Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Οι αδικοχαμένοι ΑΠΌ ΤΗ ΒΑΛΥΡΑ στη κατοχή και τον εμφύλιο

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002 ΤΗΛ.2724071016
Κάνουμε μια καταγραφή των 24 αδικοχαμένων του χωριού μας, χωρίς κριτική και απόδοση ευθυνών στη μια μεριά ή την άλλη και τους μνημονεύουμε για να μην ξεχαστούν. Οι αδικοχαμένοι του χωριού μας είναι οι παρακάτω:
Κωνσταντίνος Στυλ. Μπάμπαλης Ανθ/στής Χωρ/κής,
Γεώργιος Στυ. Μπάμπαλης Χωροφύλαξ,
Βασίλειος Καπότης Ανθ/της Χωρ/κής,
Παναγιώτης Καπότης (Υιός),
Αθανάσιος Δ. Δημόπουλος,
Αγαθοκλής Γ. Μακρής Λοχίας,
Βασίλειος Αθ. Μπάκας Χωρ.,
Κωνσταντίνος Δ. Γρίβας Χωρ.,
Γεώργιος Π. Καρύδης,
Γεώργιος Φιλίππου,
Μαρία Σταθοπούλου,
Αθανάσιος Καλαμπόκης,
Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος Διδάσκαλος,
Ευστάθιος, Μανωλόπουλος
Ευστάθιος , Αθ. Σπηλιώτης,
Δημήτριος Αθ. Σπηλιώτης,
Βασίλειος Νικολόπουλος, Αθανάσιος Βας. Χαλικούρας,
Κώστας Χριστάκης
Χρύσανθος Σταυριανόπουλος,
Λεωνίδας Κοντοδήμος,
Αφροδίτη Γεωργακοπούλου,
Στέφανος Μπάκας
23-24Τα αδέλφια Κώστας και Νίκος Χαραλαμπόπουλος.

ΜΙΚΡΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Ο Θανάσης Δημόπουλος είχε αδελφό το Γιώργο Δημόπουλο (Συφορούλια). Τον πήραν στα τάγματα ασφάλειας στο Μελιγαλά όπου έμειναν πρώτα στη πάνω αγορά και μετά στη κάτω. Τον έπιασαν με την γυναίκα και κόρη του και τους έκλεισαν στο μπεζεστένι. Το 42 παντρεύτηκε τη Μαρία Χόνδρου από Σκάλα Μεσσηνίας, το 43 απόχτησαν τη Βούλα και το 44 σκότωσαν το Θανάση, γιατί δεν είχε ταυτότητα κυκλοφορίας. Η μάνα του ήταν από το Μπαλιάγα το γένος Σταθοπούλου. Στον Χαλβάτσου σκότωσαν τα δύο αδέλφια της Μαρίας Παναγιώτη και Νικήτα το γένος Χόνδρου Αθανασίου.

ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002 ΤΗΛ. 2724071016
 Με αφορμή τη σατυρική φωτογραφία των πολιτικών της εποχής του ‘50 διαπιστώνεται ότι και σήμερα, εξήντα χρόνια μετά, οι πολιτικοί με τα πολλά «θα» και το ρόλο του Λάμπρου Κωνσταντάρα στο Μαυρογιαλούρο μας θυμίζει ότι  επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη με διαφορετικά συνθήματα κάθε φορά.
  Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο.
Το κόμμα στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία.
Όλα θα έρθουν στο φως.
Επανίδρυση Κράτους.
Επανεκκίνηση οικονομίας.
Τώρα στο καθημερινό λεξιλόγιο του έλληνα, δελτία ειδήσεων, κυκλικές συζητήσεις από ειδικούς είναι μνημόνιο, μεσοπρόθεσμο, κούρεμα,  psi, ύφεση, νέο δάνειο με ψυχολογία και ηθικό πεσμένο, και βγήκαμε όλοι εκτός προγραμματισμού, βιώνοντας οργή, θυμό, και αγανάκτηση,γιατί πάντοτε πληρώνουν το πάπλωμα μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Αναζητώντας την ιστορία του τόπου μας

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002
ΤΗΛ.2724071016

Aγαπητοί αναγνώστες
Να είστε όλοι καλά όπου και αν βρίσκεστε. Η μεγάλη επισκεψιμοτητά σας στις ιστοσελίδες μας,  μας δίνει δύναμη και μας δικαιώνει ηθικά, για την ανιδιοτελή αντικειμενική ενημέρωση-πληροφόρηση και σας ευχαριστούμε από καρδιάς. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα και με αμείωτο ενδιαφέρον από σήμερα, θα καινοτομήσουμε, στο ότι ορισμένες από τις αναρτήσεις μας θα είναι σε  πρωτότυπα αντίγραφα, από διάφορα αρχεία (ΓΑΚ, ΦΕΚ, Κοινότητα Βαλύρας κ.λ.π.).
ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΑΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ( ΓΑΚ )

ΦΑΚΕΛΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΩΝ
Επι βασιλείας του Οθωνα αποφασίστηκε να απονεμηθούν τα αριιστεία στους αγωνιστές του 1821. Το βασιλικό διάταγμα που εκδόθηκε στις 20-5-1834 ΦΕΚ 20\3-4-1834 περιείχε 8 άρθρα. Τα  αριστεία άρχισαν να μοιράζονται με πολύ αργό ρυθμό  και χωρίς να λείπουν  οι εύνοιες. Έτσι φούντωσαν οι διαμαρτυρίες  και οι δυσαρεστημένοι ζητούσαν το αριστείο , που θα τους έδινε μια ηθική ικανοποίηση  για τους αγώνες που έκαναν το 1821. Κατόρθωσαν μάλιστα ορισμένοι ,με πλάγια μέσα, να φανούν αριστούχοι  ,που δεν είχαν φανεί  καν  στον  αγώνα  και ορισμένοι μάλιστα δεν είχαν γεννηθεί. Για την κοινότητα ΒΑΛΥΡΑ  στα  ΓΑΚ υπάρχουν οι παρακάτω φάκελοι με τα αντίστοιχα έγγραφα σε κάθε φάκελο.