Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Ραψωδία γ : Τὰ ἐν Πύλῳ.Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΤΗΣ ΑΣΤΡΑΙΑΣ ΛΕΩΝΙΔΟΥ-ΚΛΕΟΝΙΚΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΥ

Φωτογραφία του χρήστη Ομηρικά Έπη   Homer Papers.
Το ξημέρωμα της 3ης μέρας της Οδύσσειας ο Τηλέμαχος και η Αθηνά/Μέντορας φτάνουν στην Πύλο όπου ο βασιλιάς Νέστορας τους υποδέχεται φιλόξενα. Ο Νέστορας θυμάται τον Οδυσσέα και τα βάσανα των Αχαιών με συγκίνηση. Ο ίδιος μαζί με το Μενέλαο απέπλευσαν βιαστικά για να προλάβουν την οργή των θεών, ενώ ο Οδυσσέας και άλλοι έμειναν πίσω για να προσφέρουν πρώτα θυσίες.
Απαριθμεί τους Αχαιούς που έμαθε πως έφτασαν στις πατρίδες τους, για τον Οδυσσέα όμως δεν ξέρει τίποτα περισσότερο. Όσο για την κατάσταση στην Ιθάκη, παρακινεί τον Τηλέμαχο να αντιμετωπίσει τους μνηστήρες με τη βοήθεια της Αθηνάς. Με συνοδό το γιο του Νέστορα, Πεισίστρατο, ο Τηλέμαχος αναχωρεί την επόμενη μέρα με άρμα για τη Σπάρτη.


Το γεφύρι του Αντρειωμένου , μεταξύ Πελεκανάδας και Αριστομένη, που το έτος 2011 έγινε περιήγηση ξενάγηση των μαθητών των δημοτικών σχολείων από τα παραπάνω χωριά με τους δασκάλους τους, του οποίου σώζονται τα θεμέλια και λέγεται ότι από εκεί πέρασε και πήγε στη Σπάρτη ο γιός του Οδυσσέα Τηλέμαχος. 
Επίσης το έχουμε καταγράψει το 2012 με τον υπεύθυνο τεκμηρίωσης γεφυριών Θόδωρο Χαμάκο και έχει γράψει για αυτό και ο εκπαιδευτικός Τάσος Αποστολόπουλος
ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΙΩΜΕΝΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗ-ΠΕΛΕΚΑΝΑΔΑ


ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΤΩΝ ΟΜΗΡΙΚΩΝ ΡΑΨΩΔΙΩΝ
 Φωτογραφία του χρήστη Ομηρικά Έπη   Homer Papers.



 ·


  • Γιάννης Λύρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: