ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 24002, ΤΗΛ. 2724071016
Ο Αναστάσιος Κοντοπανάγος πολύ εμφάνταστος και ιδιοφυής συνέλαβε την ιδέα να ιδρύσει ένα θεατρικό Σύλλογο από παιδιά του χωριού Τζεφερεμίνη για να ψυχαγωγούμε κατά περιστάσεις ( στο πανηγύρι, το Πάσχα, τα Χριστούγεννα και τις απόκριες) τους χωρικούς, αλλά και άλλους επισκέπτες από τα γύρω χωριά Μπάστα, Λέζι, Σκάλα Χασάμπασα, Βουρνάζι, Σήμιζα, Μαυρομάτι. Για τον σκοπό αυτό ο αείμνηστος Αναστάσιος Κοντοπανάγος επέλεξε και τα κατάλληλα πρόσωπα που θα υποδύονταν τον ρόλο του έργου τη Γκόλφω, την Εσμέ, και τις δύο ορφανές, τους δύο λοχίες, τον Αθανάσιο Διάκο, τον Κατσαντώνη κ.λ.π. Αυτά ήταν τα έργα που αποδίδαμε στους κατοίκους αλλά και στα γύρω χωριά που στα πανηγύρια τους μας προσκαλούσαν να μεταβούμε σαν θεατρικος πλέον σύλλογος καθιερωμένος. Πάντα με αμοιβή. Σκοπός του συλλόγου εκτός της ψυχαγωγίας ήταν και η εκτέλεση απαραίτητων μικρών αλλά και ωφελίμων έργων π.χ. κατασκευή γεφυρών εκεί που τα νερά δημιούργησαν πρόβλημα όσον αφορά τη διάβαση των κατοίκων που καθιστά σοβαρό εμπόδιο επικοινωνίας των χωρικών για την μετάβαση στους αγρούς και πράγματι κατασκευάσαμε 3 γεφύρια στον κάμπο. Τη διάνοιξη του αυλακιού από τον κεντρικό αλευρόμυλο – προς τον παλιόμυλο. Έτσι διοχετευόταν μεγαλύτερη ποσότητα νερού τόσο για τη λειτουργία του νερόμυλου τόσο και για το πότισμα των μπαξέδων και άλλων χέρσων κτημάτων.
Για τη λειτουργία του Συλλόγου επελέχθησαν οι παρακάτω νέοι: Αναστάσιος Π. Κοντοπανάγος, Σταύρος Β. Χριστάκης, Δημήτρης Αν. Σιάγκρης, Αθανάσιος Στ. Μαυροειδής, Μίμης Αθ. Φειδάς, Γεώργιος Στ. Δημόπουλος, Κων / νος Πολιτόπουλος, Δημήτριος Μιχ. Τσάμης, Αθανάσιος Δ. Καρύδης, Γεώργιος Αγγελόπουλος, Ιωάννης Ν. Μπόβης, η δεσποινίδα Λευκή Βασ. Λινάρδου, η δεσποινίς Ουρανία Δημ. Κοντοραή, ένας κύριος από την Καλαμάτα με την κόρη του Ναυσικά που εξασκούσε το επάγγελμα του ράπτη, εγκατεστημένος στο χωριό και ένοικος στην οικία του Σταματόπουλου, σημερινή κατοικία του ιερέα Νικόλαου Ηλιόπουλου.
Για να μην μακρυγορήσω θα περιορισθώ στη σύνθεση του Συλλόγου στο έργο «Η Γκόλφω» και τον ρόλο που υποδυόταν το κάθε μέλος.
1. Αναστάσιος Π. Κοντοπανάγος- αρχηγός του Συλλόγου και υποβολέας.
2. Σταύρος Χρηστάκης- Τάσος
3. Λευκή Λινάρδου- Γκόλφω
4. Δημήτριος Σιάγκρης – Σταυρούλα
5. Αθανάσιος Καρύδης- Δέσπω
6. Αθανάσιος Στ. Μαυροειδής- Θανασούλας
7. Μίμης Αθ. Φειδάς- Γερο-Ζήσης
8. Δημόπουλος Γεώργιος- Δήμος.
Ο αείμνηστος δημιουργός του Συλλόγου Ανστάσιος Π. Κοντοπανάγος, άτομο δραστήριο, συνέλαβε την ιδέα να δημιουργήσει εμποροπανήγυρη όμοια εκείνων του Νησιού- Ναζηρίου- Μελιγαλά με χρονική διάρκεια 8 ημερών. Ο απαραίτητος χώρος είχε ευρεθεί κάτω από τη γέφυρα κατά μήκος της δεξιάς όχθης του ποταμού υπήρχε ένας χώρος καλυμμένος με λυγαριές και σμερούχια και άμμο. Τα πρώτα χρόνια άρχισε η διαμόρφωση του χώρου όμως δεν κατέστη εφικτή η προσπάθεια, διότι λόγω συμφερόντων του Μελιγαλά οι τότε πολιτικοί παράγοντες Μελιγαλά- Λατζούνης και Περικλής Μπούτος – κατόρθωσαν να αποκλείσουν τις ενέργειες του Συλλόγου, διότι μια εμποροζωοπανήγυρη στο Τζεφερεμήνι ( Βαλύρα) θα έβλαπτε τα συμφέροντα του Δήμου Μελιγαλά, επειδή η λειτουργία του πανηγυριού συνέπιπτε με το χρόνο (4- 12 Σεπτεμβρίου) λειτουργίας της αυτής Μελιγαλάς. Εδώ ίσχυσε η λαϊκή παροιμία: « Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό».
Μια ανάμνηση που χάθηκε στο βάθος του χρόνου. Μια εποχή που την έλουζε το φως της αγάπης, της ανεξικακίας και του αλληλοσεβασμού, ήταν κάτι συναισθήματα που μας θέρμαιναν την καρδιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου