Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.

 Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

 Οι φωτογραφίες ως μηχανές χρόνου σε ταξιδεύουν στο παρελθόν με τη μοναδική και ταυτόχρονα μαγική ικανότητα που έχουν, να «παγιδεύουν» το χρόνο, και σε γυρίζουν πίσω, προσπαθώντας να κάνουν πιο ανθρώπινη τη σκέψη, πιο ζεστή τη φωνή και πιο ειλικρινή την καλημέρα.

       Η φωτογραφία συμπεριλαμβάνει και ένα ποσοστό μαγείας και μυστηρίου. Το ποσοστό αυτό αυξομειώνεται, κατά περίπτωση. Μάζευα αυτές τις παλιές αυτές φωτογραφίες για δικιά μου προσωπική ευχαρίστηση, και είναι ταυτοποιημένες από το 1907-2022 πιστεύοντας να δημιουργηθεί έκθεση στο δημοτικό σχολείο Βαλύρας.

Λέγεται ότι οι φωτογραφίες λειτουργούν ως μηχανές. Ως μηχανές χρόνου που σε ταξιδεύουν στο παρελθόν με τη μοναδική και ταυτόχρονα μαγική ικανότητα, που έχουν, να “παγιδεύουν” το χρόνο και να σε γυρίζουν πίσω, σε περασμένες δεκαετίες, σε αγαπημένα πρόσωπα, σε θολές αλλά όχι ξεχασμένες αναμνήσεις και σε στιγμές ή τοπία που ευχόσουν να μπορούσες να τα “παγώσεις” και να μείνεις για πάντα εκεί. Έτσι, ένα ταξίδι στο παρελθόν, οι οποίες αποτυπώνουν όψεις της ΄Βαλύρα και  θυμίζουν  το παρελθόν της σημερινής Βαλύρας, και  παρουσιάζουν    ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον.