Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Βιολογία και Τέχνη (Μέρος 1ον)

Έχει καταχωριστεί στις κατηγορίες: ΒΙΟΛΟΓΙΑ & ΤΕΧΝΗ από στις 12 Μαρτίου 2014 Βιολογία ή τέχνη; (Από την εικονογράφηση του βιβλίου του H. Haeckel, Kunstformen der Natur. Του ιδίου)
Haeckel_AscidiaeΔεν αληθεύει πάντα ότι «η Τέχνη μιμείται τη Ζωή», είναι όμως βέβαιο ότι εμπνέεται από αυτήν, όπως και ότι επηρεάζεται από την επιστήμη της.
Από τις βραχογραφίες της Παλαιολιθικής εποχής ως τις εικονογραφημένες Βοτανικές του Διαφωτισμού και τη Βio-Αrt του 21ου αιώνα, οι καλές τέχνες αντλούν τις εμπνεύσεις τους από τη ζωή, την απεικονίζουν, την περιγράφουν και την σχολιάζουν, σύμφωνα με τα αισθητικά ρεύματα της εποχής τους.
Από το Διαφωτισμό ως την αυγή του αιώνα της Βιολογίας, οι καλές τέχνες επηρεάζονται από την επιστήμη και ιδιαιτέρως τη Βιολογία, ενσωματώνοντας την οπτική της και τα επιτεύγματα της στην καλλιτεχνική δημιουργία.
Στο αφιέρωμα που εγκαινιάζουμε γίνεται μια σύντομη ανασκόπηση στιγμών της καλλιτεχνικής δημιουργίας στις οποίες αποτυπώθηκε το ενδιαφέρον του ανθρώπου για τη Φύση, καθώς και στιγμές στις οποίες η Βιολογία επέδρασε στην Τέχνη, όπως αυθαίρετα τις αντιλαμβάνεται και τις ανθολογεί, το biology4u.gr … 

Βιολογία και Τέχνη (Μέρος 2ον)

Έχει καταχωριστεί στις κατηγορίες: ΒΙΟΛΟΓΙΑ & ΤΕΧΝΗ από στις 13 Μαρτίου 2014
medievalbotΑν δεν αληθεύει πάντα ότι «η Τέχνη μιμείται τη Ζωή» είναι βέβαιο ότι εμπνέεται από αυτήν, όπως και ότι επηρεάζεται από την επιστήμη της.
Στο 2ο μέρος του αφιερώματος συνεχίζουμε την σύντομη ανασκόπηση των στιγμών της καλλιτεχνικής δημιουργίας στις οποίες αποτυπώθηκε το ενδιαφέρον του ανθρώπου για τη Φύση, καθώς και των στιγμών στις οποίες η Βιολογία επέδρασε στην Τέχνη.

Το Ποτάμι στo site της βρετανικής Guardian.Του μαθητή μου Δημήτρη Κουρέτα

Δείτε το πρωτότυπο κείμενο εδώ ή διαβάστε την μετάφραση:
Το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη στοχεύει να στρέψει την ελληνική πολιτική σκηνή στη σωστή κατεύθυνση
Μόλις δύο μήνες πριν τις Ευρωεκλογές, το Ποτάμι ήδη αποσπά το 6% της ψήφου, λόγω της απόρριψης των παραδοσιακών κομμάτων από την ελληνική κοινωνία
  Όλοι μιλούν για το Ποτάμι στην Ελλάδα. Αυτό είναι το όνομα ενός νέου κόμματος, ή για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, ενός νέου κινήματος, που δημιουργήθηκε από τον έγκριτο δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη, μόλις δύο εβδομάδες πριν και παίρνει ήδη ένα εντυπωσιακό 6% στις εθνικές δημοσκοπήσεις. Το όνομα του κόμματος είναι «Ποτάμι,» καθώς ο ιδρυτής του ελπίζει πως θα παρασύρει πολλούς μαζί του, και θα διοχετεύσει την ορμή τους, όπως κάνει στην πραγματικότητα ένα ποτάμι,  για να ανακατέψει, αλλά κυρίως  να καθαρίσει και να αναζωογονήσει, τα λιμνάζοντα ύδατα της κομματικής πολιτικής στην Ελλάδα.