Εδώ και μερικά χρόνια καλλιεργείται στη χώρα μας το ξενόφερτο κολοκύθι, από Νότια Αμερική, με 3 διαφορετικά είδη, τα οποία πωλούνται και σε λαϊκές αγορές, σε Αθήνα - Καλαμάτα.
Τρώγονται ωμά, σαλάτα, μαγειρευτά, τηγανητά, ψητά, μόνα τους ή και με άλλα συνοδευτικά, ανάλογα με την προτίμηση του καθενός στη μαγειρική του και διατροφή του.
Όπως και να το γευτείς ,είναι αρκετά νόστιμο, ειδικά το κίτρινο με τη λεία επιφάνεια.Το πλεονεκτημά τους είναι σε σύγκριση με τα δικά μας πολυετές, και παράγει πολλούς καρπούς