Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Συνεχίζουμε τη δεύτερη και τελευταία ανάρτηση, από το βιβλίο του Παναγιώτη Νικολακόπουλου, από Σκάλα Μεσσηνίας,που έχει τον τίτλο: Βιβλίο Γενεαλογίας με το επώνυμο Σκλήρης.Η οικογένεια αυτή κατάγεται από Μελιγαλά και έχει σχέση με τη γενεαλογία εκ πατρός.Δεν περιγράφουμε τη γενεαλογία εκ μητρός, που είναι από Φωκίδα και Σμύρνη Μικράς Ασίας, γιατί είναι άγνωστα για εμάς.H πρώτη ανάρτηση είχε το γενεαλογικό δένδρο της οικογένειας Νικολακόπουλου,απο Σκάλα Μεσσηνίας.


Στο βιβλίο του 2010 με τίτλο: Στενύκλαρος Μεσσηνίας, στο χώρο στο  χρόνο και στη ζωή, στις σελίδες 13-24 έχουμε κάνει καταγραφή των ονομάτων των βουλευτικών εκλογικών καταλόγων , του δήμου Οιχαλίας 1844 και 1873, για τα χωριά Μελιγαλά, Αλειτούργι και Βαλύρα. Στην αναρτησή μου με τίτλο: Η μάχη  Βέργας- Αλμυρού, αναφέρει τα ονόματα αυτών που συμμετείχαν στη μάχη του δήμου Οιχαλίας, καθώς και το χωριό καταγωγής τους.
Το να μαθαίνουμε την τοπική μας ιστορία μας κάνει υπερήφανους για τους προγόνους μας, που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας, για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.Αυτό είναι το δεύτερο και τελευταίο μέρος, της συνέχειας των γενεαλογικών δένδρων Νικολακόπουλου, από Σκάλα Μεσσηνίας και Σκλήρη, απο Μελιγαλά Μεσσηνίας.
Σκάλα-Μελιγαλα.
 Τη θέση της Σκάλας κατείχε το χωριό Ισθμός το οποίο αναφέρει ο Ηρόδοτος (θ. 35). Ο περιηγητής Παυσανίας το αναφέρει έμμεσα από τον Μεσσήνιο βασιλέα Ίσθμιο. Η Σκάλα ήταν όχθη λίμνης.
Οι σπουδαιότεροι πρόκριτοι του χωριού ήταν οι Αναγνώστης και Θεόδωρος Πουλόπουλος και Καλόγερος Νικολακόπουλος. Στην τοποθεσία του ανεμόμυλου βρίσκεται η παλουκόραχη όπου στα χρόνια της Τουρκικής Σκλαβιάς παλούκωσαν και το Γιάννη Καρακίτσο φίλο του Θόδωρου Κολοκοτρώνη.

Οι αδελφοί Νίκος, Γαλάνης και Πιέρος Τσιλίκας πριν κηρυχθεί η επανάσταση σκότωσαν τρεις Τούρκους, έσπασαν τις αποθήκες και μοίρασαν τα προϊόντα που είχαν φορολογηθεί από τη Δεκάτη. Ο Γιάννης Καρακίτσος και Δημ. Δρούλιας συνέλαβαν τον Τούρκο Ταχυδρόμο από Τρίπολη και του πήραν την έγγραφη διαταγή που έλεγε να πιάσουν πολλούς Έλληνες ομήρους γιατί γνώριζαν ότι επρόκειτο να γίνει επανάσταση. Ο Κοτσαμπάσης της Σκάλας Πουλόπουλος τους είπε να τον αφήσουν ελεύθερο για να μην του χαλάσουν οι Τούρκοι το σπίτι. Στη Σκάλα συναντήθηκαν οι Παπαφλέσσας – Κολοκοτρώνης και έκαναν γνωστή την προκήρυξή τους λέγοντας ότι: Η ώρα έφθασε και το στάδιο δόξας και ελευθερίας ηνοίχθη, (το αφηγείται και ο Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του προτρέποντάς τους να σύρουν και πολιορκήσουν τα κάστρα και σας προφθάνω με τρεις χιλιάδες στρατήγημα και έριξα 3 μπαταρίες για να ακούσει ο κόσμος. Το 1825 οι Γεώργιος Κουντουριώτης και Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος όρισαν σταθμό διοίκησης και στρατηγείων τη Σκάλα για ν΄ αντιμετωπίσουν τον Ιμπραήμ. Η Σκάλα μαζί με τη Βαλύρα αποτελούσαν το Δήμο Δερρών. Από τη Σκάλα ήταν ο Δημ. Αθ. Κάβουρας αντιπρόεδρος της Γερουσίας. Στη Γερμανική κατοχή το χωριό καταστράφηκε. Λειτουργεί εργαστήριο κεραμικής των αδελφών Κόμη Μελιγαλά. Το 1840 ήταν πρωτεύουσα του Δήμου Οιχαλίας. Το 1867 ενεκρίνη η σύνταξη ετήσιας εμπορικής πανήγυρης και το 1901 απόχτησε πολεοδομικό σχέδιο.
Στα απομνημονεύματά του ο Κολοκοτρώνης αναφέρει: Πήρα εκατό ανθρώπους διαλεγμένους δικούς μου και καμιά πενηνταριά Μελιγαλιώτες πηγαίνοντας σο Αλειτουργι (Στενύκαστρο).
Ο Κανέλλος Δεληγιάννης ενοχοποιήθηκε ως συνεργός στη δολοφονία του Ι. Καποδίστρια την οποία αφηγείται στα απομνημονεύματά του (τόμος 3ος 225-226 σελίδα).
Στον εμφύλιο στη τριήμερη φονική μάχη ανταρτών – ταγματασφαλιστών – στις 11/14-9-1944 με την οπισθοχώρηση των Γερμανών υπήρξαν εκατοντάδες θύματα από τα οποία πολλά ήταν κλεισμένα στο Μπεζεστένι και τους σκότωσαν στην Πηγάδα (ήταν ένα πηγάδι σε απόσταση 2 Km).
Δυτικά της Πηγάδας σε μια απόσταση 100 μέτρα υπάρχει αρχαίο γεφύρι (το 4ο μ.Χ. αιώνα) το οποίο περιγράφει ο Παυσανίας στα Μεσσηνιακά του. Το γεφύρι αυτό ήταν τρίκοχο όπου η μία κόχη του έχει μπαζωθεί και έχει υποστεί πολλές φθορές και βιασμούς από ανθρώπινα χέρια μεταμορφώνοντάς το σε κιτς. Σε λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται το χωριό Νεοχώρι που υπάρχει μισογκρεμισμένο το πατρικό σπίτι της Μαρίας Κάλα. Από το Νεοχώρι οδηγεί ο δρόμο στην Αρκαδική Πύλη φθάνοντας έτσι στην Αρχαία Μεσσήνη, που έκτισε ο Παυσανίας το 369 π.Χ.
Στο Μελιγαλά υπάρχει ο ναός οι Άγιοι Ταξιάρχες που είναι διατηρητέο μνημείο του 18ου μ.Χ. αιώνα. Από εδώ κατάγονται οι Πολιτικοί Δημήτρης Λαντζούνης και Γιάννης Μπούτος.
 

ΣΚΛΗΡΗΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ.Από ΜΕΛΙΓΑΛΑ.Πολέμησε σαν ομαδάρχης στη ΤΡΙΠΟΛΗ,ΒΑΛΤΕΤΣΙ,ΑΡΓΟΣ ,ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ, ΤΡΙΚΟΡΦΟ και ΔΡΑΜΠΑΛΑ.Εχει αριθμό στο μητρώο αγωνιστών 4513.Το 1842 ήταν δημαρχιακός πάρεδρος στο δήμο ΟΙΧΑΛΙΑΣ. Στον εμφύλιο του 1848 ήταν εναντίον της κυβέρνησης, κατεδιώχθη και αργότερα έτυχε αμνηστείας. Εφημερίδα ΑΘΗΝΑ, 19-9-1848 σελίδα 3.
ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ
ΚΟΤΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΚΛΗΡΗΣ Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΙΡΚΙΛΗΣ ,ΔΗΜΑΡΑΣ,ΜΑΚΡΗΣ,ΜΠΟΥΤΟΣ ΔΟΡΚΟΦΥΚΗΣ,ΔΕΛΙΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ και ΦΩΤΟΣ από ΜΕΛΙΓΑΛΑ
Φ131
183 ΜΕΛΙΓΑΛΑ
22..ΔΕΛΛΗΓΙΑΝΗΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ .Από ΜΕΛΙΓΑΛΑ.
Φ220.ΑΠΟΦΑΣΗ 9-5-1844,ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΡΓΥΡΟΥ ΑΡΙΣΤΕΙΟΥ. ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ: ΑΛΩΝΙΑ,,AΜΜΟ,ΑΝΔΑΝΙΑ,ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ,ΑΡΙ,ΑΡΦΑΡΑ,ΕΥΑ,ΚΑΤΣΑΡΟΥ,ΜΙΚΡΟΜΑΝΗ,ΟΙΧΑΛΙΑ,ΠΛΑΤΥ,ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ,ΒΑΛΥΡΑ,ΖΕΡΜΠΙΣΙΑ,ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ,ΘΟΥΡΙΑ,ΚΑΡΤΕΡΟΛΙ,ΚΑΤΣΑΡΟΥ,ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΙ,ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ,ΜΕΛΙΓΑΛΑ,ΜΕΛΠΕΙΑ,ΜΠΑΛΑ,ΣΙΑΜΟΥ,ΣΠΑΝΟΧΩΡΙ,ΣΚΑΛΑ,ΣΤΕΝΥΚΛΗΡΟΣ και ΦΙΛΙΑ
7. αα 1-45, χωριά Μεσσηνίας ,Δυρράχι 22. Αναγνώστης Γεωργόπουλος ,Τζεφερεμίνι 43. Μιχάλης Βρετός Ιθώμη αα1-61 ,χωριά Μεσσηνίας ,Δυρράχι 20. Μιχάλης Σταματόπουλος (ιερέας), Τζεφερεμίνι 25. Γιαννάκης Σκλήρης, Μελιγαλά 26. Νικήτα Νιάρχο ,Μπάλα 27. Γεωργάκης Κλεφτόγιαννης, Ζερμπίσια 29. Κωνσταντης Μιχαλόπουλος ,Μαυρομμάτιαα1-61, χωριά Μεσσηνίας,Αναστάσοβα,Αρφαρά,Ασλάναγα,ΠολιανήΤσερνίτσ 41. Από Γαρδίκι, Παπακυριαζής.26. αα1-17,χωριά Μεσσηνίας
















Δεν υπάρχουν σχόλια: