Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

To Σχέδιο Μάρσαλ στη Βαλύρα Μεσσηνίας και η βάρκα της , το 1952

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ 1952 . ΜΕ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ 4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΓΕΦΥΡΑ- ΒΑΡΚΑ ΒΑΛΥΡΑΣ
Μετά τον πόλεμο του ΄40,την κατοχή, και τη λήξη του δεύτερου εμφυλίου, το 1949 στο Γράμμο και το Βίτσι με τη βοήθεια της Αμερικής και το σχέδιο Μάρσαλ, η Ελλάδα δειλά-δειλά άρχισε να αναπτύσσεται οικονομικά. Εδώ στις τέσσερις φωτογραφίες βλέπουμε τις αγελάδες να δωρίζονται σε βαλυραίικες οικογένειες διασφαλίζοντας έτσι γάλα, προϊόντα  γάλακτος, κρέας, φουσκί και απασχόληση και όνειρα αισιοδοξίας.  Μετά τις φωτογραφίες  που φωτογραφίζονται οι Βαλυραίοι με τις αγελάδες ,την κατρ-ποστάλ γέφυρα της σιδερένιας γέφυρας Βαλύρας και τη βάρκα της με τα πρόσωπα, υπάρχει πληροφοριακό υλικό για το σχέδιο Μάρσαλ.
Τα γράφουμε για να μην ξεχνάμε την ιστορία μας.

Ο ζυγός δουλείας ...του “έντιμου συμβιβασμού”!


 Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία
Το όραμα ενός κόσμου, που τον συνθέτουν οι ιδέες της ανδρείας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και βέβαια της φιλοπατρίας, είναι το θεμελιώδες πρότυπο στις περίφημες Ωδές του μεγάλου μας ποιητή Ανδρέα Κάλβου.  Όταν έχει κάποιος αρετή, πολεμάει χωρίς φόβο για την ελευθερία, περιφρονώντας την σκλαβιά, τον πόνο και τον θάνατο.
Αυτή η ποιητική σκέψη, που ποιεί κόσμον, εκφράζεται μοναδικά στο περίφημο ποίημά του «Εις Σάμον,» όπου στο πρώτο τετράστιχο λέει: «Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας ας έχωσι· θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».
Ο φόβος, εδώ, παρουσιάζεται σαν τον προσωποποιημένο ανελέητο δυνάστη του λαού, το χάλκεον χέρι που μετατρέπει τους ανθρώπους σε ανδράποδα.

Τα Μνημόνια του Πολιτικού Συστήματος

Καλησπέρα σας!
Σας στέλνω ένα πολύ επίκαιρο άρθρο για ενημέρωσή σας, δημοσίευση, ανάρτηση ή προώθηση με τον κάτωθι τίτλο:


- το τέλος του πάρτι και η επιστροφή εις την δεκαετία του 1980 -  

Απίστευτο και όμως αληθινό. Μία έρευνα του Δημητρίου Στεργίου η οποία δημοσιεύθηκε σε ηλεκτρονικό Βιβλίο αρχάς Οκτωβρίου 2012 και η οποία ετέθη υπόψη του έντιμου Επιθεωρητού Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή, αποδεικνύει με πραγματικά στοιχεία το ακόλουθο τρομακτικό: ότι κατά την περίοδο 1981-2011 κατασπαταλήθηκαν ως πλατανόφυλλα για κομματικές, πολιτικές, ρουσφετολογικές και συνδικαλιστικές  σκοπιμότητες εθνικοί, κοινοτικοί και δανειακοί πόροι ύψους 1.4 τρισεκατομμυρίων Ευρώ, δηλαδή ετησίως 46 δις Ευρώ !