Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

ΑΡΣΙΝΟΗ (ΣΙΜΙΖΑ) ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ. ΕΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚO-ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ


 Γιορτή του αγίου Δημητρίου, το 2013. Περάσαμε να πούμε τα χρόνια πολλά στον παλιό συμμαθητή μου Δημήτρη Οικονομόπουλο,στην Αρσινόη Μεσσηνίας,  με το Θόδωρο Χαμάκο,υπεύθυνο τεκμηρίωσης γεφυριών Πελοποννήσου πηγαίνοντας να κάνουμε την  καταγραφή των 4 πέτρινων γεφυριών,στον Αρκαδικό ποταμό. στο Καλογερέσι, Σελλά και Ραυτόπουλου,αφου προηγουμένως είχαμε καταγράψει τα 5 πέτρινα γεφύρια,στη διαδρομή Λάμπαινα-Εύα με τη βοήθεια του αεικίνητου ηλικιωμένου Νίκου Στούνου.


Πίνοντας τον καφέ μας στο καινούργιο μαγαζί, το Κολωνάκι που λέει ο ίδιος και διαχειρίζεται η σύζυγος του Δημήτρη, ήταν πεντακάθαρο και γεμάτο φωτογραφίες, που θυμίζουν τις καλές παλιές εποχές, με το δημοτικό σχολείο γεμάτο παιδιά και  τώρα λειτουργεί σαν μουσείο. Αξίζουν συγχαρητήρια για την   καλαισθησία  του εσωτερικού-εξωτερικού χώρου , του νέου μαγαζιού που με κέφι και μεράκι φιλοτέχνησε ο συμμαθητής μου Δημήτρης. Το φωτογράφησε ο Θόδωρος Χαμάκος και  αναρτούμε μέρος από το φωτογραφικό υλικό του εσωτερικού χώρου,για να το βλέπουν οι απανταχού κάτοικοι του χωριού Αρσινόη Μεσσηνίας.

Σε προηγούμενη επίσκεψη, για την καταγραφή των πέτρινων γεφυριών στη διαδρομή, Αρχαία Μεσσήνη-Αρσινόη-Τρίκορφο, ο Θόδωρος Χαμάκος τον βιντεοσκόπησε, μιλώντας για τα πέτρινα γεφύρια της περιοχής του. Την έχει αναρτήση στην ιστοσελίδα του, με τίτλο: Τα πέτρινα γεφύρια της Πελοποννήσου.
 Έχουμε μία φωτογραφία έκπληξη  του σχολαρχείου Μαυρροματίου (Αρχαίας Μεσσήνης), του 1920, την οποία θα αναρτήσουμε στο άμεσο μέλλον, και πιστεύω ότι  θα συζητηθεί πολύ. 
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ



. Λειτούργησε την περίοδο 1999 -2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο δήμο Μεσσήνης. Ο δήμος πήρε το όνομά του από τη νύμφη Ιθώμη, η οποία μεγάλωσε το Δία. Καταλάμβανε έκταση 90.428 στρεμμάτων και είχε (πραγματικό) πληθυσμό 2.466 κατοίκους. Έδρα του ήταν η Βαλύρα.
67. ΑΡΣΙΝΟΗ = ΣΙΜΙΖΑ. Η Αρσινόη, κατά τη μυθολογία ήν κόρη το Βασιλιά Λεύκιπου και της Λευκοθέας. Η Αρσινόη παντρεύτηκε τον Ασκληπιό. Από το γάμο αυτό γεννήθηκαν οι Ασκληπιάδες γιατροί Ποδαλείριος και Μαχαίονας που συμμετείχαν στη μάχη της Τροίας και οι θυγατέρες Ακεσία, Ιασία, Αγλαΐα και Πανάκεια. Η λέξη Σιμίζα είναι Αρβανίτικη που σημαίνει κόλλησε σα μυίγα Ο περιηγητής Λικ γράφει ότι το χωριό ήταν καλύβες με τσοπάνηδες. Διέθετε γεωργικό προμηθευτικό συνεταιρισμό, είχε πρόβλημα λυψειδρίας και ο τόπος είναι ιδανικός για καλλιέργεια αμυγδαλιών.
Υπήρχαν μετακινήσεις 20 οικογενειών (τσοπάνηδων) στα ορεινά της Αρκαδίας. Από το Σιμίζα καταγόταν ο πολεμιστής του 1821 Κορμάς Ν.
 ΑΡΣΙΝΟΗ. ΓΑΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΟΜΠΑ

 1. ΑΛΒΑΝΙΑ

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΞΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ

 1953.ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΣΙΝΟΗΣ
 3. 1955.ΓΡΑΜΜΟΦΩΝΟ

ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΛΕΚΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΝΤΟΚΟΣ ΝΤΙΝΟΣ
ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΜΠΗΣ
ΤΣΙΡΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΝΤΟΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ

 4. 1954 ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΡΕΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΙΝΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΜΗΣ
ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 5.ΣΠΙΤΙΑ

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΟΝΗ ΤΟΥ ΝΤΙΝΑ
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΜΠΟΤΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΝΤΟΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΡΟΜΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΠΟΝΤΙΩΤΗΣ

 6.ΚΑΡΕΚΛΕΣ

ΜΠΟΝΤΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΠΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΛΕΚΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΠΟΝΤΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΛΕΚΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΠΑΜΕΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΠΟΝΤΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΔΕΜΠΕΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ
Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ

 7. ΑΓΩΝΕΣ 1955 ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΥΑ ΒΑΛΥΡΑ

ΤΡΑΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
ΣΓΟΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΚΡΟΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 1970.ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΣΙΝΟΗΣ
 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,ΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΘΩΜΗΣ
 Ο ΚΑΛΩΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΓΑΖΙΟΥ  ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ
 Ο ΔΗΜΟΣ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
ΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΔΗΜΟΥ ΙΘΩΜΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: