίστη , το Συναίσθημα και η Λογική δημιουργεί τις Αξίες του, τα Οραματά του, τα Ιδανικά του και διαχειρίζεται τη ζωή του. Είναι δικαίωμα του καθενός να έχει διαφορετικές απόψεις για το Δήθεν και το Φαίνεσθαι, για το Είναι και το Ειδέναι, για το να Έχεις ή να Είσαι, για το Ποιείν και το Πράττειν, για το Είναι και το Γίγνεσθαι. Θα πρέπει όμως να συμφωνούμε σε πράγματα που μας ενώνουν και ας διαφωνούμε σε πράγματα που μας χωρίζουν .
Ένα πράγμα που μας ενώνει είναι και η τοπική ιστορία  της περιοχής μας την οποία έχουμε τεκμηριώσει, μέσα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τη διασώσαμε, την προβάλλαμε και την έχουμε σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.
Η γνώμη μου είναι εκεί στη μαρμάρινη πλάκα που τοποθετήθηκε στο ηρώο, με  τα πέντε ονόματα των θυσιασθέντων το 1940-41, θα μπορούσαν να γραφούν και τα ονόματα των άλλων Βαλυραίων που θυσιάσθηκαν, από το 1821 μέχρι και σήμερα.
Αυτή η παράλειψη πρέπει να διορθωθεί το δυνατόν συντομότερο

ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, ΨΥΧΗΣ, ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΩΝ


Σα  βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη
Να εύχεσαι ναναι μακρύς ο δρόμος
Γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις
Τους Λαιστρυγόνες και τους κύκλωπες
Τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
Τέτοια στο δρόμο σου ποτέ σου δε θα βρεις,
Αν μεν η σκέψης σου υψηλή, αν εκλεκτή
Συγκίνησης το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες δεν θα συναντήσεις,
Αν δεν τους κουβαλείς μες στην ψυχή σου,
Αν η ψυχή σου δεν τους στήνεις εμπρός σου