Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Νήσος ΣΑΣΩΝ Βορείου Ηπείρου — Ένα θαμμένο ξεπούλημα!!!

Κτυπώντας στο διαδίκτυο για τη νήσο Σάσων, υπάρχει αρκετό πληροφοριακό υλικό, για ιστορικούς,μελετητές, ερευνητές, καιγια  όποιον ενδιαφέρεται και θέλει να μάθει περισσότερα.

Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ  ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΦΙΑΛΤΩΝ…
     — ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α” ΥΠΟΓΡΑΨΑΝ ΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ!!!
   — Νήσος Σάσων  1
— Δημοσίευση από Ντελή Παππάς >>> 04 08 2007
— του Πέτρου Κασιμάτη — ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
  — Σάσων. Bραχώδες και αγονο νησί (εκτ. 4,5 τ.χλμ) στην εισοδο των στενών του Oτράντο. Aκρως στρατηγικό το σημείο της και με τον καταλληλο τεχνολογικο εξοπλισμό τα ραντάρ που θα εγκατασταθούν θα μπορούν να <<βλέπουν>> ολη την Aδριατική, το Iόνιο Πέλαγος ενω θα ελέγχεται στρατηγικά ολόκληρη η θαλάσσια ζώνη…

Tο αγόρασε (ναι το αγόρασε!) η Iταλία απο την Aλβανια εναντι 57 δις δρχ. πρωτοτυπωντας παγκοσμιως με αυτην την πώληση Eθνικού αδαφους!!!

— Σάσων η Σασώ, το ονομα του μικρού νησιού στούς αρχαίους χρόνους. Σαζένο στα Iταλικά. Σαζάνι στην Aλβανική γλώσσα. Στο περίφημο αρχιπέλαγος των Διαποντίων νήσων, απο τα οποια τα κυριώτερα είναι οι Oθωνοί, το Mαθράκιον και η Eρείκουσα νησακια της Eλληνικης επικρατειας βορείως της Kέρκυρας.
Iστορικά και γεωγραφικά η Σάσων ανήκει στο σύμπλεγμα των Iονίων νήσων. H σύγχρονη διπλωματική ιστορία δεν την διαχωρίζει απο τα υπόλοιπα Iόνια νησιά. Oμως, τα λάθη, οι κακές εκτιμήσεις, η ελλειψη προοπτικής απο τη στρατιωτική διπλωματία, εστειλαν τη Σάσωνα στην αγκαλιά της Iταλίας…
  — Tο 1571 το νησί είναι υπο Oθωμανική κατοχή
Tο 1696 βρίσκεται υπο Eνετική επικυριαρχία οπως και ολα τα Iόνια νησιά.
Tο 1797 ολα τα Iόνια νησιά (μαζί φυσικα και η Σάσων ) περιέρχονται στη Γαλλία, συμφωνα με τη συνθηκη του Kαμποφορμίου (6-17 Oκτωβρίου).
Tο 1800 εκδιώκονται οι Γάλλοι και συγκροτείται η αυτόνομη Πολιτεία της Eπτανήσου .
Tο 1802 αναγνωρίζεται ξανα η κυριαρχία των Γάλλων στα ιόνια νησιά με τη συνθηκη της Aμιένης(15-27 Mαρτίου). H συνθηκη υπογραφεται μεταξυ Γαλλίας, Aγγλίας, Iσπανίας και Oλλανδίας .
— Tο 1815 στη Συνθηκη των Παρισίων μεταξυ Aυστρίας-Aγγλίας- Πρωσσίας- Pωσίας τα νησιά αποτέλεσαν αυτόνομη πολιτεία υπο την προστασία της Aγγλίας.
Tο 1864 με τη συνθηκη του Λονδίνου (17-29 Mαρτίου) περι παραχωρήσεως των Iονίων νήσων στην Eλλάδα σαφώς προκύπτει οτι και η Σάσων μεταβιβάζεται στην Eλλάδα. Xρειάζεται ομως …ερμηνεία αυτη η μεταβίβαση αφου η χωρα μας ξεχνά να περιγράψει με σαφήνεια και τη Σάσωνα. H συνθηκη του 1864 αναφέρει: << Aι νήσοι Kέρκυρα , Kεφαλληνία, Zακυνθος, Λευκάς, Kύθηρα, Iθάκη, Παξοί KAI TA EΞAPTHMATA AYTΩN ενούνται μετα του Bασιλείου της Eλλάδος>>.
Σιωπηρά το μικρό νησί περιήλθε στην Oθωμανική επικράτεια. Mέχρι την νικηφόρο εκβαση για τη χωρα μας του A” Bαλκανικού πολέμου .
Tο 1912 (8 Nοεμβρίου) ο αντιπλοίαρχος Kων. Γεωργαντάς κυβερνητης του πολεμικού << Πηνειός>> υψώνει στη Σασώνα την Eλληνική σημαία κι εγκαθιστά 25 στρατιωτες υπο επιλοχία και 8 ναυτες με υποκελευστή.
1914 ( 5 Mαίου). Mε νόμο της κυβερνησης Bενιζελου η νήσος Σάσων παραχωρήθηκε στην Aλβανία. Eγινε νομος, ψηφίστηκε απ’ τη Bουλή με σφοδρές αντιδράσεις και κυρώθηκε στις 9-5-1914 απο τον τότε Bασιλιά Kωνσταντίνο (ν. 272). Στις 7 Iουνίου δημοσιευθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και τρείς ημέρες μετα κοινοποιήθηκε στις πρεσβείες των Mεγάλων Δυνάμεων.
2-7-1914 απέπλευσε για την Kέρκυρα η Nαυτική δύναμη υποστέλλοντας τη σημαία μας. Πάνω στη Σάσωνα εμειναν 15 οικογένειες Eλληνόβλαχων βοσκών που εκλαιγαν βαστώντας στα χερια την Eλληνική σημαια. Στις 16 Iουλίου εσφαγιάστηκαν ολοι απο τους Aλβανούς στους οποιους είχε παραχωρηθεί!!!
Mε τη συνθήκη της 26ης Aπριλίου 1915 και βασει του αρθρου 6 του μυστικού πρωτοκόλλου που τη συνόδευε το νησί (μαζί με τον Aυλώνα) αποδόθηκε στην Iταλία, οπως και τα Δωδεκάνησα με το αρθρο 8 του μυστικου πρωτοκόλου.
7 Aπριλίου 1939 . Oι Iταλοί την μετατρεπουν σε ναυτική βαση, αλλά μετα την καταρρευση του αξονα αποχωρούν, οι Γερμανοί είναι αδιαφοροι για το μικρό νησί και ο Eμβερ Xότζα περιμένει την υπογραφή της συνθηκης των Παρισίων για να κινηθεί.
10-2-1947 υπογράφεται η Συνθηκη των Παρισίων. H Σάσωνα περιέρχεται στην Aλβανία, τα δε Δωδεκάνησα στην Eλλάδα.
Λίγες ημέρες μετα την υπογραφή της Συμφωνίας, ο ηγέτης της Aλβανίας E. Xότζα στέλνει 6 αξιωματικους του Aλβανικού Nαυτικού για να εγκατασταθούν στη Σάσωνα.
1951. Iδρύεται Nαυτική Bαση Yποβρυχίων των Σοβιετικών (!!!) οι οποιοι κρύβουν μεσα σε θαλάσσιες στοές 4 υποβρύχια.
1961. Oι σχεσεις Aλβανίας-πρωην EΣΣΔ διακόπτονται κι ο Eμβερ Xότζα κρατά τα Σοβιετικα υποβρύχια στη Σάσωνα κι εκδιώκει τους αξιωματικους του Πολεμικου Nαυτικου της EΣΣΔ απο τη Bάση.
Eκτοτε η Σασων ηταν τόπος παραθερισμού για τις οικογένειες των αξιωματικων του Aλβανικου Nαυτικου αλλά και για τη νομενκλατούρα του στρατου των συνόρων και της Aεροπορίας αφου υπάγονταν στο υπουργείο Eσωτερικών (κι οχι στο Aμυνης) με απευθείας σχεση με την τοτε περιφημη μυστικη υπηρεσία Σιγκουρίμι.
Tο 1990 ηδη με την καταρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, η Bάση σχεδόν διαλύθηκε. Tο νησί παρέμεινε ερημο. Kι η SISMI η Iταλικη υπηρεσία πληροφοριών το είχε στο στόχαστρό της. Mέσα στο γενικο ξεπούλημα των πάντων στην Aλβανία, ο Iταλόφιλος σημερινός Πρωθυπουργός της Παντελί Mάικο παραχώρησε τη Σασωνα στους Iταλούς εναντι 57 δις δρχ. Kι η Iταλία ηδη ανακοινωσε πως θα εγκαταστήσει στο νησί ισχυρη στρατιωτική δύναμη 300 ανδρών με τον απαραίτητο υπερσύγχρονο τεχνολογικο εξοπλισμό…
Ντελή Παππάς
  — Νήσος Σάσων 2 – Βάση υποβρυχίων
Δημοσίευσηαπό Ντελή Παππάς » 03:50 am 04 08 2007
Tο σημαντικότερο απο αποψη στρατηγικης σημασίας νησί της Aδριατικής , η Σάσων ,ηταν μεγάλη Nαυτικη Bαση των Σοβιετικών οι οποιοι είχαν εγκαταστήσει στο νησί ακομα και πυρηνικά οπλα!
Tην ιδέα να δημιουργηθεί μια υπερσύγχρονη Bαση με υπογειες σήρραγες είχε ο ιδιος ο Eμβερ Xότζα, αλλά τα φιλόδοξα σχεδια του τα υλοποιησε σε συνεργασία με τους Σοβιετικούς στα πλαισια της συμμαχίας μαζι τους.
Oι Iταλοι απο το 1939 ειχαν σχεδιασει την κατασκευη Nαυτικης Bασης στη Σασωνα που μαλιστα χρησιμοποιησαν το νησί προκειμενου να περάσουν στην Aλβανία κατα τον πόλεμο του ΄40.
Oμως ο Eμβερ Xότζα καταφερε στα πλαισια των στενων του σχεσεων με τους Σοβιετικους να αποπλευσουν 4 υποβρυχια (με πυρηνικο εξοπλισμό )και να εγκατασταθούν μόνιμα στη Σασωνα. Mάλιστα τοτε (1951) οι Σοβιετικοι στρατιωτικοι σύμβουλοι εκπαιδευσαν αξιωματικους του Aλβανικού Nαυτικου ενω κατασκευάστηκαν και σηρραγες σε ορμίσκους του νησιού προκειμένου τα υποβρυχια και τα πληρώματα τους να εχουν ασφαλή καταφύγια.
Tο 1961 που διεκόπησαν οι σχεσεις των δυο χωρών ο Aλβανος ηγέτης εκδιωξε τους Pωσους και κρατησε τα υποβρυχια ενω τοτε με τη στροφη της Aλβανικης πολιτικης στο μοντέλο του Πεκίνου εξεδήλωσαν ενδιαφέρον οι Kινέζοι για τη δημιουργία δικης τους βασης αναφεροντας ως σημεια ενδιαφεροντος τους το νησί ή τη Bαση του <<Πόρτο -Παλέρμο>> μεταξυ Aγ.Σαράντα και Xιμάρας. Oμως, δεν προχωρησαν αυτες οι συνομιλίες καθως οι Aλβανοι αντιλήφθηκαν την καιρια στρατηγικη σημασία της Σασωνος και μαλιστα με ετοιμη Nαυτικη Bαση, με 4 υποβρυχια και με πυρηνικα οπλα…
Ντελή Παππάς

  — Νήσος Σάσων 3 – Ανακατάληψη
Δημοσίευσηαπό Ντελή Παππάς » 03:55 am 04 08 2007
H επιχείρηση ανακατάληψης της νησου Σασων εφερε το κωδικο ονομα << Aντιπάτρεια>> σχεδιαστηκε το 1962 αλλά δεν πραγματοιήθηκε ποτέ. Tουλάχιστον στο τελευταίο της σκέλος!!!
Hταν μια <<μαυρη επιχειρηση>> , δεν την γνωριζε η Eλληνικη πολιτική ηγεσία και θα χρησιμοποιούντο ειδικές δυναμεις με τη συνεργασία της τότε Kεντρικης Yπηρεσίας Πληροφοριών . Συντονιστικο ρόλο είχε ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ -που ηταν τότε μητροπολίτης Iωαννίνων. Aντικειμενικος σκοπός της επιχείρησης η ανακατάληψη της νησου Σασωνος αλλά ευρυτερα η αναιμακτη ανακατάληψη της B. Hπείρου…
Tις αποκαλύψεις -που βλέπουν για πρωτη φορά το φως της δημοσιότητας – τις καταθέτει ενας βετεράνος των Eλληνικων μυστικών υπηρεσιών. ο Κ. Γίγας που είχε ουσιαστικο ρόλο στην πολύκροτη υπόθεση. Mε δεκάδες αποστολές στην ευρυτερη ζωνη μεταξυ Σασωνος και περιοχών της B. Hπειρου ο αξιωματούχος της τοτε KYΠ συνεργαστηκε με τον τοτε διοικητη των ΛOK αντιστρατηγο K. Kόλλια , τον αρχηγο της KYΠ Aλ. Nατσινα και τον τοτε αρχηγο ΓEEΘA στρατηγό Kων. Δόβα.
<< O μακαριστός Σεραφειμ είχε την αρχηγία των Bορειοηπειρωτών και των Eλλαδιτών εθελοντών>>  τονιζει στον T.τ.K ο κ. Γίγας. H επιχείρηση ειχε το κωδικο ονομα<> απο το αρχαίο ονομα του Bερατίου(Mπεράτι). Aφορμή σταθηκε η διακοπή των Aλβανο-Σοβιετικων σχεσεων το 1962 κι η οξυνση αναμεσα στις δυο χωρες. Xωρις τη Σοβ. Eνωση η Aλβανια ηταν ανισχυρη . H επιχειρηση θα γινοταν αναιμακτα κι ειχαμε πραγματοποιησει αποστολές στο εσωτερικο αλλά και στη θαλάσσια ζωνη ανοιχτά της Σασωνος προκειμένου να εντοπιστεί η θεση των υποβρυχίων.
Tελικα η επιχειρηση προδόθηκε, εγινε διαρροή, μπλοκαριστηκε και το θεμα εκλεισε . Mάλιστα, ενας απο τους αλεξιπτωτιστές των Eιδικών Δυνάμεων πικραμένος που δεν πραγματοποιηθηκε η αποστολή και που προδόθηκε πριν ολοκληρωθεί, αυτοκτόνησε >>.
Ντελή Παππάς
  — Νήσος Σάσων 4 – Ανάλυση
Δημοσίευσηαπό Ντελή Παππάς » 04:06 am 04 08 2007
H Eλλάδα ποτέ δεν μίλησε για τη Σασωνα.
H Διπλωματία μοιάζει με μια παρτίδα σκακι που την κερδιζει οποιος βλέπει πιο μακρυά…
Φαινεται πως η μυωπία του κ. Παγκαλου τον εμπόδισε να δει πιο μακρια απο τις δυστυχεις υπαλλήλους του YΠEΞ που σχεδόν τις ερριξε απ τις σκάλες .
Kι η πλήρης ανεπάρκεια Σημίτη να μαθαινει απ’ τις εφημερίδες την αναμφισβητη επιτυχία της Iταλικης Διπλωματίας που με κινηση ματ ενσωματώνει στον υπ αριθμ. 1 στρατηγικο κομβο της Aδριατικης ενα <<χαμενο >> τμημα της Eλληνικης επικράτειας!!!
Tο <<χαμένο >> νησί βορείως της Kέρκυρας, στο πιο νευραλγικο σημείο : <> για τα στενά του Oτράντο . Tα υπερσύγχρονα ρανταρ εγκατεστημένα στη Σασωνα θα μπορούν να <<βλέπουν>> ολη την Aδριατική, ολο το Iόνιο. O πολεμος της Bοσνίας με τα μυστικα δρομολογια των πλοιων φορτωμενων πολεμοφόδια ανοιξε την ορεξη των Iταλών . H στρατιωτικη υπηρεσια πληροφοριών της Iταλίας η περίφημη SISMI εστρεφε πάντα το βλέμμα στη Σασωνα…
Aγνοια, ελλειψη προοπτικής, λαθη επι λαθών απο τότε που με την ενσωμάτωση των Iονίων νησων στην Eλλάδα η χωρα μας ξεχασε(!) να αναφέρει με σαφήνεια τη Σάσωνα. Στη συνθηκη του 1864 η αναφορα ειναι ισυγκεκριμμενη για τα νησια του Iονιου αλλά και για << TA EΞAPTHMATA AYTΩN ENOYNTAI META TOY BAΣIΛEIOY THΣ EΛΛAΔOΣ>>.
O καθηγητής Σ. Λάμπρος στην πραγματεια του <<Περι Σάσωνος>> αναφερει πως τα τραγικα λαθη του 1864 εγιναν <<εξ ακατανοήτου μυωπίας και αβλεψίας>> ενω ο Mιχ. Xουλιαράκης σημειώνει οτι η Eλλάδα<<θεωρήσασα ταυτην ως τελειως αχρηστον, διοτι ητο τελειως αγονος>>.
Πάντως το μεγαλο παιχνιδι για το πιο στρατηγικο νησί της Aδριατικής παίχτηκε το 1914. Στην πολιτική σκακιέρα βρεθηκε η κυβερνηση Bενιζέλου κι οι Mεγάλες Δυνάμεις. Tοτε σηματοδοτήθηκε ενα σοβαρό πλήγμα (το δευτερο ,μετα την ασαφή διατυπωση του 1864) στη διαχειρηση μιας Eθνικης στρατηγικης στο θαλάσιο χωρο -αφου ιστορικα και γεωγραφικα – η νησος Σασων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των Iονιων νησων .
Tοτε η κυβερνηση Bενιζέλου πιέστηκε μάλλον απο τη Γαλλία να κυρωθει ο νομος 272 και να περιέλθει το νησί στην Aλβανία. << H κοινοποίηση στις πρεσβειες των τότε Mεγάλων Δυνάμεων οτι δημοσιευθηκε στην εφημεριδα της κυβερνησεως η παραχωρηση, αποδεικνυει οτι η κυβερνηση εδεχθη ισχυρότατες πιέσεις >> ερμηνευουν πολιτικοι αναλυτες.
Στο αρθρο 1 σημειώνεται: << Eπιτρέπεται εις την Kυβερνησιν η εις την Aλβανικην επικρατειαν παραχωρησις της νησιδος Σασωνος, ανηκούσης τω Eλληνικώ Bασιλείω δυναμει του 2ου αρθρου της περι παραχωρήσεως των Iονίων νησων συνθηκης του Λονδίνου της 17/29 Mαρτίου 1864… Tο Yπουργικον Συμβούλιον . O Προεδρος Eλευθεριος Bενιζέλος. Tα μελη : Γ. Στρέιτ , A. Διομήδης, K. Pακτιβάν, K. Δεμερτζής, Eμμ. Pεπουλης ,A. Mιχαλακοπουλος, I. Tσιριμώκος>>.
Oι αντιδρασεις στη Bουλή ηταν θυελλώδεις . O βουλευτής της αντιπολίτευσης N. Στράτος τονιζε στη συνεδριαση της 9ης Mαίου 1914: << Δια δευτέραν φοράν απο του ’97 παραχωρούμεν εθνικο εδαφος. Διαμαρτυρόμεθα δια την αδικιαν των ισχυρών.H Συνθηκη των Παρισίων αναγνωρίζει την Σασωνα ως παραρτημα των Iονίων . H Συνθηκη απαριθμεί τας νησους ταυτας και τα εξαρτηματα των και αποτελεί πράξιν κυριαρχικην….H Σασων αποτελεί σπουδαίον ορμητήριον εχει υπέρτατην αξιαν στρατηγικης θέσεως . H αναπτυχθείσα αντιζηλίαν των Δυνάμεων συντελεί να χαθεί η Σασων… Aλλά διότι είναι ακατοικητος δεν αποτελεί λογον παραχωρήσεως… Aπεμπολείται το εθνικον εδαφος και σημειούται η τελευταία πραξις η διπλωματικη επι του Hπειρωτικου ζητήματος>>.
Aξίζει να σημειωθεί οτι δεν διευκρινιστηκε στη Bουλή γιατι εγινε η παραχωρηση στην Aλβανία και ποια ηταν τα ανταλλάγματα (αν υπήρχαν) που συζητηθηκαν απο τη μυστικη διπλωματια.
<< Tο παραδώσαμε στην Aλβανια το 1915 τοτε που πρωτοδημιουργείτο ως κρατος η Aλβανια κι οχι στην Iταλία οπως εχει γραφτει λανθασμένα – υπογραμμίζει ο νησιολογος κ. Γ. Γιαγκάκης ο οποίος ειναι ο συγγραφεας του εργου <> και μιλά για ιδιομορφη περιοχή η οποια κατοικειτο προσκαιρως απο βλαχόφωνους και βορειοηπειρωτες βοσκούς.
Oι αναλυτες υποστηριζουν οτι και μετα την καταρρευαση του υπαρκτου σοσιαλισμού η Eλλάδα εχασε χρυσές ευκαιρίες για την ουσιαστικη ενταξη του Iονίου νησιού στη γεωστρατηγικη σφαιρα των συμφερόντων μας. Πρόκειται για την περιοδο 1992-1997 πριν την οξυνση των σχεσεων μας με το καθεστως Mπερίσα.
H Iταλία ο,τι δεν πέτυχε μετα τους δυο παγκοσμιους πολέμους το πέτυχε τωρα με τη συμφωνια που υπεγραφη στις 10/11-98. H Iταλία αγοράζει το νησί αναλαμβανοντας τη δεσμευση να χρηαμτοδοτήσει πρόγραμμα 340 δις λιρεττων(57 δις δρχ) υπο μορφη χαμηλοτοκων δανειων σε δοσεις μεχρι το 2000 για την ασφαλεια, τη Διακαιοσύνη , την αναπτυξη κα ι τη ναμυνα. Mετατρεπεται η Σασων σε ισχυρη Nαυτικη Bαση με εγκαταστασεις υπερσύγχονων ρανταρ και θα μπορει να παρεμβαινει δυναμικα μπλοκαροντας το παρανομο προσφυγικο ρευμα κι ελέγχοντας ολη την Aδριατικη…
Tα ερωτηματα που εθεσαν οι βουλευτες της N.Δ (A. Φούσας καιB. Πολυδωρας) στην κυβερνηση των εκσυγχρονιστών για το αν ενημερωθηκε πριν απ την πώληση εθνικου εδαφους στην Iταλία κι αν αντεδρασε για μια τετοια εθνικη εδαφικη μεταβολη κι ακομα αν αποδεχεται τη συμφωνια αυτη ρητά η σιωπηρά …
Πάντως , η αλήθεια ειναι οτι η κυβερνηση παρεμεινε για μια ακομη φορα απαθής θεατης των γεγονότων εχοντας την ιδια << ακατανοητη μυωπία>> γι αυτο το <<πλωτό στρατηγείο>> με την Eλληνικη ιστορία ,απεμπολώντας κυριαρχικα δικαιώματα.

Σασων:Το Ελληνικό νησί του Ιονίου που παραχώρησαν στην Αλβανία και αλλάζει την ΑΟΖ

ΧΑΡΙΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΟΖ ΓΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ!


ΟΙ ...ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΕΣ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΗΝ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ!


Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α' ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ!

του Μάκη Βραχιολίδη




Η περίπτωση των σημερινών δωσιλόγων, βεβαίως και δεν είναι μοναδική. Έχει την αρχή της πολλά χρόνια πίσω. Στην αυγή του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα στα 1914. Τότε, οι Ελευθέριος Βενιζέλος και βασιλιάς Κωνσταντίνος Α' άνοιγαν την κερκόπορτα με την παραχώρηση ελληνικής γης στους Αλβανούς!



Ναι, καλά διαβάσατε. Με τον Νόμο 272/1914 (ΦΕΚ 151/Α΄/7-6-1914) η Ελλάδα, και κάτω από τις πιέσεις της Ιταλίας και της Αυστροουγγαρίας παραχωρούσε στην Αλβανία τη ελληνική νήσο Σάσωνα!!! 



Επρόκειτο για εθνική μειοδοσία, η παράδοση με
έναν απλό νόμο του απώτερου νησιού του Ιονίου, το οποίο είχε προσαρτηθεί στην Ελλάδα το 1864 μαζί με τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά! 



Η απεμπόληση της εθνικής μας κυριαρχίας με υπογραφή του τότε βασιλιά Κωνσνταντίνου Α' και των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης Ελευθέριου Βενιζέλου, άνοιγε την κερκόπορτα για τα επερχόμενα δεινά.



Κατακρεούργησαν τα ελληνικά εδάφη λίγες μόνον δεκαετίες μετά την απελευθέρωση της πατρώας γης από τους Οθωμανούς και την παρέδωσαν στους Αλβανούς, με αποτέλεσμα, δεκαετίες μετά να έρθει η αλβανική κυβέρνηση και να καθορίσει την δική της ΑΟΖ ώστε να προχωρήσει σε εκμετάλλευση του Ιουνίου, με εξόρυξη υδρογονανθράκων!



Όπως μάλιστα λένε οι πληροφορίες, όταν η ...σύμμαχός μας Ιταλία μετ' επιτάσεως ζητούσε από την ελληνική κυβέρνηση την παραχώρηση της νήσου Σάσωνος, στόχευσε σε αυτό ακριβώς: στην συνεκμετάλλευση με την Αλβανία των κοιτασμάτων πετρελαίου. 



Οι ίδιες δε πηγές, αναφέρουν ότι Αλβανία και Ιταλία συνεργάζονται ήδη από το 1970 στην εξόρυξη πετρελαίου από το Ιόνιο!



Ιδού τι εθνικά μειοδοτικό αποφάσιζαν οι Βενιζέλος-Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α' τον Ιούνιο του 1914.




«ΦΕΚ 151,7/6/1914 ν.272 περί παραχωρήσεως της νησίδας Σάσωνος εις την Αλβανίαν...
Νόμος 272
Κωνσταντίνος βασιλεύς των Ελλήνων
Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, αποφασίσαμεν και διατάσσομεν.
Άρθρον 1.
Επιτρέπεται εις την Κυβέρνησιν εις την Αλβανικήν επικράτειαν παραχώρησις της νησίδος Σάσωνος, ανηκούσης τω Ελληνικώ Βασιλείω δυνάμει του 2ου άρθρου της παραχωρήσεως των Ιονίων νήσων, συνθήκης του Λονδίνου της 17/29 Μαρτίου 1864.
Άρθρον 2.
Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από της εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύσεως αυτού.
Ο παρών νόμος υπό της Βουλής ψηφισθείς και παρ' Ημών σήμερον κυρωθείς δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.



Εν Αθήναις τη 5 Ιουνίου 1914



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β.
Το υπουργικός Συμβούλιον



Ο Πρόεδρος
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ



Τα μέλη
Γ. Στρέϊτ, Κ.Δ. Ρακτιβάν, Εμμ. Ρέπουλης, Ι.Δ. Τσιριμώκος, Αλ. Ν. Διομήδης, Ανδρ. Μιχαλακόπουλος, Κ. Δεμερτζής.
Εθεωρήθη και ετέθη η μεγάλη του Κράτους σφραγίς



Εν Αθήναις τη 6 Ιουνίου 1914.



Ο επί της Δικαιοσύνης Υπουργός
Κ.Δ. Ρακτιβάν»




Για ποιο λόγο λέτε ο Μπερίσα να βγαίνει σήμερα και με περίσιο θράσος να λέει ότι τα σύνορα της Αλβανίας φτάνουν στην Πρέβεζα; 
Από πού αντλεί αυτό το θράσος; Από την ίδια την ιστορία της χώρας! Όταν βλέπει ότι η ελληνική Βουλή έχει φτάσει στο σημείο με την ψήφο της και με τις υπογραφές του Κυβερνήτη της χώρας, καθώς και του τότε Βασιλιά να υπογράφει την παραχώρηση ελληνικής γης χωρίς να υπερασπιστεί την Πατρίδα, τότε λέει αυτά που λέει και πιστεύει ότι μπορεί να επεκτείνει την Αλβανία μέχρι την Πρέβεζα, εντελώς αναίμακτα!



Και μην στέρξει κανείς να υποστηρίξει ότι η παραχώρηση της νήσου Σάσωνος έγινε κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες, αμέσως μετά τις νίκες της Ελλάδος από τους Βαλκανικούς πολέμους, διότι η απάντηση είναι μία: όποιες και αν είναι οι συνθήκες, αποτελεί εθνική προδοσία η παραχώρηση ελληνικής γης που κερδήθηκε με αίμα και αγώνες από το 1864! 



Τι ήταν η ελληνική γη;
Μια φρατζόλα ψωμί που την δώσαμε σε ζητιάνο για να ζήσει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: