Υπάρχει μια σχέση αιτίας και αποτελέσματος σε οτιδήποτε. Στο πρόσωπο αποτυπώνονται οι πληροφορίες για το τι κείτεται μέσα μας.
Υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ των μορφολογικών και... των ψυχολογικών χαρακτηριστικών μας. Η μορφή και η λειτουργικότητα είναι άμεσα συνδεδεμένες.
Εξελικτικά είμαστε κατασκευασμένοι ώστε σε υποσυνείδητο επίπεδο να μπορούμε να αποκρυπτογραφούμε με μια ματιά τις διαθέσεις των ατόμων απέναντι μας, για λόγους αυτοσυντήρησης αλλά και αναπαραγωγής. Γι αυτό και η πρώτη εντύπωση συνήθως είναι και η πιο ακριβής.
Στις σύγχρονες κοινωνίες οι περισσότεροι έχουμε εκπαιδευτεί με ορισμένους κανόνες και έχουν ατροφήσει αυτές οι ικανότητες.
Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά μας είναι ορατά, εμφανή. Το αν εμείς είμαστε σε θέση να αποκωδικοποιήσουμε το τι μεταδίδουν και υποδηλώνουν εξαρτάται από την αισθητήρια οξυδέρκεια μας, την αντιληπτική παρατηρητικότητα, συνδυασμένη με γνώσεις.
Ποιά είναι τα πιο δυνατά σημεία ενός προσώπου από τα οποία μπορούμε να καταλάβουμε το χαρακτήρα;
Το πρόσωπο αποτελείται από στατικά και δυναμικά χαρακτηριστικά.
Τα πρώτα απαρτίζονται από τη σκελετική, την οστεώδη δομή και εκφράζουν τις εγγενείς, τις κληρονομημένες τάσεις μας. Είναι το «σκαρί» μας.
Η μυώδης και σαρκώδης μάζα, είναι αυτή που μεταλλάσσεται δυναμικά στη ζωή μας και αποτελεί ένδειξη για το πώς διαχειριζόμαστε τις ικανότητες μας. Αποκαλύπτει την παρούσα νοητική και συναισθηματική κατάσταση μας.
Τα δυο κύρια χαρακτηριστικά μέσα από τα οποία εκδηλώνονται οι εσωτερικές μας μεταβολές και ελέγχονται δύσκολα συνειδητά, είναι τα μάτια, που σχετίζονται με τη κατάσταση του νου, και το στόμα που εκφράζει εύγλωττα το χαρακτήρα του συναισθηματικού μας κόσμου.
Η σημασία των εκφράσεων
Οι εκφράσεις είναι το αποτέλεσμα της σύσπασης των μυών που υπάρχουν στο πρόσωπο. Η χρόνια κίνηση ορισμένων μυών αποτυπώνεται στο πρόσωπο με γραμμές έκφρασης που δεν έχουν καμία σχέση με τις ρυτίδες, που προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες. Είναι βαθύτερες και σαφείς.
Η πνευματική κινητικότητα, η τονικότητα και ο δυναμισμός ενός ατόμου διαφαίνεται γλαφυρά από τις εκφράσεις.
Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και εδώ η υπερβολή έχει τη σημασία της, και όσο η παντελής έλλειψη εκφράσεων είναι αρνητική άλλο τόσο και οι συνεχείς υπερβολικές εκφράσεις.
Οι μικρό-εκφράσεις δε γίνονται πάντα αντιληπτές συνειδητά αλλά το υποσυνείδητο μας τις «πιάνει». Έτσι μπορούμε να «διαισθανθούμε» για παράδειγμα αν κάποιος δεν μας λέει την αλήθεια όταν οι μικροεκφράσεις και η στάση του σώματος δίνουν διαφορετικά μηνύματα από τα λεγόμενα του ατόμου.
Οι μικροεκφράσεις δεν επηρεάζονται από τη καταγωγή από φυλετικούς ή πολιτισμικούς παράγοντες αλλά έχουν κοινή βιολογική βάση. Είναι εμπεδωμένες μέσα μας.
Πώς δουλεύουμε πάνω σε ένα πρόσωπο;
Το πρόσωπο αξιολογείται με βάση τα κληρονομημένα χαρακτηριστικά του και το ποσοστό αξιοποίησης και ανάπτυξης τους ή όχι.
- Εξωτερική φυσιογνωμία: Περίγραμμα-πλαίσιο προσώπου
Αντιστοιχεί στη κράση μας, τη φυσική ενεργητικότητα, τις πιο μακρόχρονες και βαθύτερες τάσεις και διαθέσεις.
- Εσωτερική φυσιογνωμία: Δέκτες, κινούμενα χαρακτηριστικά
Αντιστοιχεί στις άμεσες αντιδράσεις μας, τη στιγμιαία δύναμη, τη κοινωνική μας συμπεριφορά
Το πρόσωπο χωρίζεται σε τρεις Ζώνες
Η ανώτερη, το μέτωπο μέχρι τη ρίζα των μαλλιών, είναι η πνευματική Ζώνη, η λογική. Η μεσαία, όπου βρίσκονται όλοι οι αισθητήριοι δέκτες, είναι το σημείο επαφής με το περιβάλλον και δείχνει πώς επηρεαζόμαστε από αυτό. Η κατώτερη Ζώνη, το στόμα και το πιγούνι, είναι η ενστικτώδης, δίνει στοιχεία για τη ζωή, τη σeξουαλικότητα και τα πάθη μας, πόσο ενεργητικοί και δυνατοί είμαστε. Το πλάτος αποκαλύπτει πώς εκδηλώνεται ένα χαρακτηριστικό ποσοτικά και το ύψος δείχνει την ποιότητα του
Όσο περισσότερο πλησιάζει η κατανομή της δομής του προσώπου σε μια ισομερή αναλογία, τόσο περισσότερη αρμόνια και δύναμη θα υπάρχει.
Οι εφαρμογές της Φυσιογνωμικής
Η γνώση της μας βοήθα στο να ξεχωρίσουμε τις διαφορές μεταξύ των πραγματικών δυνατοτήτων μας, από τη στερεότυπη εικόνα που έχουμε χτίσει για τον εαυτό μας όπως κάνει κάθε άνθρωπος.
Αυτή η γνώση μας απελευθερώνει στις επιλογές μας, είτε είναι Επαγγελματικές, Παιδαγωγικές, ή Προσωπικές. Μας απελευθερώνει στην προσωπική επικοινωνία μας αλλά και στους στόχους μας.
Με τη γνώση της Φυσιογνωμικής μπορούμε να εργαζόμαστε ευφυέστερα:
Γνωρίζοντας τι κινεί τα συμπεριφορά των πελατών και συνεργατών μας.Γνωρίζοντας τι να αναζητούμε σε υποψηφίους εργαζόμενους. Γνωρίζοντας τι να περιμένουμε από την απόδοση κάθε υπαλλήλου. Γνωρίζοντας σε προσωπικό επίπεδο τι να προσέχουμε στη δική μας συμπεριφορά, ώστε να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις, πιο αποτελεσματικά.
Το πρόσωπο αποτελεί την ταυτότητα μας. Μεταφέρει τόσες πληροφορίες για τις τάσεις και το χαρακτήρα, που δεν εκδηλώνονται με τη συνειδητή συμπεριφορά μας.
Τονίζοντας ορισμένα καίρια σημεία με το σωστό τρόπο μπορούμε να μεταβάλλουμε τα μηνύματα που περνάμε προς τα έξω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου