Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΡΥΖΙΟΥ





Το ρύζι είναι μονοκοτυλήδονο φυτό της οικογένειας των Ποοειδών (Poaceae) ή Αγρωστωδών (Gramineae), που απαντάται σε δυο είδη (Oryza sativa, Όρυζα η ήμερη και Oryza glaberrima, Όρυζα η λεία) με καταγωγή από την τροπική και υποτροπική Νότια Ασία και την Αφρική. Το ρύζι είναι ένα από τα βασικά διατροφικά είδη της ανθρωπότητας: τα δυο είδη του αποτελούν το ένα πέμπτο των συνολικά καταναλισκομενων θερμίδων παγκοσμίως. (Ο όρος "άγριο ρύζι" μπορεί να αναφέρεται σε άγρια είδη Όρυζα (Oryza), αλλά κατά σύμβαση αναφέρεται σε είδη του συγγενούς είδους Zizania, τόσο άγρια όσο και καλλιεργούμενα). Το ρύζι συνήθως αναπτύσσεται σε ύψος 1-1,8 μέτρα, με μακριά λεία φύλλα 50-100 εκατοστά σε μήκος και 2-2,5 εκατοστά πλάτος. Τα μικρά του άνθη βγαίνουν σε κλαδιά 30-50 εκατοστών. Ο σπόρος είναι κοκκώδης (caryopsis) με μήκος 5-12 χιλιοστά και 2-3 χιλιοστά διατομή.
Ρύζι
Βασίλειο:
Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία:
Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία:
Τάξη:
Κυπειρώδη (Cyperales)
Οικογένεια:
Ποοειδή (Poaceae)
Γένος:
Όρυζα (Oryza)
L.
Είδη

 ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΤΟΜΟΣ 11ος
4-6-1950 ΕΩΣ 4-2-1953
6. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΟΡΥΖΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΠΟΥ  ΑΡΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΑΥΛΑΚΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
28.ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ
36. ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΔΡΟΝΟΜΕΩΝ
38. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΖΩΩΝ
45. ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΕΛΩΝ ΑΔΡΕΥΣΗΣ-ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙΟΥ
ΤΟΜΟΣ 12ος
17-2-1953 ΕΩΣ  9-11-1958
16.ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΑ ΕΡΓΑ ΥΔΡΑΥΛΑΚΟΣ
20. ΤΙΜΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
37.ΣΤΕΓΑΣΗ ΑΓΡΟΤΟΛΕΣΧΗΣ ΣΤΟ ΟΙΚΗΜΑ ΑΓΓ.ΧΗΡΑ ΛΥΡΑ 220 ΔΡΑΧΜΕΣ ΜΗΝΙΑΙΩΣ 2-10- 55
ΤΟ ΡΥΖΙ
Πολύ λίγα δημητριακά έχουν τη σημασία του ρυζιού στη διατροφή των ανθρώπων παγκοσμίως.
Το 50% έως το 66% του πληθυσμού της γης εξαρτάται από το ρύζι για τη διατροφή του. Παρέχει θησαυρό θρεπτικών ουσιών και στην ειδική αυτή έκδοση θα σας παρουσιάσουμε τις ευεργετικές του δράσεις.
Δεν είναι τυχαίο που τα δύο τρίτα του πληθυσμού της γης εξαρτώνται από το ρύζι για τη διατροφή τους.
Στην ειδική έκδοση-αφιέρωμα "Ρύζι: Η αξία και τα μυστικά του" σας ενημερώνουμε για τα εξαιρετικά και ωφέλιμα στοιχεία που μπορείτε να πάρετε από το ρύζι.
Το ρύζι είναι μονοκοτυλήδονο φυτό της οικογένειας των Ποοειδών (Poaceae) ή Αγρωστωδών (Gramineae), που απαντάται σε δύο είδη (Oryza sativa, Όρυζα η ήμερη και Oryza glaberrima, Όρυζα η λειοτάτη) με καταγωγή από την τροπική και υποτροπική Νότια Ασία και την Αφρική. Το ρύζι είναι ένα από τα βασικά διατροφικά είδη της ανθρωπότητας: τα δυο είδη του αποτελούν το ένα πέμπτο των συνολικά καταναλισκόμενων θερμίδων παγκοσμίως. (Ο όρος "άγριο ρύζι" μπορεί να αναφέρεται σε άγρια είδη Όρυζα (Oryza), αλλά κατά σύμβαση αναφέρεται σε είδη του συγγενούς είδους Zizania, τόσο άγρια όσο και καλλιεργούμενα). Το ρύζι συνήθως αναπτύσσεται σε ύψος 1-1,8 μέτρα, με μακριά λεία φύλλα 50-100 εκατοστά σε μήκος και 2-2,5 εκατοστά πλάτος. Τα μικρά του άνθη βγαίνουν σε κλαδιά 30-50 εκατοστών. Ο σπόρος είναι κοκκώδης (caryopsis) με μήκος 5-12 χιλιοστά και 2-3 χιλιοστά διατομή.
Είδη ρυζιού ως έτοιμο προϊόν
Το ρύζι ως προϊόν κυκλοφορεί σε πολλές μορφές ανάλογα με τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής του. Ορισμένα είδη που τα συναντούμε κατά κόρο στην ελληνική αγορά είναι:
Ρύζι Γλασσέ. Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μεσόσπερμο, από τα παλαιότερα είδη, με ισχυρή παρουσία στην Ελληνική αγορά ενδείκνυται για σούπες και γλυκά όπως το ρυζόγαλο.
Ρύζι Καρολίνα. Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μεσόσπερμο. Είναι προτιμητέο για φαγητά φούρνου.
Ρύζι Νυχάκι. Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μακρύσπερμο, κυρίως για πιλάφι.
Ρύζι Parboiled. Είναι προβρασμένο με υποκίτρινο χρώμα και το σχήμα του είναι μακρύσπερμο. Το χρώμα του οφείλεται στον εξωτερικό φλοιό του ρυζιού ο οποίος απομακρύνεται σε στάδιο της επεξεργασίας του. Ρύζι με ανοδική εμπορική πορεία, θεωρείται ιδανικό για πιλάφι και για κάθε συνταγή, λόγω του ότι παραμένει σπυρωτό.
Ρύζι καστανό μερικώς αναποφλοίωτο. Στο ρύζι αυτό κατά την επεξεργασία δεν αφαιρείται ο φλοιός του με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και με μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τα παραδοσιακά ρύζια. Συστήνεται σε δίαιτες υγιεινής διατροφής και απώλειας βάρους.
Ρύζι Μπασμάτι. Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μακρύσπερμο: Αρωματικό ρύζι που καλλιεργείται στις περιοχές των ποταμών που πηγάζουν από τα Ιμαλάια και βρίσκονται μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Το άρωμα του έχει σχέση με τα ιδιαίτερα συστατικά του υπεδάφους των περιοχών που καλλιεργείται. Ρύζι για κάθε χρήση, με ιδιαίτερη γεύση.
Ρύζι Jasmine. Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μακρύσπερμο: Αρωματικό ρύζι που καλλιεργείται στα υψίπεδα της Ταϋλάνδης. Το άρωμα του οφείλεται στα ιδιαίτερα συστατικά του υπεδάφους της περιοχής που καλλιεργείται. Ρύζι για κάθε χρήση με ιδιαίτερη γεύση.
Ρύζια Αρμπόριο & Carnaroli με σχήμα μεσόσπερμο αλλά μεγάλο και πλατύ κόκκο. Συνήθως Ιταλικής προέλευσης, καλλιεργούνται στις παραποτάμιες περιοχές του ποταμού Πάδου της Βορείου Ιταλίας. Χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ρυζότου.
Ρύζι Άγριο: Είναι ένα υδρόφιλο φυτό που καλλιεργείται στη Βόρειο Αμερική που το όνομα του είναι Indian Rice (Zizania palustis L.) συγγενές με το ασιατικό ρύζι. Πλούσιο σε φυτικές ίνες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Διατροφικές πληροφορίες
Παραγωγή ρυζιού ανά χώρα το 2009
(σε εκατομμύρια μετρικούς τόνους)
197
131
64
45
39
31
31
16
13
11
10
10

Το λευκό μακρύκοκκο ρύζι περιέχει ανά 100 γραμμάρια τα κάτωθι συστατικά:
Νερό = 11.61 γρ.
Λίπος = 0.66 γρ
Σάκχαρα = 0,12 γρ.
Διαιτητικές Ίνες = 1,3 γρ.
Σίδηρος 0,80 mg (6%)
Μαγνήσιο = 1.088 mg (7%)
Φώσφορος =115 mg (16%)
Κάλιο =115 mg (2%)
Ψευδάργυρος = 1,09 mg (11%)
Θειαμίνη (Βιταμίνη Β1) = 0.0701 mg (6%)
Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2) = 0.0149 mg (1%)
Νιασίνη (Βιταμίνη Β3) = 1.62 mg (11%)
Παντοθενικό οξύ (Βιταμίνη Β5) = 1.014 mg (20%)
Βιταμίνη Β6 = 0.164 mg (13%)
Μαγγάνιο 1.088 mg (52%) 
 Η Ελλάδα μας έχει 2 συγκριτικά πλεονεκτήματα, τη γεωργία και τον τουρισμό. Θα περιγράψουμε τους λόγους που οδηγηθήκαμε εδώ, καθώς και προτάσεις, για να επανακάμψει η γεωργία και κτηνοτροφία μας, και να περιοριστεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

Όταν ήμουν μαθητής στο δημοτικό είχαμε το σχολικό κήπο, ο οποίος μας έφερνε σε επαφή με τη φύση.  Ο δάσκαλος μας δίδασκε βιωματικά, τα φυσιογνωστικά μαθήματα και η κατανοησή τους ήταν πολύ εύκολη. Φοιτητής στην Πάτρα, την εποχή του ’70, υπήρχε γεωργικό σχολείο, το οποίο μετά από λίγα χρόνια σταμάτησε τη λειτουργία του. 

Για τους σχολικούς κήπους ο νόμος αναφέρει τα εξής.
Παρ εκάστω δημοτικώ σχολείω ιδρύεται και καλλιεργείται σχολικός κήπος και ζωοτροφείον, ως παράρτημα αυτού, χάριν της διδασκαλίας των φυσιογνωστικών μαθημάτων και προς απόκτησιν από των μαθητών προκαταρτικών γνώσεων καλλιεργείας της γης. Κατάλληλος έκτασις γης προς ίδρυσιν σχολικού κήπου, εάν δεν έχει ιδίαν το σχολείο, χορηγείται δωρεάν υπό της κοινότητος εν ή λειτουργεί το σχολείον. Προς απόκτησιν καταλλήλου εκτάσεως γης, δύναται να γίνει και αναγκαστική απαλλοτρίωσις, ενεργουμένη κατά τας διατάξεις του νόμου 2442.Στους σχολικούς κήπους αναφέρεται ο νόμος 920\1946, Α.Ν.1547\1950 και 1643\1951.(αναγράφεται όπως το πρωτότυπο).
Η κατάργηση των γεωργικών σχολείων, των  σχολικών κήπων και ζωοτροφείων η υποβάθμιση της διδασκαλίας των φυσικών-φυσιογνωστικών-βιολογικών μαθημάτων, φανερώνει ότι οι φυσικές επιστήμες στη χώρα μας δεν θεωρήθηκαν ποτέ, σαν μια πρακτική δύναμη που μπορεί να αλλάξει τη ζωή του ανθρώπου μέσω της γεωργικής, κτηνοτροφικής ,αλιευτικής  τεχνολογικής και βιομηχανικής ανάπτυξης. Αντί να γίνει χρήση της γνώσης για την παραγωγή αγαθών (γεωργικών-δασικών-κτηνοτροφικών-αλιευτικών προϊόντων) και στην ανάπτυξη της εγχώριας τεχνολογίας-τεχνογνωσίας, στην οποία θα μπορούσε να οικοδομηθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αδρανοποιήθηκε, και η διδασκαλία των φυσιογνωστικών μαθημάτων στο δημοτικό και μέση εκπαίδευση, να περιπέσουν σε μαρασμό, όπως και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Με τα υπέρογκα εξοπλιστικά αμυντικά προγράμματα, τη συνθήκη του Μάαστριχ, την είσοδο της Ελλάδος στην ΟΝΕ, την κατάργηση τελωνείων και δασμών , άρχισε η εισροή  προϊόντων, με συνέπεια τα ελληνικά προϊόντα να είναι στα αζήτητα επειδή δεν ήταν ανταγωνιστικά, η γεωργία και κτηνοτροφία να καταρρέουν και να  αυξάνει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, με συνέπεια  να οδηγηθούν οι Έλληνες, στο τρίτο μνημόνιο, με 153 ψήφους.
Η κυρίαρχη ιδεολογία δεν ενδιαφέρθηκε για τη μόρφωση και ανύψωση του πνευματικού επιπέδου του ελληνικού λαού, γιατί η έλλειψη της υλικοτεχνικής υποδομής, η ύπαρξη αναχρονιστικών εγχειριδίων, η έλλειψη παιδαγωγικής κατάρτισης των διδασκόντων, και το κυριότερο ο προσανατολισμός της διδασκαλίας των φυσικών σε υπερβατικούς σκοπούς, ήταν προβλήματα τόσο στις αρχές του αιώνα ,όσο και σήμερα. Από την άλλη πλευρά οι αθρόες εισαγωγές, η αναπροσαρμογή καλλιεργειών, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, ο κακός κρατικός χειρισμός, οι πριμοδοτήσεις-επιδοτήσεις, συρρίκνωσαν τη γεωργική δραστηριότητα, μένοντας τα αγροτικά προϊόντα       στα αζήτητα.
Η κατάργηση των σχολικών κήπων και ζωοτροφείων ξέκοψε τον καθένα μας από το τρίπτυχο καλλιέργεια-φύση-υγιεινή διατροφή και παραγανάλωση. Η κατάργηση του πολυτονικού μας ξέκοψε από τη γλώσσα μας, η έλλειψη των εικόνων των ηρώων από τις σχολικές αίθουσες και διδακτικά εγχειρίδια, μας ξέκοψαν από την ιστορία, πολιτιστική–πολιτισμική κληρονομιά μας, η υπερκατανάλωση αγαθών με αθρόες εισαγωγές-χωρίς εξαγωγές, η κατασπατάληση των επιδοτήσεων-προγραμμάτων, και στο να μάθουμε να ζούμε με δανεικά οδηγήσαμε τη χώρα σε αυτό το κατάντημα έχοντας όλοι μας  ένα ποσοστό ευθύνης, και ειδικά αυτοί που βρίσκονταν στα κέντρα εξουσίας και στα κέντρα λήψη απόφασης.
Έτσι παρατηρείται μεγάλο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας με την αθρόα εισαγωγή γεωργικών-κτηνοτροφικών προϊόντων, να μην είμαστε ανταγωνιστικοί σε τιμές, και να φτάσουμε  εδώ που φτάσαμε. Προϊόντα όπως το ρύζι, αραχίδα (φιστίκι αράπικο) σιτάρι, κρασί, λάδι, που ήταν σε περίσσεια και κάναμε εξαγωγές, τώρα τα εισάγουμε.
 Για παράδειγμα αναφέρουμε  την καλλιέργεια του ρυζιού στη Μεσσηνία. Άρχισε πειραματικά το Μάιο του  1919, με πέντε στρέμματα, για να φτάσει τα 4.300 στρέμματα, ικανοποιητικό ποσοστό,  σε σύνολο 179.908 καλλιεργούμενων στρεμμάτων, στον κάμπο της Μεσσηνίας, το έτος 1938. Το έτος 2011, τρεις μόνο καλλιεργητές, από Σπερχογεία, Θουρία και Μεσσήνη καλλιεργούν μαζί 600 στρέμματα, με απόδοση περίπου 600 κιλά το στρέμμα, το οποίο χρειάζεται περίπου 30 κιλά σπόρο.
Κάποτε ανθούσε η Μακαρία πεδιάδα της Μεσσηνίας, γιατί  καλλιεργούνταν χιλιάδες στρέμματα ρυζιού, ζούσαν πολλές οικογένειες από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, και σήμερα δυστυχώς φυτοζωεί.   Απέμειναν μόνο 3-4 άνθρωποι για να ασχολούνται με αυτή τη δραστηριότητα.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι πανελλαδικά λειτουργούν μόνο 5 ορυζόμυλοι και μόνο ένας από αυτούς στη Μεσσηνία. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές καλά κρατούν, ασχέτως αν το προϊόν αυτό δεν είναι ισάξιο σε γευστικότητα-θρεπτικότητα  των ελληνικών ρυζιών.
Από την πλευρά του, ο νέος δήμαρχος Μεσσήνης, ζήτησε να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια και την προσπάθεια αναβίωσής της, όπως και να δοθούν κίνητρα στους νέους που θα ασχοληθούν. Όπως είπε, θα υποστηρίζει και την καλλιέργεια ρυζιού και  ότι η οικονομική κρίση δίνει την ευκαιρία «να ξαναγυρίσουμε στη γη και στην καλλιέργειά της», ενώ ζήτησε την ελάφρυνση των βαρών των αγροτών, αλλά και την ενίσχυση του αριθμού των καλλιεργητών. Είπε δε ότι ο Δήμος θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη διάθεση του παραγόμενου προϊόντος στη Μεσσηνία.
 Επειδή υπάρχουν αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα στο νομό μας, για διάφορες καλλιέργειες και μια από αυτές είναι η καλλιέργεια του ρυζιού, το καλοκαίρι του 2013 θα διοργανώσουμε, τη γιορτή ρυζιού, με τους παραγωγούς, ώστε να εμπλακούν και νέοι αγρότες, και να μην χύνονται τα νερά του ποταμού Πάμμισου στη θάλασσα.
Η αφορμή της ανάρτησης αυτής  ήταν η βραδινή σούπα που γεύτηκα από το ρύζι που αγόρασα από τον παραγωγό  Παναγιώτη Περρωτή, προτείνοντας και σε γνωστούς μου να προμηθευτούν ρύζι παραγωγής Μεσσήνης, ενισχύοντας έτσι το τοπικό προϊόν και την τοπική οικονομία, δινοντάς του συγχαρητήρια τηλεφωνικά, και να δρομολογήσουμε τη γιορτή ρυζιού, το καλοκαίρι του 2013, στη Σπερχογεία.
Περιγράφουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ρυζιού της Θρεπτικής του  αξίας
 στη διατροφή μας. Το ρύζι είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό τρόφιμο για διάφορους λόγους. Περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, που σημαίνει ότι αποτελείται από άμυλο και φυτικές ίνες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες αφομοιώνονται αργά, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον οργανισμό μας για χρησιμοποιεί για μεγαλύτερο διάστημα την ενέργεια που μας δίνουν. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ανάπτυξη της εντερικής χλωρίδας, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας.
Όπως όλα τα αμυλώδη τρόφιμα, το ρύζι δεν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Όμως, οι πρωτεΐνες που έχει είναι εύπεπτες και αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό μας. Αυτός είναι ένας λόγος που το ρύζι είναι κατάλληλη τροφή για μωρά, ηλικιωμένους και ασθενείς που δυσκολεύονται να φάνε. Από τους διατροφολόγους μαθαίνουμε ότι, μετά την ενηλικίωση, ο οργανισμός μας δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε πρωτεΐνες. 55 με 75 γραμμάρια την ημέρα είναι αρκετά, δηλαδή περίπου μισή μικρή μπριζόλα. Ό,τι παραπάνω από αυτό χρησιμοποιείται σαν ενέργεια ή αποθηκεύεται σαν λίπος
Το ρύζι περιέχει και τα 8 αμινοξέα που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να αναπαράγει συνεχώς καινούργιους και δυνατούς μύες.
Το ρύζι είναι υγιεινό και για ό,τι δεν περιέχει. Δεν περιέχει χοληστερόλη ή γλουτένη και δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Η χαμηλή περιεκτικότητά του σε άλατα και λίπος το κάνει κατάλληλο για δίαιτα.
Ιστορία
Το ρύζι τρέφει την ανθρωπότητα για περισσότερα από 5000 χρόνια. Ταξίδεψε από την Κίνα στην Αρχαία Ελλάδα και από την Περσία στο Δέλτα του Νείλου. Οι αρχαίοι Κινέζοι και οι Ινδοί το θεωρούσαν «δώρο των θεών», το οποίο τους έσωσε μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές. «Δεν είναι τα μαργαριτάρια πολύτιμα στη ζωή αλλά οι πέντε σπόροι της γης, από τους οποίους το ρύζι είναι ο πολυτιμότερος» αφηγείται ένα κινέζικο γνωμικό. Το ρύζι ακολούθησε τα βήματα των στρατιωτών που επέστρεψαν από την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου στην Ινδία, έφτασε στην Ελλάδα και την Ευρώπη και αιώνες αργότερα και στην Αμερική. Μια γεύση που η απόλαυσή της έγινε σημείο αναφοράς όλων των κοινωνικών τάξεων, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Παραγωγή - επεξεργασία του ρυζιού
Η καλλιέργεια ρυζιού ξεπερνά την καλλιέργεια οποιουδήποτε άλλου γεωργικού προϊόντος σε ολόκληρο τον κόσμο και το ίδιο το ρύζι αποτελεί τη βασική τροφή για τα 2/3 τουλάχιστον του πληθυσμού της γης. Είναι λοιπόν βέβαιο πως είναι μια από τις πιο διάσημες και ιστορικές τροφές στον κόσμο.
Στην Ελλάδα οι καλλιέργειες του ρυζιού βρίσκονται κυρίως στην Μακεδονία, στα δέλτα των ποταμών και σε παράκτιες περιοχές. Μέχρι να φτάσει από το χωράφι στο πιάτο μας περνάει διάφορα στάδια επεξεργασίας.
 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΥΖΙΟΥ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΗ
 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΥΖΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟ 2010
 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΥΖΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟ 2010
 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΥΖΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟ 2010
 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΥΖΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟ 2010
 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΥΖΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟ 2010
 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΥΖΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟ 2010
 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΥΖΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟ 2010
 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΥΖΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟ 2010
 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΥΖΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟ 2010
 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΥΖΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟ 2010
 
 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΥΖΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟ 2010
 
 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΥΖΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΤΟ 2010
 Ο ΦΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΤΑΜΠΟΥΚΙ ΠΟΥ ΠΟΤΙΖΕ ΤΑ ΡΥΖΙΑ
 Η ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΡΥΖΙΑ. Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΙΟΝΤΗΡΗ
 ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕ ΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ
 ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕ ΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ
 ΤΟ ΤΡΑΚΤΕΡ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ
 ΤΟ ΤΡΑΚΤΕΡ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ
 ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ  ΛΑΓΙΟΣ,ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ,ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ,ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ,ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ,
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ,ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ

 ΣΤΑ ΡΥΖΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ.
 ΟΙ ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ,ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΤΑΜΠΟΥΚΙ
 ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΥΖΙΟΥ ΣΕ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
 ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΠΑΜΜΙΣΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 ΟΡΥΖΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
 Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΠΑΜΜΙΣΟΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΙΒΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΡΚΕΣ
 ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΠΑΜΙΣΣΟΥ
 ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΙΣΣΟΥ
 Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟ,ΜΠΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙΤΟ ΤΡΑΚΤΕΡ
 ΤΟ ΘΕΡΙΣΜΑ-ΑΛΩΝΙΣΜΑ , ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΤΟΥ ΡΥΖΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΘΑΝΑΣΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ
 ΕΞΟΔΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΡΥΖΙΟΥ
 ΣΤΑ ΡΥΖΙΑ ΒΑΛΥΡΑΣ ΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΡΑΠΕΤΟΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
 Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΠΑΜΜΙΣΟΣ ΚΙΒΩΤΙΣΜΕΝΟΣ
 ΑΛΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΡΥΖΙΟΥ
 ΑΛΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΡΥΖΙΟΥ
 ΑΛΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΡΥΖΙΟΥ
 ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ,ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ,ΜΠΑΚΑΣ,ΚΑΡΥΔΗΣ,ΜΠΟΥΡΙΚΑΣ,ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ ;
ΠΙΣΩ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΞΑΔΕΛΦΙΑ ΕΛΕΝΗ ΒΑΚΡΙΝΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ
 Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΡΥΖΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΑΛΟΓΑ .ΟΙ ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ
ΜΠΑΡΑΚΑΡΗΣ,ΣΤΡΑΤΗΣ,ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ,ΜΠΟΒΗΣ
 ΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΡΑΠΕΤΟΣ,ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΤΑΜΠΟΥΚΙ,ΣΤΑ ΚΑΡΥΚΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΥΖΙΟΥ
 Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΚΤΕΡ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΤΟ ΡΥΖΙ. ΤΟ ΤΡΑΚΤΕΡ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΡΙΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ
 
 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ,ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ.ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟ ΒΑΛΥΡΑΣ
 ΤΟ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΑΠΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ
 ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΥ.
ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ,ΦΕΙΔΑΣ,ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ,ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ,ΜΠΟΒΗΣ,ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ,
ΚΑΡΤΕΡΟ΄ΛΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΛΥΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ,ΤΣΙΛΙΒΙΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΝΙΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 ΕΞΟΔΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΡΥΖΙΟΥ
 Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,ΑΠΟΞΗΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΡΥΖΙ ΤΟΥ.ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΜΙΚΡΗ ΒΙΚΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η ΛΙΤΣΑ ΝΤΟΥΡΑΜΑΚΟΥ-ΜΑΚΡΗ ΜΕ ΤΗ ΘΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΤΑΜΠΟΥΚΙ ΣΤΗ ΒΑΛΥΡΑ ΣΤΑ ΡΥΖΙΑ, ΠΟΥ ΝΟΙΚΙΑΖΕ Ο ΔΟΥΒΟΓΙΑΝΝΗΣ
 ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ  ΒΑΛΥΡΑΣ 1917-1955
ΕΝΟΙΚΙΟΣΤΑΣΙΟ ΑΓΡΟΤΟΛΕΣΧΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ Α,Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ
ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΛΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ

  ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΥΡΑΣ

ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΕΛΤΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ Α,Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΥΡΑΣ
ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝΑ,Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
ΦΑΚΚΕΛΟΣ ΜΕ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ ΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΒΑΛΥΡΑΣ

1 σχόλιο:

ΚΑΤΣΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ είπε...

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ.