Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ.ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΥΔΗ


To ποτάμι της Βαλύρας Μαυροζούμενα, ήταν πηγή ζωής, διατροφής, πλούτου, για το χωριό , γιατί κάθε σχεδόν λίμνη είχε την καλαμωτή της με την οποία έπιαναν ψάρια, χέλια, καβούρια, κινούσε τους 8 νερόμυλους (Στενύκλαρο 2 , Νεοχώρι 2, Ανθούσα 2  , Βαλύρα 2) που άλεθαν τα σιτηρά και με το αυλάκι, ποτίζαμε τους μπαξέδες και τα ρύζια του κάμπου. Η δέση που υπάρχει κάτω από τον Κάκκαβο  και παροχέτευε το νερό στο αυλάκι, είναι έργο Ρωμαικής εποχής, όπως το είχε μελετήσει και προσδιορίσει ο αείμνηστος καθηγητής και Ακαδημαικός Αθανάσιος Πανάγος.
Εκτός από τη χλωρίδα (μάζεμα χόρτων) πανίδα (ψάρεμα-κυνήγι) έπαιρναν άμμο χαλίκια και πέτρες για το χτίσιμο των σπιτιών τους , το καλάμι ήταν ένα χρηστικό υλικό στην οικοδομή για κατασκευή σκεπής-τσατμάδων και στη γεωργία σαν υλικό στήριξης καλλιεργειών, μαζί με τη λυγιά,  ιτιά μαρίτσα και βουτούμι ήταν πρώτη ύλη στην πλεκτική, και τα χρησιμοποιούσαν σαν καύσιμη ύλη.
 Τώρα έχει καταντήσει σκουπιδότοπος, έχει απαξιωθεί και έχει να καθαριστεί, από το 2007, όταν έγιναν οι μεγάλες καταστροφές, από την πύρινη λαίλαπα, που στοιχισε σε πολλές ανθρώπινες ζωές
Η σύνδεση των χωριών Μελιγαλά-Νεοχωριού γίνεται με την αρχαιότερη γέφυρα σε λειτουργία και θα πρέπει να γίνει πόλος έλξης τουριστών.
Υπάρχουν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που το ποτάμι είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Με πληροφορίες ενημερωτικές πινακίδες, εφαρμογές περιβαλλοντικών παιχνιδιών, μουσειακό χώρο, εργαλεία και μέσα αλίευσης, λειτουργία νερόμυλων, θέσεις ανάπαυσης, θέσεις παρατήρησης, χώρος που να προσφέρεται φαγητό με προϊόντα ψαρέματος, χώροι ψυχαγωγίας και μπάνιου, μελέτη χλωρίδας και πανίδας, λαογραφία, ιστορία, ήθη, έθιμα, μαθηματικά, τεχνολογία φυσικοχημικές ιδιότητες του νερού, και με σωστή διαχείριση το ποτάμι πρέπει, να επανέλθει και να γίνει ένας πλουτοπαραγωγικός πόρος.
Αυτό ισχύει  για τον ποταμό Πάμμισο, και το φράγμα του Άρι των  οποίων τά  πάρκα προσφέρονται, για περιβαλλοντικές δραστηριότητες, και φυσικά όλα τα ποτάμια της Ελλάδας με συνεχή ή μη ροή.
Κλείνω και παίρνει το λόγο ο Θανάσης Καρύδης,(του οποίου η φωτογραφία είναι επάνω) περιγράφοντας μια δραστηριότητα των παιδικών του χρόνων, για τα ποτάμια Μαυροζούμενα και Πάμμισο.         











ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑΣ
ΠΩΣ ΤΟ ΜΥΣΙ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΦΙΔΙ
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΙΚΟ
Ο ΚΑΒΟΥΡΑΣ
ΤΑ ΒΡΟΧΙΑ ΜΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ
Η ΦΕΤΕΙΝΗ ΠΡΑΜΑΤΕΙΑ,ΤΟ 2013
Η ΦΕΤΕΙΝΗ ΠΡΑΜΑΤΕΙΑ,ΤΟ 2013
Ο ΘΗΛΥΚΟΣ ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΜΕ ΤΑ ΑΥΓΑ ΤΟΥ,ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ
ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟ 1963
Η ΚΑΛΑΜΩΤΗ ΣΤΟ ΜΟΥΛΚΙ, ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΟΝΤΟΔΗΜΟΥ
Η ΝΕΡΟΧΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΗΡΑΜΑ ΤΗΣ
Ο ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 2013, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ
ΤΟ ΧΕΛΟΚΟΦΙΝΟ ΚΑΙ Η ΚΑΒΟΥΛΑ,ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΟ ΑΛΕΒΟΥΡΙ ΠΟΥ ΘΑΝΑΤΩΝΕΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ
Η ΚΑΤΣΑΦΑΝΑ ΠΟΥ ΠΙΑΝΑΜΕ ΤΙΣ ΛΕΓΟΥΡΔΕΣ (ΜΙΚΡΑ ΧΕΛΙΑ)
ΣΥΝΕΡΓΑ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ-ΚΥΝΗΓΙΟΥ
ΚΑΤΩ Η ΠΡΑΜΑΤΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΧΕΛΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ
 Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ ΠΕΜΠΤΟΣ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ,ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ
ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, ΚΑΙ ΠΙΣΩ Η ΓΑΙΔΟΥΡΙΤΣΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΤΗΣ  ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: