Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Το πρώτο αμιγώς Ελληνικό τρόφιμο με κλινική μελέτη είναι γεγονός!!!

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 
ΒΑΛΥΡΑ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΚ 24002 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΡΕΤΑ
Το προϊόν που κατασκεύασε η ερευνητική ομάδα του καθηγητή του  τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  Δημήτρη Κουρέτα, από τυρόγαλα, αποτέλεσε αντικείμενο κλινικής μελέτης η οποία εχθές έγινε δεκτή και θα δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα στο επίσημο περιοδικό της Ευρωπαϊκής εταιρείας των βιοχημικών τοξικολόγων  Food and Chemical Toxicology.
Το προϊόν αυτό παρουσιάζει μια παγκόσμια καινοτομία όσον αφορά στα συστατικά του. Ο συνδυασμός πρωτεΐνης ορού γάλακτος ( wheyprotein) από Ελληνική αιγοπρόβεια φέτα και ενός μίγματος πολυμερισμένων και ελεύθερων σακχάρων  κάνει το κέικ την ιδανική τροφή για τον καταπονημένο οργανισμό, καταφέρνοντας να δημιουργήσει μέσα στο αίμα τις καλύτερες προϋποθέσεις μεταφοράς των πρωτεϊνών και των σακχάρων μέσα στο κύτταρο ελέγχοντας το σάκχαρο που μπορεί να γίνει λίπος στο σώμα.
Η έρευνα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο του προγράμματος ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ. Βασικός ερευνητής είναι η βιοχημικός Θάλεια Κερασιώτη.
Η κλινική μελέτη απέδειξε, ότι η χορήγηση του κέικ σε άτομα που ασκήθηκαν σε ποδήλατο για 2 ώρες μείωσε τους δείκτες οξειδωτικού στρες και φλεγμονής, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό προκειμένου το σώμα να κάνει αποκατάσταση μετά από ένα κουραστικό ερέθισμα όπως είναι η άσκηση.
Όσον αφορά τον μηχανισμό που δρα το τρόφιμο αυτό φαίνεται πως έχει να κάνει με την ενίσχυση του βασικού αντιοξειδωτικού μηχανισμού του σώματος που είναι η γλουταθειόνη.
Το επόμενο βήμα είναι η προώθηση του προϊόντος στον τρίτο κόσμο, ως επισιτιστική βοήθεια. Το προϊόν είναι ιδανικό για το σκοπό αυτό, αφού φτάνει στις περιοχές ενδιαφέροντος συσκευασμένο και έτοιμο για κατανάλωση, χωρίς να χρειάζεται επεξεργασία και υποδομές (εστίες, νερό, μαγείρεμα κλπ).
Έτσι με την παραγωγή και προώθησή του επιτυγχάνεται ταυτόχρονα:
  • Απορρύπανση περιοχών με τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα εξαιτίας της ρύπανσης από τυρόγαλα.
  • Τόνωση της «πράσινης επιχειρηματικότητας»
  • Ενίσχυση της καινοτομίας και προσθήκη επιπλέον «προστιθέμενης αξίας» στα ελληνικά προϊόντα
  • Ενίσχυση της επισιτιστικής προσπάθειας της χώρας και ενδυνάμωση της «πράσινης διπλωματίας»
·          ΜΙΚΡΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΡΕΤΑ, ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΑΠΟ ΠΗΔΑΣΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΑΠΟΦΟΙΤΟΥ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ-ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
·          Ο Δημήτρης Κουρέτας γεννήθηκε στα Προσφυγικά της Πάτρας το 1962.Είναι απόφοιτος του ιστορικού Τρίτου Λυκείου Πατρών. Σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη. Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπιδράσεων διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης. Εχει δημοσιεύσει πάνω από 60 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά.
·         Είναι εμπειρογνώμονας στην ΕΕ στην τεχνολογική πλατφόρμα ‘ Food for life’ για την 2007-2013.


Δεν υπάρχουν σχόλια: