Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Νικηταράς: Ο Έλληνας των Ελλήνων.Του Ανδρέα Μουτεβελή

Στις 25-3-2014 μαζί με τους ήρωες του 1821,των χωριών του τέως δήμου Ιθώμης Μεσσηνίας, είχα στην ίδια ανάρτηση και αφιέρωμα στον  Νικηταρά, που η πολιτεία του είχε δώσει άδεια, να ζητιανεύει κάθε Παρασκευή, έξω από το ναό της  Ευαγγελίστριας, του Πειραιά.
Σήμερα έλαβα από τον Ανδρέα Μουτεβελή το παρακάτω υυλικό και τη σημαία που έφτιαξε ο ίδιος , και την έστησε στην ταράτσα του σπιτιού του, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως θα μείνει εκεί για πάντα.

Νικηταράς ο Έλληνας των Ελλήνων
ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ο Τουρκοφάγος.
ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ο Έλληνας των Ελλήνων από τη Νέδουσα ορμώμενος.
ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ  ο άμεμπτος αγωνιστής του 1821 που η βαριά σκόνη της λήθης δεν του έδωσε τη θέση που του αξίζει στις σελίδες της Ιστορίας.
ΑΥΤΗ η θρυλική μορφή του 1821 που πέθανε φτωχός και ταπεινός μα πάντα υπερήφανος και τίμιος, είναι για τον Ανδρέα Μουτεβελή το σύμβολο του ξεσηκωμού γι’ αυτό και έφτιαξε τη σημαία που βλέπετε μαζί του στη φωτογραφία και την έστησε στην ταράτσα του σπιτιού του, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως θα μείνει εκεί για πάντα.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ πάνω στη σημαία διακρίνεται και η πινακίδα που αναφέρει πως η 23η Μαρτίου είναι η πραγματική εθνική εορτή των Ελλήνων.
Ο ΜΟΥΤΕΒΕΛΗΣ έχει προφανώς δίκιο αφού στις 23 Μαρτίου 1821 ελευθερώθηκε η πρώτη πόλη από τον οθωμανικό ζυγό κι αυτή ήταν η Καλαμάτα.
ΠΡΑΞΗ υψηλής ευαισθησίας αυτή του Ανδρέα Μουτεβελή αποτελεί συγχρόνως και ένα έναυσμα για περαιτέρω ουσιαστική ενασχόληση για το Νικηταρά και να ενταχθούν επιτέλους οι προσπάθειες αναστήλωσης του ερειπωμένου του σπιτιού στη Νέδουσα.
ΣΕ ΑΥΤΗ την πρωτοβουλία οι συντοπίτες του Νεδουσαίοι επιβάλλεται να πρωτοστατήσουν.
Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ υπήρξε αγωνιστής αντάξιος της ιστορικής μνήμης και δικαιούται να τιμάται η μνήμη αυτή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ στις γενιές που θα ’ρθουν να γνωρίζουν το παράδειγμά του ως πρότυπο αυτοθυσίας και αντισυμβατικότητας.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

 Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΤΕΒΕΛΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ, ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ
Θανάσης Παντές

Δεν υπάρχουν σχόλια: