Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Νύχτα με πανσέληνο στην Αρχαία Μεσσήνη

Written by  


Το Ελληνικό Παράρτημα του Διεθνούς Συλλόγου AIACE των πρώην υπαλλήλων και νυν συνταξιούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, οργανώνει στις 9 Σεπτεμβρίου 2014 την εκδήλωση "ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ". Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το Ελληνικό Παράρτημα του Διεθνούς Συλλόγου, που αριθμεί περίπου 10.500 μέλη σε όλη την Ευρώπη, οργάνωσε το Συνέδριο του Διεθνούς Συλλόγου στην Θεσσαλονίκη το 2010, με απώτερο σκοπό την επίσκεψη μας στην Βεργίνα και με συμμετοχή 280 συνέδρων, αλλά, χάρη στον ενθουσιασμό που υπήρξε από την επιτυχία του Συνεδρίου, και το 2012, πολυήμερη εκδρομή στην Κρήτη με εξίσου πολύ καλά αποτελέσματα και κριτικές.

Πού ήταν η συνοικία των πλουσίων της Μεσσήνης και πώς συμποσιάζονταν;

ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 
Πού έπαιρναν το λουτρό τους οι κάτοικοι της Αρχαίας Μεσσήνης; Πού συμποσιάζονταν οι πλούσιοι κάτοικοί της; Σε τι ελέγχους υποβάλλονταν οι έμποροι της πόλης; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνουν νέα ευρήματα των ανασκαφών που συνεχίζουν ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης και οι συνεργάτες του στην Αρχαία Μεσσήνη…
Πού ήταν η συνοικία των πλουσίων της Μεσσήνης και πώς συμποσιάζονταν;Πριν λίγες ημέρες ο Πέτρος Θέμελης γιόρτασε τα γενέθλιά του. Γενέθλια τόσο για την επέτειο της γέννησής του όσο και για την επέτειο από την ανάληψη της διεύθυνσης του αρχαιολογικού έργου στη Μεσσήνη. Πέρασαν κιόλας 28 χρόνια από τότε που ο καθηγητής άκουσε τον γενικό γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρίας, Γεώργιο Μυλωνά, να του προσφέρει τη διεύθυνση αυτού του έργου.
Εκείνος ξαφνιάστηκε, τότε η Μεσσήνη ήταν θαμμένη στα χώματα και χαμένη στα βάτα. Δεν μπορούσε βέβαια να αρνηθεί μια τόσο τιμητική πρόταση αλλά δεν δίστασε ωστόσο να ζητήσει να υποστήριξη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν του αρκούσε να έρχεται για 2-3 εβδομάδες το χρόνο, να σκάβει και μετά να ξαναθάβει αυτά που βρίσκει ή να τα αφήνει εκτεθειμένα.