Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014

ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ή ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ή ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΣ.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Το φετινό Μάρτιο , στις 16 του μηνός τιμήσαμε τους ήρωες του 1821, στο Πεδίο του Άρεως ,στην Αθήνα.
Στη συνέχεια διαβάζοντας για τον Νικηταρά, έκανα ένα αφιέρωμα στην ιστοσελίδα μου. Από την ανάρτηση αυτή γνωρίστηκα με τον απογονό του Νικηταρά Παναγιώτη, ο οποίος μελετά το γενεαλογικό του δένδρο. Μου έστειλε το παρακάτω υλικό το οποίο και αφιερώνουμε στον προγονό του Τουρκοφάγο.
Το 1805, κατά τον ανηλεή διωγμό των κλεφταρματολών της Πελοποννήσου, ο πατέρας του σκοτώθηκε από τους Τούρκους και ο Νικηταράς ακολούθησε τον θείο του Κολοκοτρώνη στα Επτάνησα, όπου εντάχθηκε στα Ρωσικά τάγματα και μετέβη στην Ιταλία για να πολεμήσει κατά του στρατού του Ναπολέοντα. Στη συνέχεια επέστρεψε στα Επτάνησα και υπηρέτησε τους Γάλλους, οι οποίοι στο μεταξύ τα είχαν καταλάβει με τη συνθήκη του Τίλσιτ. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Συντηρούσε δικό του σώμα ενόπλων με άνδρες που προέρχονταν από διάφορα μέρη της Ελλάδας.Ο Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς ή Τουρκοφάγος (1782-1849) γεννήθηκε στη Νέδουσα (Μεγάλη Αναστάσοβα)[εκκρεμεί παραπομπή], ένα μικρό χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες του Ταϋγέτου, 25 χλμ από την πόλη της Καλαμάτας.
Καταγόταν από το χωριό Τουρκολέκα, του δήμου Φαλαισίας της Μεγαλόπολης. Ήταν ανιψιός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Υπέγραφε και με το όνομα Τουρκολέκας ή Τουρκολακιώτης και μ΄ αυτό αναφέρεται σε μερικά δημοτικά τραγούδια. Τελικά όμως επικράτησε το επώνυμο Σταματελόπουλος από το βαπτιστικό όνομα του πατέρα του (Σταματέλος).
 H OIKIA ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ

Με την έκρηξη της Επανάστασης, στην πρώτη μάχη που δόθηκε στο Βαλτέτσι της Αρκαδίας στις 12 - 13 Μαϊου 1821 (είχε προηγηθεί μια συμπλοκή στο Λεβίδι τον Απρίλη), ο Νικηταράς που κρατούσε με 200 άντρες τα Άνω Δολιανά, κατάφερε να αποκρούσει 6.000Τούρκους που επιτίθεντο με πυροβολικό. Επειδή έπεσαν πολλοί Τούρκοι από το χέρι του σ' εκείνη τη μάχη, οι άντρες του τον ονόμασαν Τουρκοφάγο. Διακρίθηκε και στις μάχες που ακολούθησαν, όπου συνεργάστηκε με το θείο του, κυρίως δε στην πολιορκία και την άλωση της Τρίπολης.
Νικηταρά - Νικηταρά
πού 'χεις στα πόδια σου φτερά
και στην καρδιά ατσάλι

Όταν η Τρίπολη καταλήφθηκε από τους Έλληνες, δε ζήτησε κανένα λάφυρο για τον εαυτό του και όταν του πρόσφεραν ένα αδαμαντοκόλλητο σπαθί, το έκανε δώρο στην προσωρινή κυβέρνηση. Όταν οι Έλληνες κατέστρεψαν τη στρατιά του Δράμαλη στα στενά των Δερβενακίων, ο Νικηταράς μαζί με τους Δημήτριο Υψηλάντη και Παπαφλέσσα, είχε καταλάβει τη χαράδρα γύρω από τον Άγιο Σώστη, απ' όπου θα περνούσαν οι Τούρκοι, τους προκάλεσε δε μεγάλη καταστροφή. Καθώς ο Δράμαλης υποχωρούσε προς το Άργος, ο Νικηταράς κατέλαβε την οχυρή θέση Αγινόρι και σκότωσε πολλούς Τούρκους που προσπάθησαν να διαφύγουν μέσω αυτής. Συνετέλεσε στο να υποχωρήσει τελικά ο Δράμαλης, υφιστάμενος πανωλεθρία. Στη μάχη αυτή πήρε και το όνομα τουρκοφάγος, καθώς, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, έσπασε τρεις πάλες με τη δύναμη με την οποία χτυπούσε. Στο τέλος της μάχης το χέρι του είχε μαρμαρώσει και δεν μπορούσε να αφήσει την πάλα.(26 - 28 Ιουλίου 1822).
Ο Νικηταράς πήρε μέρος σε πολλές ακόμη μάχες μέχρι που απελευθερώθηκε η χώρα. Επί Καποδίστρια και Όθωνα ανήκε στο κόμμα των Ναπαίων (Ρωσόφιλων). Η ελληνική κυβέρνηση, φοβούμενη ότι το ρωσόφιλο κόμμα επεδίωκε να αντικαταστήσει τον βασιλιά Όθωνα με κάποιον Ρώσο πρίγκιπα, συνέλαβε το Νικηταρά το 1839 και τον καταδίκασε, αν και παντελώς αθώο, σε ενάμιση χρόνο φυλακή, την οποία εξέτισε στις φυλακές της Αίγινας. Όταν αποφυλακίστηκε, ή υγεία του ήταν εξασθενημένη από τα βασανιστήρια που υπέστη κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του. Έπασχε από ζάχαρο χωρίς να το γνωρίζει, με αποτέλεσμα να χάσει σε μεγάλο βαθμό την όρασή του. Βίωσε την αχαριστία και την αγνωμοσύνη της ελληνικής πολιτείας, η οποία του αρνήθηκε μια αξιοπρεπή σύνταξη ώστε να ζει αυτός και η οικογένειά του ευπρεπώς και, αντί αυτού, του χορηγήθηκε "άδεια επαιτείας" στον ναό της Ευαγγελίστριας κάθε Παρασκευή. Το 1843, όταν ο βασιλιάς Όθωνας αναγκάστηκε να δώσει σύνταγμα στην Ελλάδα, του απονεμήθηκε ο βαθμός του υποστράτηγου μαζί με μία πενιχρή σύνταξη. Πέθανε το 1849 σε ηλικία 67 ετών. Τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί δίπλα στον Κολοκοτρώνη, όπως κι έγινε.[1]
 TO ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑΡΑ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
 ΓΚΡΑΒΟΥΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑΡΑ
 ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΓΟΝΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑΡΑ
 ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΟΙΚΙΑΣ
  ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΟΙΚΙΑΣ
 ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΑΡΑ
 ΤΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΙΘΩΜΗ
 ΤΟ ΑΝΔΡΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ ,ΣΤΑ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
 Ο ΕΙΚΟΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ. ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΔΡΑΚΟΥ, ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΕΥΧΟΣ 63-64, ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΙΘΩΜΗ

ΙΘΩΜΗ.ΤΕΥΧΟΣ 63-4. ΣΕΛΙΔΕΣ 28-35.ΤΟΥ ΣΠΙΡΥΔΩΝΑ ΖΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΦΕΤΩΝ Ε.Τ.
Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ '21, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: