Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Στην παγίδα της κατάθλιψης η λύπη και η στενοχώρια;


Στην παγίδα της κατάθλιψης η λύπη και η στενοχώρια;

Στην παγίδα της κατάθλιψης η λύπη και η στενοχώρια;
depressionΗ λύπη και η στενοχώρια είναι φυσιολογικά συναισθήματα που όλοι βιώνουμε και σύντομα τα ξεπερνάμε. Γιατί όμως κάποιοι από εμάς βυθίζονται βαθιά μέσα στη θλίψη και παραμένουν παγιδευμένοι σε αυτήν, πιστεύοντας ότι τίποτα δεν έχει πια νόημα;
Έχει χαρακτηριστεί η νόσος του 21ου αιώνα και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας ήταν ειδικά αφιερωμένη σε αυτήν. Ο λόγος για την κατάθλιψη, την ψυχική διαταραχή που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα απειλήσει έναν στους δέκα από εμάς κάποια στιγμή της ζωής μας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.


Δώδεκα τρόποι για να παλέψεις με τη ματαίωση

Θα το’χετε νιώσει πως η κρίση φέρνει στην επιφάνεια τις πιο δύσκολες, απαιτητικές και πληγωμένες πτυχές της ανθρώπινης φύσης. Μύθοι και στερεότυπα ετών καταρρέουν όσο έρχονται στο προσκήνιο καταστάσεις και βιώματα πρωτόγνωρα για πολλούς από μας.

Μέσα σ΄όλα αυτά που ζούμε, ξέρετε τι είναι αυτό που μου κάνει την πιο μεγάλη εντύπωση; Το πόσο δύσκολο είναι να αποδεχτούμε και να διαχειριστούμε τη ματαίωση και την αλλαγή. Ξαφνιάζομαι συνεχώς από το πόσο πιο εύκολο είναι να παραπονιέμαι και να αγανακτώ απ΄το να συμπονώ και να υποστηρίζω το φοβισμένο παιδί μέσα μου που – όπως κάθε μικρό παιδί – θέλει πίσω το παιχνίδι που έχασε.

Δεν έχω βρει λύσεις. Ψάχνω όμως. Αρχίζω να κατανοώ τα βιώματα περασμένων γενεών που πόνεσαν από τις ανατροπές της ζωής. Μου κάνει καλό να θυμάμαι, να προσπαθώ να “χωνέψω” και να διηγούμαι στα παιδιά μου τις σοφές κουβέντες του παππού, που – έχοντας διανύσει διά πυρός και σιδήρου σχεδόν έναν αιώνα ζωής – μας γείωνε λέγοντάς μας ξανά και ξανά, με τον τρόπο του, τα εξής: