Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

ΑΡΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ, ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 

Σε 3 διαφορετικές αναρτήσεις θα αναρτήσουμε οδηγίες για τα 3 ψηφιοποιημένα αρχεία, για όποιον ερευνητή, ιστοριοδίφη, φοιττητή, θέλει να μελετήσει:

1. Α ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ.

2. ΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ 

3. ΤΟΥΣ 307 ΦΑΚΕΛΛΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΙΩΝ 


Απλή Αναζήτηση λέξης ή φράσης

Με την Απλή Αναζήτηση μπορείτε να αναζητήσετε λέξεις ή φράσεις που περιέχονται στις σελίδες των τόμων. Η αναζήτηση λέξης επιστρέφει σελίδες στις οποίες βρέθηκε ακριβώς ο συνδυασμός των γραμμάτων που αναζητείται (σε οποιαδήποτε θέση και αν βρίσκεται μέσα σε μια λέξη (δηλαδή στην αρχή, στη μέση ή στο τέλος). Αντιθέτως, στην περίπτωση αναζήτησης φράσης, το αποτέλεσμα είναι σελίδες που περιέχουν αυτούσια τη φράση που έχει εισαχθεί. Δηλαδή, θα πρέπει να αναζητήσετε τη φράση με την επακριβή της γραφή. Π.χ. «προς την Βουλήν» και όχι «προς τη Βουλή».





Σύνθετη Αναζήτηση

Με τη Σύνθετη Αναζήτηση μπορείτε να αναζητήσετε από δύο έως τρεις όρους, συνδέοντάς τους με τους τελεστές «ΚΑΙ» ή/και «Ή». Ο τελεστής «ΚΑΙ» αναζητεί σελίδες στις οποίες υπάρχουν όλες οι λέξεις που έχετε γράψει στα πεδία που συνδέονται με τον εν λόγω τελεστή, ενώ ο τελεστής «Ή» αναζητεί σελίδες στις οποίες υπάρχει τουλάχιστον η μία από όλες τις λέξεις. Για παράδειγμα, έστω ότι αναζητείτε τις λέξεις «Υπερτάτην» και «Διοίκησις». Αν συνδεθούν με τον τελεστή «ΚΑΙ», το αποτέλεσμα της αναζήτησης θα είναι σελίδες στις οποίες θα περιέχονται ΚΑΙ οι δύο λέξεις, όχι όμως απαραίτητα ως φράση. Αν συνδεθούν με τον τελεστή «Ή», το αποτέλεσμα της αναζήτησης θα είναι σελίδες που περιέχουν Ή τη μία λέξη ή την άλλη Ή και τις δύο.

ΘΕΛΗΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ - ΑΣΘΕΝΕΙΑ-ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Σπούδασα της επιστήμη της ζωής, τη βιολογία στο πανεπιστήμιο Πατρών. Έμαθα πολλά , μου έδωσε πολλά, και κάθε οργανισμός αποτελεί ένα διαφορετικό ξεχωριστό σύμπαν. Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (1946) η υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας».
Έτσι λοιπόν, η έννοια της υγείας, δεν αποδίδεται μόνο από την ιατρική, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως είναι το περιβάλλον, η οικονομία, η εργασία κ.α.

Η υγεία μας εξαρτάται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι μηχανισμοί του μεταβολισμού, ανοσίας, και ομοιόστασης για τον κάθε οργανισμό δεν είναι εντελώς ίδιοι, και ο κάθε οργανισμός δρα διαφορετικά.

Η διαταραχή της ομοιόστασης προκαλεί την ασθένεια, η οποία μπορεί να είναι θεραπεύσιμη, ελεγχόμενη, ή να προκαλέσει και το θάνατο.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΒΑΛΥΡΑΣ. ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ, ΘΑΜΥΡΙΣ, ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ,ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΒΑΛΥΡΑ ,ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .........

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 

 ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΞΙΕΣ , ΟΡΑΜΑΤΑ, ΙΔΑΝΙΚΑ , ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΤΟ ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΕΜΕΙΣ, ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΙΝΕΣΘΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΓΝΕΣΘΕ,.

Η ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ,ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1821, ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΠΟΤΙΣΑΝ ΤΟΝ ΣΠΟΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ   ΜΕ ΤΟ ΑΔΟΞΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΤΙΣ 3 ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΔΗΜΟΥ ΙΘΩΜΗΣ , ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕΙ ΟΛΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΟΣ. 

ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ Ο ΠΑΜΙΣΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΤΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

1. ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ 

ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

TOY ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

«Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ»

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΦΙΛΟΙ-ΦΙΛΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ  ΑΥΤΗ
  ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑΜΑΣΤΕ ΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.
ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ ,ΘΕΩΡΗΘΗΚΑΝ
 
 ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ , ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ
Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟΧΩΡΟ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΝΟΥΝ ΥΠΟΣΤΑΣΗ. ΕΤΣΙ ΙΣΤΟΡΕΙΤΑΙ Ο ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΜΦΙΘΥΜΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ

1.23 ΦΑΚΕΛΛΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 307

2.Φ127.ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ 69 ΒΑΛΥΡΑΙΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΔΥΡΡΑΧΙΤΗ ΟΠΑΡΧΗΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΕΦΑΛΑ

3.ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ 36

4.ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΑΡΙΣΤΕΙΩΝ 58

5.ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ ΤΟΥ ΖΕΥΓΟΛΑΤΑΙΟΥ ΑΛΕΞΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ 8

6.ΑΡΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ

 ΤΟΜΟΣ 15Γ. ΣΕΛΙΔΕΣ 27, 90, 183, 200. Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΤΟ 1822

ΤΟΜΟΣ 20. 38 ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ ΠΛΗΡΕΞΙΟΥΣΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΡΕΣ , ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΓΙΑ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΙΩΑΝΝΗΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

7.ΜΑΧΗ ΒΕΡΓΑΣ ΑΛΜΥΡΟΥ 4 ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ

8.ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ 8 ΒΑΛΥΡΑΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

9.Ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ

10.ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ

11.ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 58, ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ 8 ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ.

12.ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ

13.ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ 1829.ΑΝΑΚΗΡΥΞΑΝ ΓΝΗΣΙΟ ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 18 ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ.

14. ΔΗΜΟΙ ΔΕΡΡΩΝ-ΟΙΧΑΛΙΑΣ

15.ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΙΝΑΡΔΟΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ-ΑΝΔΡΟΥΣΗΣ

Η ΓΛΥΚΥΡΙΖΑ. ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΡΕΤΑ

Dimitris Kouretas


Κάτι εναλλακτικό απόψε μιας και ο καιρός κρύωσε για τα καλά.

Η γλυκύριζα (Glycyrrhizaglabra, Fabaceae):


Η ρίζα του φυτού είναι γνωστή από την αρχαιότητα (2500 πΧ) για τις πολύτιμες θεραπευτικές της χρήσεις. Είναι θάμνος ύψους 50-100 εκ., με ρίζες που φτάνουν τα 1-2 μέτρα, κυλινδρικές, διακλαδισμένες και σαρκώδεις. Περιέχει τριτερπενοειδείς σαπωνίνες όπως είναι η γλυκυριζίνη 6% που είναι 50-60 φορές πιο γλυκιά από την κρυσταλλική ζάχαρη, φλαβονοειδή, στερόλες, πολυσακχαρίτες, κουμαρίνη και ασπαραγίνη και αιθέριο έλαιο. Στην παραδοσιακή ιατρική προτείνεται για την ανακούφιση ήπιων συμπτωμάτων δυσπεψίας. Σήμερα χρησιμοποιείται στην βιομηχανία ζαχαρωτών γλυκόριζας που είναι εξαιρετικά δημοφιλή στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και στις Σκανδιναβικές χώρες, στην ποτοποιΐα, αλλά και στην καπνοβιομηχανία όπου δίνει πλούσια αρωματική γεύση σε διάφορα προϊόντα καπνού.