Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

   Όποιος μαθαίνει την ιστορία του "μακραίνει" τη ζωή του.



Η εφημερίδα "εξέτασις" "φύλλο 65 279/1872) αναφέρει. Εν τω ξενοδοχείω "Χάνι", Τζεφερεμίνης την 11η Αυγούστου οι Κοτσινοναίοι -Τσιλικαίοι (οικογένειες οπλαρχηγών από τη Σκάλα) πληροφορήθηκαν ότι ήρχοντο στρατιώται προς καταδίωξιν των. Ότε εξελθών ο Αθανάσιος Τσιλίκας είδε ότι αντί στρατιωτών ήταν οι Καβουραίοι (και αυτοί οπλαρχηγοί από Σκάλα), τον οποίο και εφόνευσαν. Πρόλαβε και σκότωσε τον Κάβουρα Λουκά οι μεν και οι δε έδραμον φεύγοντας. Στη θέση "Σκαμμένο Λιθάρι" υπήρχαν δύο χάνια -πανδοχεία σε κοντινή μεταξύ τους απόσταση και η συμπλοκή έγινε στο χάνι του Παν. Σταθόπουλου (πρώην ιδιοκτήτης Αναστάσιος  Σπυρόπουλος). Λέγεται "Σκαμμένο Λιθάρι" γιατί έβγαλαν από εκεί ένα μεγάλο κοτρώνι στο οποίο κάθισε ο Κολοκοτρώνης. Υπήρχε μπροστά στο περίπτερο μέχρι το 70 και το εξαφάνισαν όταν έγιναν τα έργα της πλατείας του χωριού. Εκεί υπήρχε  πέτρινη γέφυρα και πηγάδι τα οποία καταστράφηκαν , λόγο της διαμόρφωσης της πλατείας καθώς και μερικά  πέτρινα γεφύρια  στη Βαλύρας,  Λάμπαινας ,Eύας και Μαυροζούμενας, ενώ ορισμένα καλύφθηκαν  με άσφαλτο και θα πρέπει κάποιος να τα προσέξει από τας πλάγια.
Με βάση το ΦΕΚ 15-24-4-1874 χαράκτηκε και ο δρόμος Σκάλας -Βαλύρας -Ναζήρι -Μεσσήνη. Ο οπλαρχηγός Παπατσώνης από ΕΥΑ προκειμένου να διευκολυνθεί η άφιξη του Όθωνα και της Αμαλίας πριν το 1862 ασχολήθηκε με τη διάνοιξη και κατασκευή του δρόμου, γιατί του είχαν βαφτίσει ένα παιδί δίνοντας το όνομα Όθωνα. Η κατασκευή του δρόμου ολοκληρώθηκε επί Χαρίλαου Τρικούπη και η νέα του μορφή παραδόθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με το σιδηρόδρομο. Ο Περικλής Μπούτος υιός του εκ Μελιγαλά αξιωματικού της φάλαγγας  Παναγιώτη Μπούτου αναδείχτηκε ανεξάρτητα των προσωπικών του ικανοτήτων και από την στήριξην τοπικών παραγόντων. Από τη Βαλύρα είχε τη στήριξη των Αναστασίου Σωτηρόπουλου (ήταν ιδιοκτήτης στο ένα χάνι) και Αναστάσιο Καρύδη ο οποίος χρημάτισε και πρόεδρος της κοινότητας Βαλύρας. Το 1887 ο Περικλής Μπούτος απεχώρησε από το κόμμα  του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου και  όταν πέθανε το κόμμα ανέλαβε ο γιος  του Κων/νος. Συναντήθηκαν τα δυο κόμματα στους Κατσαρού συγκρούστηκαν, αλληλοπυροβολήθηκαν και κατά τη συμπλοκή σκοτώθηκε ο Λαγάκης από τη Βαλύρα.
Από τον οπλαρχηγό Αναγνώστη Κάβουρα και Κρυστάλλω Πουλουπούλου γεννήθηκαν τα παιδιά: Κατερίνα Γιαννούλα, Γεωργίτσα Θεοδωράκης, Δημητράκης, Θανασούλης και Ευγένιος. Οι δύο πρώτοι γιοι δολοφονήθηκαν από πολιτικούς αντιπάλους στη δεκαετία 1870. Η Κατερίνα παντρεύτηκε  τον Παναγιώτη Παπασαραντόπουλο πλούσιο από Βαλύρα η οποία το 1850 γέννησε το πρώτο της παιδί τον Αγαθοκλή.
Στη συνέχεια γεννήθηκαν οι Αριστόδημος, Θανάσης, Σταμάτης και Ανδρέας. Ο Αγαθοκλής ήταν μεγαλοκτηματίας, ο Αριστόδημος έγινε γιατρός, ο Θανάσης έγινε οφθαλμίατρος, ο Σταμάτης φαρμακοποιός και ο Ανδρέας δικηγόρος.
* Ο Αγαθοκλής απόχτησε τα παιδιά Σταύρο, Δημήτρη, Καλλιρόη και Κατερίνα. Ο Σταύρος με τη σειρά του απόχτησε τα παιδιά Πάρη, Αριστόδημο, Τάκη, Γιώργο και Ελένη.
* Ο Αριστόδημος απόχτησε τα παιδιά Στυλιανό, Παναγιώτη και Σταυρούλα.
 Ο Στυλιανός απόχτησε τα παιδιά Βούλα, Τούλα και Βάσω.
Ο Παναγιώτης σπούδασε στη Γαλλία και τον ονόμασαν Παπάση, το οποίο και κράτησε μέχρι το θάνατό του. Πέθανε στις 9-6- 1938 ανύπαντρος. Μεράκι ήταν το κυνήγι και παιδιά του τα σκυλιά. Ήταν γιατρός στην Καλαμάτα και ξακουστός στη Μεσσηνία
Τα χάνια της Βαλύρας 1821
Ο υποφαινόμενος Παναγιώτης Σταθόπουλος κάτοικος του χωριού Τζερφερεμίνι αγοράσας παρά του συγχωριανού μου Αναστασίου Σπυρόπουλου δυνάμει του από 24/4 Ε.Ε. και υπ΄αριθμό 91 συμβολαιογραφικού εγγράφου, συνταχθέντος ενώπιον του συμβολιαιογραφούντος ειρηνοδίκου Οιχαλίας εν χάνιον με την περιοχήν του με ένα στρέμμα τόπο εμπεριέχον 9 μωρεόδενδρα και εν ερείπιον οικίσκον κείμενα, κατά τη θέσιν "Σκαμμένο Λιθάρι" του Τζεφερεμινίου συμπληαζόμενα ανατολάς με δημόσιο δρόμο, δυσμάς με μωρεόδενδρα των Καρυδαίων, άρκτον με χάνι του Νικήτα Σταθόπουλου και μεσημβρία με αγρό Γιάννη Τσιμπουκλή δια δραχμές 410. Προσφωνώ την αγοροπωλησία ταύτην δημοσίως και προσκαλώ τους έχοντες οποιεσδήποτε αξιώσεις επί των αγορασθόντων να παρουσιάσωσι αυτά όπου δει εντός την νομίμου προθεσμίας, άλλως παρελθούσης, θεωρώ αυτούς αποκλειόμενους των τοιούτων αξιώσεων. Και παραγγέλεται ο κλητήρ των Καλάμαις Πρωτοδικών Παναγιώτης Γ. Μαραγκόπουλος να δημοσιεύσει την παρούσαν δια μιας των Ελληνικών εφημερίδων.
Εν Τζεφερεμινίω τη 4 Ιουλίου 1847
Ο προσφωνών
Παναγιώτης Σταθόπουλος
Στην  αρχαία γέφυρα, (που κανείς από τους εκλεγμένους προέδρους και δημάρχους, δεν έδωσαν σημασία ),κοντά στο χειμωνιάτικο μύλο της Βαλύρας, εκεί που κολυμπούσαμε τα καλοκαίρια μικροί, υπήρχε η εθνική οδός του 1821, που συνέδεε τις διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, Ηλείας και Αρκαδίας. Υπήρχαν κοντά στο ποτάμι χάνια, εκεί που είναι το σημερινό σπίτι του Αχιλλέα Μπατάλια ,καθώς τα σπίτια Σωτηρόπουλου –Σταθόπουλου και πρίν τις γραμμές του τραίνου, κοντά στο δημοτικό σχολείο της Βαλύρας. 
 Το συχωρεμένο Νίκο Θεοδωρόπουλο,  του είχαν το προσωνύμιο Χανιάτουρα, γιατί η οικία τους παλιά ήταν χάνι.Σώζεται ένα μικρό κομμάτι, από το παλαιό χάνι, γιατι το μπροστινό μέρος γκρεμίστηκε και έχτισαν σπίτι. Στα χρόνια μετά την κατοχή χρησιμοποιήθηκε ως τυροκομείο από το Φατούρο και είχε μεγάλη ξελότζα στα μοναστηριακά που στάλιαζαν τα πρόβατα. Ονομαστά είναι και τα χάνια της Λάμπαινας και η Κάτω Λάμπαινα ,έχει αυτό το όνομα,αλλά δεν έχουμε βρεί στοιχεία..
Στα χάνια  ξαπόσταιναν οι ταξιδιώτες που διάβαιναν στα γύρω χωριά, έτρωγαν, κοιμόνταν και έπαιρναν προμήθειες αν είχαν μακρινό ταξίδι.
Πολλά είναι τα χάνια στην Ελλάδα και ξακουστό είναι το χάνι της Γραβιάς ,με τα τότε ιστορικά γεγονότα.
Με βάση τα αρχεία , παρουσιάζουμε τα χάνια της Βαλύρας, τα οποία  δυστυχώς στις ημέρες δεν υπάρχουν, αλλά έχουν αφήσει τα ίχνη τους , στην Ιστορία της Βαλύρας μας

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΓΕΦΥΡΙ ΚΑΙ Ο ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ. ΦΩΤΟ 2007 ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ
Ο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟ 1821
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΑΡΥΜΠΟΠΗ. Ο ΜΙΚΡΟΣ  ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ Η ΜΑΝΝΑ ΤΗΣ ΜΠΕΜΠΕΚΑΣ
ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
ΟΙ 3 ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΙΜΠΟΥΚΛΗ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΒΗ

Η ΜΠΕΜΠΕΚΑ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΘΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΥΛΑ, Η ΖΑΧΑΡΩ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΣΑΓΚΑΡΗ ΜΕ ΤΟ  ΣΥΖΥΓΟ ΤΗΣ ΗΛΙΑ ΜΠΟΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙ
Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ, ΓΙΩΡΓΟ ΤΖΑΛΑΒΡΑ, ΜΙΜΗ ΤΣΑΓΚΑΡΗ,ΣΥΖΥΓΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΒΗ ΚΑΙ  ΠΑΡΕΑ ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.
Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΤΑΛΙΑΣ  ΣΕ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟ ΓΙΟ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΝΙΑΔΙΑ ΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: