Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ,5η Έκθεση "Αρτος-Οινος-Ελαιον" 2016

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Εικόνες από άλλες εποχές, τότε που το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν πολυτέλεια και το κάθε σπίτι στην ύπαιθρο είχε την αυτάρκεια και την αυτονομία του, δημιούργησε στα μυαλά των εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης ο δημοτικός υπάλληλος Καλαμάτας Νικ. Κισκήρας, παρουσιάζοντας χθες το Αγροτικό Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας «Ανέμη και Ροδάνι», που βρίσκεται στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων.
Η ξενάγηση ξεκίνησε με την είσοδό μας σε ένα χώρο σκοτεινό, που όπως εξήγησε ο κ. Κισκήρας, ήταν ο τρόπος που ζούσαν οι αγρότες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα με τα λυχνάρια και τις λάμπες.
Και καθώς «έφθασε» το ηλεκτρικό ρεύμα και άναψαν οι λαμπτήρες, άρχισαν να «αποκαλύπτονται» τα μυστικά μιας τυπικής αγροτικής κατοικίας. Να ’σου η κρεβατοκάμαρα, η κουζίνα, το τραπέζι, ο σοφράς, το δωμάτιο με τον αργαλειό και όλα τα σύνεργα (ανέμη, ροδάνι κλπ), ο χώρος για τα ζώα με όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα.
Και στην «αυλή»,  η μάκινα για τη σταφίδα, άλλα αγροτικά μηχανήματα και εργαλεία, πολύτιμα και χρήσιμα στο παρελθόν και κάποια από αυτά εξίσου χρήσιμα και τώρα.