Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

ΤΑ 40 ΕΠΩΝΥΜΑ ΤΩΝ ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΠΟ Κ-Μ, . ΜEΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Σελίδες 11-20.Του δημοδιδασκάλου Δημητρίου Καρακίτσου και πρώτου γραμματέα της κοινότητας Βαλύρας.
291. Καλαμπόκη .Λ. Γεωργίτσα, Αμερική
580. Μπακοπούλου Αρ. Σταμάτα, ετών 4
Συνεχίζουμε την  τρίτη ανάρτηση των επωνύμων των οικογενειών της Βαλύρας με 46 φωτογραφίες και 37 επώνυμα από το γράμμα Κ εως και το Μ. Τα επώνυμα των βαλυραίων οικογενειών των γραμματων Κ-Μ, το 1912, ήταν συνολικά 44 (Κ=15,Λ=4, Μ-25), ενώ το 2013 τα επώνυμα  ήταν συνολικά 65 (Κ=25, Λ=10, Μ=30).
 Η μεγάλη επισκεψιμότητα και η επικοδομοιτική κριτική, μας δίνουν δύναμη και αισιοδοξία στη συνέχιση του έργου μας, γιατί είναι βάλσαμο στη ψυχή και το σώμα των ξενιτεμένων μας, μαθαίνοντας και γνωρίζοντας το παρελθόν της Βαλύρας. Στο άμεσο μέλλον καλό θα είναι να εκδοθεί ένα λεύκωμα φωτογραφιών  με όλα τα επώνυμα και τις οικογένειες, συγκρίνοντας και διαπιστώνοντας ποιά επώνυμα συνεχίζονται,προσθέτονται, ή εξαφανίζονται.Οι διάφορες οικογένειες των βαλυραίων έχουν πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο θα πρέπει να γίνει κτήμα όλων μας. Αυτό οφείλεται στο ότι η Βαλύρα είχε το φωτογράφο Δημήτριο Βίγκο, που δυστυχώς το αρχείο του χάθηκε, γιατί δεν είχαμε την ευαισθησία να το διαφυλάξουμε και κυρίως τα αρνητικά τζάμια και τις παλιές φωτογραφικές μηχανές με τον τρίποδα και την κουκούλα.
Πιστεύω προσωπικά ότι κανένα άλλο χωριό στην Ελλάδα, δεν διαθέτει τόσο πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, που να περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες των ανθρώπων, στο οποιοδήποτε γίγνεσθαι.