Από τον τόμο 12 φωτοτυπήσαμε διάφορες πράξεις για τους υδρονομείς της Βαλύρας , την κατασκευή και τον έλεγχο του τσιμενταύλακα που τροφοδοτούσε νερό στους 2 νερόμυλους της Βαλύρας καλοκαιρινό και χειμωνιάτικο,που με την αδιαφορία μας και τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης, τους αφήσαμε να καταστραφούν και σώζονται από φωτογραφίες θυμίζοντας το ένδοξο παρελθόν τους ,οι οποίοι πρόσφεραν πολλά γρόσια στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821,που τα έχουμε δημοσιεύσει από τα ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ.ΤΟΥΓΙΑΝΝΗ Δ.ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024
ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΒΑΛΥΡΑΣ ΕΥΑΣ. ΑΓΡΟΤΕΛΕΣΧΗ ΒΑΛΥΡΑΣ .ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΕΙΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΣ ΚΕΦΑΛΑΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΔΥΡΡΑΧΙ
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
ΟΙ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΓΓΡΑΦΑ, ΕΠΙΣΤΟΛΗ1961, ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΗΤΑΣ, ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ .
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Το ΝΕΡΟ, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τμήμα της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, το οποίο πρέπει να προβληθεί και διασωθεί, από την άποψη της Αρχιτεκτονικής, Λαογραφίας, Ιστορίας Οικονομίας, Τεχνολογίας, Τεχνογνωσίας, κ.λ.π. Η έννοια της ΝΕΡΟΥ έχει πολλές διαστάσεις και αφορά άμεσα το περιβάλλον της περιοχής, φυσικό, αστικό, κοινωνικό. Είναι ένα από τα 4 στοιχεία της φύσης και το βασικό στοιχείο τη ζωής μας, μιας και ο οργανισμός μας περιέχει 70% νερό. Ο ρόλος του είναι: Μεταφορικός, θερμορυθμιστικός και διαλυτικός.
Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024
Η ΒΑΛΥΡΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ 2-10-24
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΛΥΡΑΣ .
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Τα πάντα ρει έλεγε ο Ηράκλειτος.Το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Βαλύρας χρόνο με το χρόνο αλλάζει.Οι φωτογραφίες είναι εκείνες που θυμίζουν το παρελθόν της Βαλύρας , το παρελθόν της χάνεται ,αλλά αποτυπώνεται στις φωτογραφίες.Κάναμε περιήγηση- φωτογράφιση και βλέπουμε πολλά σπίτια κλειστά, από τα οποία πολλά είναι εγκαταλλειμένα στα καιρικά φαινόμενα και ετοιμόρροπα, έτοιμα να καταστραφούν, και πολλά να έχουν εξαφανιστεί, όπως και πολλοί άνθρωποι. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε και διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά, προτού είναι αργά ,και χάσουμε τα πάντα, για την ιστορία και τον πολιτισμό του χωριού μας .Νερόμυλοι, αυλάκι, πηγάδια, σπίτια, οικία Τζαφέρ Αγά, λινοί, τρίφτες, εκκλησάκια, μονοπάτια, βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση ,και είναι υπό εξαφάνιση από την αδιαφορία μας και τις δυνάμεις της φύσης.
Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΠΗΓΑΔΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΙΤΣΑ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ 1-11-24
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ.
Πηγαίνοντας να δω τις ελιές στα κτηματά μου στην Περα Μεριά στις περιοχές Σπηλιά και Αράπη, πέρασα να δω αν υπάρχει και το αρχαίο πηγάδι 20 μέτρα από την Παναίτσα, του ενδέκατου αιώνα. Πράγματι σώζεται και είναι σκεπασμένο με κορμούς δένδρων,για να μην συμβεί κάποιο ατύχημα σε ζώα και ανθρώπους .Εκεί πάνω από το πηγάδι, υπήρχαν μικροί βράχοι και ήταν καβουρότοπος ,και στα παιδικά μας χρόνια από τις καβουροφωλιές πιάναμε καβούρια και χέλια από το πηγάδι. Στα 300 μέτρα βορειοδυτικά είναι τα απομεινάρια του Αγιολιά και βορινά της Παναίτσας είναι το ερειπωμένο εκκλησάκι η αγία Παρασκευή και το Γοργόρεμα ήταν επίσης καβουροχελότοπος,καθώς και το ρέμα στο Κουβέλι ,μεταξύ Λάμπαινας Βαλύρας.