Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ24002
ΤΗΛ.2724071016
 
Πολλές φορές όταν αναχωρούσα από την Πάτρα για το χωριό μου έκανα τη διαδρομή: Χαλανδρίτσα-Δίβρη-Στεμνίτσα- Ζάτουνα-Καρύταινα-Μεγαλόπολη-Βαλύρα. Η μαγεία της Αρκαδίας σε συναρπάζει και κάποτε ενημέρωσα το γνωστό γκραβουρίστα από την Πάτρα, αείμνηστο Γιώργο Τσονακίδη,  δειχνοντάς του το φωτογραφικό υλικό, ο οποίος πήρε την απόφαση σύντομα και φιλοτέχνησε τις γέφυρες, το κάστρο και την πόλη σε μια γκραβούρα. Κάθε χρόνο επισκέπτομαι την Καρύταινα, γιατί ο χώρος είναι σαγηνευτικός, παρθένος, και δεν χορταίνουν οι αισθήσεις. Προτρέπω σε όλους τους λάτρεις της φύσης να επισκεφθούν την Καρύταινα, έχοντας και το συνοδευτικό υλικό των 12 φωτογραφιών.

Η Καρύταινα είναι  από τους πιο γραφικούς και ιστορικούς οικισμούς της Αρκαδίας. και χτισμένη σε κορυφή λόφου γύρω από το μεσαιωνικό κάστρο.Το πετρόχτιστο κεφαλοχώρι της Καρύταινας είναι σε  υψόμετρο 580 μέτρων και απέχει 54 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 20 χλμ. από την Μεγαλόπολη.
Είναι ένας επιβλητικός διατηρητέος οικισμός που εντυπωσιάζει με τα παλιά πέτρινα σπίτια, τα πλακόστρωτα σοκάκια και τις βυζαντινές εκκλησίες.
Το Φράγκικο κάστρο, βρίσκεται στα νότια της Καρύταινας χτισμένο πάνω σ’ έναν απόκρημνο βράχο. Το κάστρο χτίστηκε το 13ο αιώνα από τον Γάλλο ηγεμόνα Γοδεφρείδο ντε Βριγιέρ που το χρησιμοποιούσε σαν έδρα του. Υπήρξε ένα από τα πιο αξιόλογα φρούρια της Πελοποννήσου κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Η θέα από το κάστρο προς την πεδιάδα της Μεγαλόπολης είναι καταπληκτική.
Κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην περιοχή και στο κάστρο της εγκαταστάθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, το οποίο το οχύρωσε και το χρησιμοποιούσε σαν ορμητήριό του.
Στο δρόμο για Μεγαλόπολη, κάτω από τη σύγχρονη γέφυρα, βρίσκεται το φράγκικο γεφύρι με 6 τόξα με μήκος 50 μέτρα και χτίστηκε το 13ο αιώνα. Δίπλα του υπάρχει το μικρό εκκλησάκι της Γέννησης της Θεοτόκου.
Κοντά στο χωριό περνάει και ο Λούσιος ποταμός, όπου μαζί με τον Αλφειό είναι ιδανικοί για πολλές δραστηριότητες εναλλακτικού Παλαιότερα, στην Καρύταινα λειτουργούσαν δεκατέσσερις υδρόμυλοι και μια νεροτριβή. Από αυτούς σώζονται τρεις υδρόμυλοι.Στην Καρύταινα θα βρείτε πολλούς καλαίσθητους ξενώνες και ξενοδοχεία ενώ θα βρείτε και αρκετές επιλογές για νοστιμότατο φαγητό στις ταβέρνες στα εστιατόρια και είναι ιδανικός προορισμός για χειμερινές διακοπές.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ 2010
1-3. Το κάστρο της Καρύταινας και η πόλη της Καρύταινας από τρεις διαφορετικές οπτικές γωνίες.
4-8. Οι τρείς γέφυρες με το εκκλησάκι
9. Ο ποταμός Λούσιος
10-12.Παλιός νερόμυλος και νεροτριβή












Δεν υπάρχουν σχόλια: