Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Μεσσηνία - Μνημεία πολιτισμού και Tοπική ταυτότητα


Η Μεσσηνία είναι μια από τις πιο προικισμένες περιοχές όχι μόνο σε φυσικό κάλλος αλλά και σε πολιτιστικά στοιχεία. Τα ιστορικά της μνημεία αποτελούν τους θησαυρούς του τόπου και μπορείτε να ανακαλύψετε πράγματα που δεν φανταζόσασταν ποτέ ότι υπάρχουν δίπλα σας.
Ξεκινήστε το ταξίδι σας γυρνώντας στην Μεσσηνία της τρίτης χιλιετίας π.Χ. στο προϊστορικό κέντρο της Βοϊδοκοιλιάς γνωστή με το Ομηρικό όνομα Βοός Νάπα.

ΟΙ ΔΩΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ: ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ,ΜΑΝΙΑΤΗΣ, ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΟΝΙΑΡΗ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Οι Βαλυραίοι δωρητές στην κοινότητα Βαλύρας είναι:
1.ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ. Δώρισε το οικόπεδο που αντί για πολιτιστικό κέντρο έγινε ναός και δρόμος.
2.ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΝΙΑΤΗ. Δώρισε το ρολόι της εκκλησίας.
3.ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΟΝΙΑΡΗ. Δώρισαν το οικόπεδο που κτίστηκε το κοινοτικό γραφείο της Βαλύρας.
Ψάχνοντας στο μοναδικό βιβλιόδετο τόμο του αρχείου της εφημερίδας Βαλύρα βρήκα  3 δημοσιεύσεις για το Πολιτιστικό-Πνευματικό Κέντρο, που επρόκειτο να δημιουργηθεί στη Βαλύρα. Υπήρχε  ο λογαριασμός στο υποκατάστημα της Εθνικής Μελιγαλά 409)5400-53-8.

Γαστρονομικός τουρισμός στην Μεσσηνία

Η γαστρονομία αποτελεί μεγάλο μέρος της πολιτιστικής παράδοσης της Μεσσηνίας. Η αυθεντική Μεσσηνιακή κουζίνα είναι μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές κουζίνες της μεσογειακής διατροφής όπου πρωταγωνιστούν αγνές πρώτες ύλες με κυρίαρχη την ελιά της Μεσσηνιακής γης. Ο γαστρονομικός αυτός προορισμός επιφυλάσσει εκπλήξεις που θα επιτρέψουν στους επισκέπτες να γνωρίσουν μια άλλη πτυχή του πολιτισμού αυτού του ευλογημένου τόπου και να εμπλουτίσουν την ταξιδιωτική τους εμπειρία. 

ΠΡΟΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

 Σεβαστοί Ηγέτες της Θρησκείας μας:
Αφορμή του παρόντος άρθρου έδωσε ο λόγος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. ΑΝΘΙΜΟΥ όπως αυτός μετεδόθη από την ΕΡΤ2 & ΕΡΤ3 την Κυριακή 12 Ιουλίου  2015 από τη Θεσσαλονίκη.
Την Κυριακή των Αγίων Πάντων , αναγιγνώσκεται εις τας Εκκλησίας της Ορθοδοξίας, η Αποστολική περικοπή,
« Προς Εβραίους επιστολή Παύλου το Ανάγνωσμα».
Η επιστολή αυτή περιγράφει τους αγώνες των Αγίων της Εκκλησίας μας, ως εξής.