Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΖΑΠΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 1896

 ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΜΕ ΣΠΑΝΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ24002
ΤΗΛ.261071016

Τα Ολύμπια του Ζάππα
Με επιστολή του προς το βασιλιά της Ελλάδας ο Ευαγγέλης Ζάππας, ένας εύπορος Έλληνας εγκατεστημένος στο Βουκουρέστι, πρόσφερε τα χρήματα για την ανασύσταση των Ολυμπιακών Αγώνων.
 Έτσι, μετά από εισηγήσεις μελών της κυβέρνησης αποφασίστηκε η διοργάνωση αγροτικής και βιομηχανικής έκθεσης στην οποία θα εντάσσονταν και αθλητικοί αγώνες με την ονομασία Ολύμπια. Ο Ζάππας δέχτηκε την πρόταση και το 1859 δημοσιεύθηκε ο κανονισμός των αγώνων, τα αγωνίσματα και τα βραβεία (χρήματα, δίπλωμα, κλαδί ελιάς). 
Εξαιτίας της έλλειψης γυμναστηρίου, οι αγώνες έγιναν στην πλατεία Λουδοβίκου (μετέπειτα Ομόνοια) στις 15 Νοεμβρίου 1859. Στο πρόγραμμα των αγώνων περιλαμβάνονταν ορισμένα αρχαιοπρεπή και κάποια αρκετά περίεργα αγωνίσματα, όπως ο ακοντισμός προς ορισμένο στόχο, η αναρρίχηση σε ιστό αλειμμένο με σαπούνι κτλ. Αυτά τα αγωνίσματα ήταν και τα πλέον δημοφιλή σε ένα πολυπληθές αλλά αθλητικά απαίδευτο κοινό.
Με βάση τα πέντε (5) ΦΕΚ, τα 10 έντυπα των Ολυμπίων και τη δάδα, προβάλλουμε την πολιτιστική και πολιτισμική μας κληρονομιά που σχετίζεται με τα Ολύμπια του Ευάγγελου Ζάππα 1859, 1870, 1875 και 1889.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΠΟΥ ΠΟΛΛΑ ΕΦΥΓΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΖΟΥΝ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ24002
ΤΗΛ.2724071016

1.Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗ, ΓΕΝΝΗΘΕΙΣΑ ΤΟ 1871

 2.Η ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΛΙΟΝΤΗΡΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΒΕΡΓΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΗ ΤΗΣ

 
3. Η ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ ΒΕΡΓΟΥΛΑΣ ΛΙΟΝΤΗΡΗ-ΤΣΙΛΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ24002
ΤΗΛ.2724071016
 
Πολλές φορές όταν αναχωρούσα από την Πάτρα για το χωριό μου έκανα τη διαδρομή: Χαλανδρίτσα-Δίβρη-Στεμνίτσα- Ζάτουνα-Καρύταινα-Μεγαλόπολη-Βαλύρα. Η μαγεία της Αρκαδίας σε συναρπάζει και κάποτε ενημέρωσα το γνωστό γκραβουρίστα από την Πάτρα, αείμνηστο Γιώργο Τσονακίδη,  δειχνοντάς του το φωτογραφικό υλικό, ο οποίος πήρε την απόφαση σύντομα και φιλοτέχνησε τις γέφυρες, το κάστρο και την πόλη σε μια γκραβούρα. Κάθε χρόνο επισκέπτομαι την Καρύταινα, γιατί ο χώρος είναι σαγηνευτικός, παρθένος, και δεν χορταίνουν οι αισθήσεις. Προτρέπω σε όλους τους λάτρεις της φύσης να επισκεφθούν την Καρύταινα, έχοντας και το συνοδευτικό υλικό των 12 φωτογραφιών.