Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

H ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΜΑΣ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ (ΒΙΟΛΟΓΟΥ)
Ο ΘΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΕΡΓΟ ΝΑΝΤΙΑΣ ΜΠΙΘΕΛΗ ΤΡΙΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 1998
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟ
Σε δύο παλαιότερες αναρτήσεις μας είχαμε περιγράψει τον διαβήτη τύπου ένα και δύο και αρμονία σώματος, πνεύματος και ψυχής. Σε τρεις  επόμενες αναρτήσεις θα περιγράψουμε και θα τεκμηριώσουμε επιστημονικά, με βάση την επιστήμη της βιολογίας, που σπούδασα, δίδαξα και εφαρμόζω στη ζωή μου, ότι «η διατροφή μας είναι το βασικό μας φάρμακο».Άλλωστε είμαι της αρχής ότι η γνώση πρέπει να διαδίδεται και να μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά, για την ευημερία αυτού του τόπου πού λέγεται Ελλάδα, και έχει πλούσια Πολιτιστική και Πολιτισμική κληρονομιά.
Ο Ιπποκράτης είχε ειπεί: Εάν οι άνθρωποι τρέφονταν και ζούσαν σωστά, δεν θα υπήρχε η ιατρική, γιατί δεν θα υπήρχαν οι αρρώστιες, δηλαδή ότι τρώμε είμαστε. Θα πρέπει ο καθένας μας να έχει στη βιβλιοθήκη του, το βιβλίο του Ιπποκράτη με τίτλο: «Περί Αέρων, Υδάτων, Τόπων», τους Δειπνοσοφιστές, του Πλάτωνα τα βιβλία  το Συμπόσιο και το Τίμαιος και Κριτίας.
Στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών υπάρχουν δύο αρχαία ρητά. Το  «Μηδέν Άγαν» που σημαίνει να μην είσαι υπερβολικός σε τίποτα και το «Γνώθι  Σαυτόν» που σημαίνει  να γνωρίζουμε καλά τον εαυτό μας.
Η ρίζα της ασθένειας βρίσκεται στο φαγητό. Η διατροφή μας είναι το βασικό μας φάρμακο. Ο Ιπποκράτης εμπιστευόταν το σώμα για την αυτοιωσή του και λιγότερο στη χρήση εξωτερικών παραγόντων. Η ποιότητα των φυτών επηρεάζεται από την ποιότητα του  περιβάλλοντος (εδάφους, νερού, αέρα), στο οποίο αναπτύσσονται. Το πνεύμα ή ζωτικός αέρας, είναι μια δημιουργική δύναμη που μεταφέρεται με την ανάσα, έχει τις ρίζες του στους πνεύμονες και διαχέεται σε ολόκληρο το σώμα σύμφωνα με τις ανάγκες του. Η αξιολόγηση της ασθένειας παραμένει ελλιπής, έως ότου συμπεριληφθούν στη διάγνωση, όλα τα στοιχεία της ζωής του ανθρώπου που νοσεί, και έχει σχέση με τη θεωρία της φυσικής κατάστασης, των αιτιών και των ενδείξεων. Τη  φυσική κατάσταση συνιστούν 7 μέρη: Στοιχεία, ιδιοσυγκρασίες, χυμοί, όργανα, δυνάμεις, δράσεις και πνεύματα. Τα στοιχεία είναι:  Αέρας, νερό, φωτιά, γη.