Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ-ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013


1.Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του Μαρασλείου διδασκαλείου, 29,30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2013, η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό την αιγίδα του υπουργείου παιδείας, πραγματοποιήθηκε το δεύτερο πανελλήνιο συνέδριο με θέμα: Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Πραγματοποιήθηκαν 7 συνεδρίες, 39 εισηγήσεις, μία κεντρική ομιλία και τρία βιωματικά εργαστήρια, με διαφορετικό αντικείμενο το καθένα.

Τονίστηκε έντονα η  μεγάλη  έλλειψη διδακτικού προσωπικού καθηγητών βιολογίας, λόγο της αύξησης των ωρών στην πρώτη λυκείου.
Η κύρια τέχνη του δάσκαλου στο  χώρο του σχολείου είναι να εμπνέει τη χαρά και δημιουργία στη γνώση των μαθητών του, με κατάλληλη εκπαίδευση, αγωγή, παιδεία, διδακτική και διδασκαλία, κατέχοντας πολύ καλά το παιδαγωγικό, διδακτικό και γνωστικό αντικείμενο. Όταν κατανοεί τις ανάγκες των μαθητών του και τους πλησιάζει, συζητώντας τα προβλήματά τους με ειλικρίνεια, οι μαθητές τότε ακούνε, και δημιουργούν ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης, συνεργασίας και κατανόησης μέσα στην τάξη. Τότε γίνονται πιο αυθόρμητοι, δημιουργικοί, ενθουσιώδεις, φιλικοί, έχουν πίστη και αγάπη για τον άνθρωπο, αποχτούν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, και συνεργάζονται με συμμαθητές, γονείς, καθηγητές. Γίνονται ομάδα, δημιουργούν καλές δημόσιες σχέσεις, διευκολύνοντας έτσι τη ζωή τους, κατακτώντας θετική κριτική και στάση , για τη ζωή και το περιβάλλον.


2. 64 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ.
Στις 6-8 Δεκεμβρίου στο Ευγενίδιο Ίδρυμα πραγματοποιήθηκε το 64 συνέδριο, της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας.
Πραγματοποιήθηκαν 57 εισηγήσεις, 8 κεντρικές εισηγήσεις και 209 πόστερς.
Και στα 2 συνέδρια υπήρχε μεγάλη συμμετοχή φοιτητών, οι οποίοι έχουν τη δίψα της μάθησης, παρότι το πανεπιστήμιο της Αθήνας παραμένει κλειστό τρεις μήνες
Συνάντησα παλιούς συναδέλφους, συναδέλφους μαθητές, φοιτητές μαθητές, είπαμε τα παλιά βιώνοντας ευχάριστα συναισθήματα.
Ο διάλογος με ερωτήσεις , απαντήσεις, απορίες, προτάσεις κ.λ.π. έκαναν  πολύ ενδιαφέροντα και  τα  2  συνέδρια. Στο πρώτο συνέδριο μάθαμε πάρα πολλά σχετικά με  τη διδακτική της βιολογίας και τα προβλήματα που υπάρχουν στα γυμνάσια και τα λύκεια, και στο δεύτερο συνέδριο, τα εργαστηριακά πειράματα που γίνονται,  και τους μηχανισμούς που προκαλούν τις διάφορες ασθένειες στους ανθρώπινους οργανισμούς
Με το συμφοιτητή μου Καλπαξή Δημήτρη, καθηγητή στην ιατρική του Πανεπιστημίου Πατρών, συζητήσαμε να γίνει η συνάντηση  των επιτυχόντων φοιτητών βιολογίας στην Πάτρα, το 1970, στην Πάτρα ή Αθήνα, και να θυμηθούμε τα παλιά Θα το προσπαθήσουμε ώστε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί, εντός του 2014.
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι στο Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφόρος Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο, με εύκολη συγκοινωνιακή πρόσβαση στο νέο ψηφιακό  Πλανητάριο, υπάρχει πρόγραμμα προβολών, για κοινό και σχολεία, το οποίο πρέπει να επισκεφθούν, για να νιώσουν έντονα συναισθήματα. Υπάρχουν πληροφοριακά στοιχεία στο διαδίκτυο, τα οποία μπορεί να μελετήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος, που θέλει να επισκεφτεί το πλανητάριο.  Υπεύθυνος διευθυντής του πλανηταρίου είναι ο κύριος Σιμόπουλος Δημήτρης, που είναι απόφοιτος του Τρίτου Γυμνασίου Πατρών, στο οποίο υπηρέτησα από το 1979 και συνταξιοδοτήθηκα από το ίδιο σχολείο, το 2010.





Δεν υπάρχουν σχόλια: