Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

«Η αξιοποίηση καταγραφών υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων προς την Αειφόρο ανάπτυξη»

Διοργάνωση Ημερίδας με θέμα:
«Η αξιοποίηση καταγραφών υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων
προς την Αειφόρο ανάπτυξη»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: «Η αξιοποίηση καταγραφών υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων προς την Αειφόρο ανάπτυξη», το πρωί της Κυριακής 6 Ιουλίου 2014, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο Πρόγραμμα. Η Ημερίδα υλοποιείται στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης και είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό στοχεύοντας σε εκπαιδευτικούς, γεωργούς, επιστήμονες, μέλη φορέων και συλλόγων, νέους, φοιτητές, επιχειρηματίες και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο.
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. Καλαμάτας (Θουκυδίδου 2, Καλαμάτα) και σε επιλεγμένα πεδία (ελαιώνες της Μεσσηνίας).
 ΣΤΟΧΟΣ
Η Ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο των δράσεων του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΕΛΙΑ» που συντονίζει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Καλαμάτας, ως συντονιστικός φορέας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΕΛΙΑ», σε συνεργασία με το ΤΕΙ Καλαμάτας – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, τα συνεργαζόμενα Κ.Π.Ε. και Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, οργανώνει την καταγραφή υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων.

Η καταγραφή γίνεται με στόχο την υποστήριξη του Δικτύου «Ελιά» και περιλαμβάνει:
-  την  καταγραφή, φωτογράφιση και ταυτοποίηση υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων
- την καταγραφή και συγκέντρωση των πιθανών μύθων, θρύλων ή ιστοριών που υπάρχουν και σχετίζονται με τα ελαιόδεντρα και προέρχονται από τη λαϊκή παράδοση ή τη βιβλιογραφία
- τη δημιουργία ενός χάρτη της Μεσσηνίας με τα καταγραφέντα ελαιόδεντρα και το σχεδιασμό μονοπατιών και διαδρομών για την οργάνωση επισκέψεων και την τουριστική προβολή του τόπου (δημιουργία χάρτη υπαίθριων μουσείων με τα εκθέματα in situ ο οποίος θα εμπεριέχει στοιχεία και πληροφορίες για τα ελαιόδεντρα και ό,τι σχετίζεται με αυτά.
- την καταγραφή και διάσωση του γενετικού υλικού ελληνικών ποικιλιών ελιάς ως έκφραση της υποχρέωσης της παρούσας γενιάς να μεταφέρει στις επερχόμενες γενιές το περιβάλλον και το φυσικό κεφάλαιο του πλανήτη.
 Στόχος της Ημερίδας είναι η ανάδειξη τρόπων αειφορικής διαχείρισης του ελαιώνα όχι μόνο στο πλαίσιο της αγροτικής παραγωγής αλλά και σε θέματα που σχετίζονται με την επιστήμη, τον πολιτισμό, την ιστορία κ.λπ. των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων καθώς και η διάχυση αποτελεσμάτων της δράσης «Καταγραφή υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων» στην κοινωνία.
 Η δράση συνιστά πολυεπίπεδη εκμετάλλευση του ελαιώνα και προαναγγέλλει τη συνεργασία διαφορετικών και ετερόκλητων προσώπων και φορέων, βασικά στοιχεία για την Αειφόρο ανάπτυξη.
 ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ
·         Επιστημονική κοινότητα, η οποία  θα έχει στη διάθεσή της καταγεγραμμένο όλο αυτόν το θησαυρό προκειμένου να το αξιοποιήσει από πλευράς γενετικής, φυσικού πλούτου κ.λπ. επιστρατεύοντας φοιτητές που επιθυμούν να υλοποιήσουν εργασίες ή μεταπτυχιακές σπουδές στο θέμα.
·         Εκπαιδευτικοί Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, οι οποίοι θα προσεγγίσουν τη δράση διαθεματικά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το θεωρητικό υπόβαθρο και η διεξαγωγή βιωματικών εργαστηρίων θα αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία για τους εκπαιδευτικούς κατά την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, την ένταξή τους σε Δίκτυα Π.Ε., τη συμμετοχή τους σε προγράμματα των Κ.Π.Ε., την αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης και εμπλουτισμού των προγραμμάτων Π.Ε. που υλοποιούν.
·         Δήμοι, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην προβολή και αξιοποίηση και ταυτόχρονα θα στηρίξουν κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία σχετική με το θέμα στοχεύοντας στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής μέσα από πρωτοβουλίες ιδιωτών ή συντονισμένων ομάδων.
·         Οργανισμοί, ιδρύματα που ασχολούνται με το θέμα οι οποίοι θα έχουν στη διάθεσή τους μια άλλη διάσταση και διαφορετικές προοπτικές αξιοποίησης των καταγραφών.
·         Σύλλογοι, φορείς, οι οποίοι θα κρατήσουν και θα προβάλλουν τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης που σχετίζεται με τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα και την ιστορία του τόπου
·         Επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα (Τουριστικοί πράκτορες, ξενοδόχοι κα) οι οποίοι θα αξιοποιήσουν τα μονοπάτια και τις διαδρομές με τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα και θα τα προβάλλουν ως τουριστικά αξιοθέατα με πολυεπίπεδα οφέλη στο πλαίσιο της αειφόρου διαχείρισης.
·         Γεωργοί, καλλιεργητές, οι οποίοι είναι οι άμεσα εμπλεκόμενοι και θα γνωρίσουν ότι ο ελαιώνας μπορεί να δώσει «καρπούς» καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.
·         Νέοι, οι οποίοι καλούνται να δουν την πατρογονική τους κληρονομιά από μια διαφορετική ματιά και να εκμεταλλευτούν το θησαυρό που έχουν στα χέρια τους, να σχεδιάσουν επιχειρηματικές πρακτικές στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή πλέον τομέα.
  Τα έξοδα μετακίνησης προς και από τα πεδία θα καλυφθούν από το Κ.Π.Ε. Καλαμάτας.
Πληροφορίες – Αιτήσεις στην ιστοσελίδα του Κ.Π.Ε. Καλαμάτας: www.kpe-kalamatas.gr


Συνημμένα:    
α) Πρόγραμμα Ημερίδας                                                                (1 σελίδα)
           Ο Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Καλαμάτας
              Γεώργιος Παναγόπουλος



Στο πρόγραμμα συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και από τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης, ιδιώτες , επιχειρηματίες, και εκπρόσωποι φορέων του νομού. Αφού έγινε ενημέρωση από τους υπεύθυνους του ΚΠΕ, μετά τον καφέ επιβιβάστηκαν σε δύο πούλμαν, και έγινε η μελέτη πεδίου. Γνώρισαν την τοπική ιστορία της Άνω Μεσσηνίας και γεμάτοι εμπειρίες και πλούσια συναισθήματα, επέστρεψαν στο ΚΠΕ, όπου  ο καθένας μας  πήρε το δρόμο της επιστροφής.
Ευχαριστούμε το ΚΠΕ Καλαμάτας, που συνεχίζει να κάνει γνωστή την τοπική ιστορία της Μεσσηνίας, η οποία σε πολλά σημεία, είναι ακόμη άγνωστη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: