Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

ΠΩΣ ΠΡΟΗΛΘΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Από τη Λάμπαινα (Λέζι) είναι ο Ίωνάς Κεφάλας. Το βιβλίο του έχει τίτλο: Η ιστορία της Μεσσηνίας Τομ. Α 1935 σελ. 339 .Έχει  τα παρακάτω δημοσιευμένα ποιήματα, τα οποία έχουμε όλα μαζί  σε δερματόδετο τόμο τα οποία κάποτε θα πρέπει να εκδοθούν, για να τιμηθεί, διασωθεί, και προβληθεί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό..Το ποιήμα με τίτλο: «Πως προήλθε το όνομα του ποταμού και του χωριού Βαλύρα», το έγραψε το 1939 στις 23\4 και το αφιερώνει στο δάσκαλο Νιφόρο. 
Έχει δημοσιευμένα ποιήματα γραμμένα από το 1892-1950 και πιστεύω ότι δεν είναι μόνο αυτά  και συγγράμματα του διδάσκονταν στη νομική Αθηνών.
  Από το 1931-1935 έχει δημοσιεύσει σε εφημερίδες των πόλεων Καλαμάτας ( Σημαία, Θάρρος, Μεσσηνία Λαοφωνή), Κυπαρισσίας (Νέος Ορίζοντας), Ανδρίτσαινας (Επίκουρο Απόλλωνα), Μεγαλόπολης (Αναγεννησιν) και Τρίπολης (Μωριάς).

   Στις εφημερίδες Θάρρος, Αύγουστος 1934 και  Μεσσηνία 1932, έχει αρθρογραφήσει για την Πύλο, στη Σημαία το 1933 έχει αρθρογραφήσει για την Μεγάλη Τάφρο (Ζέζα,Τσούκα, Σκάλα, Μελιγαλά  και ποταμό Τζαμή) και στο Θάρρος από 1-9\11\1932 έχει αρθρογραφήσει για την οροσειρά της Ιθώμης. Στα φύλλα 19, 20, 22 και 23 της εφημερίδας Σημαίας του μήνα Δεκεμβρίου,  το 1936 έχει αρθρογραφήσει σε συνέχειες με τίτλο: « ΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΆΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ» στο οποίο παραπέμπει και  ο Θόδωρος Μπρεδήμας στο βιβλίο του με τον ίδιο τίτλο  (σελίδες 25-26).         Θάμυρις ή Θάμυρης*
             Μυθικός μουσικός και αοιδός από τη Θράκη. Ήταν γιος του Φιλάμμωνα και της νύμφης Αργιόπης. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ήταν γιος του Αιθλίου και εγγονός του Ενδυμίωνα. Μερικές φορές αναφέρεται σαν γιος της Μούσας Μελπομένης και άλλοτε σαν μητέρα του θεωρείται η Μούσα Ερατώ. Διδάχτηκε την τέχνη της μουσικής από τον ποιητή Λίνο και επινόησε το δώριο μουσικό τρόπο. Συναγωνίστηκε σε μουσικούς αγώνες με τις Μούσες. Τον νίκησαν και για την αλαζονεία του να συγκρουσθεί μαζί τους τον τύφλωσαν και του αφαίρεσαν τις μουσικές του ικανότητες. Ο Θάμυρις ενέπνευσε πολλούς ζωγράφους *που τον παρίσταναν τυφλό να κλαίει ή να τραγουδά μαζί με τις Μούσες, παίζοντας τη Λύρα του.
-             Ηφαίστεια Τ. 7 σελ. 194 - 301
-         *Τον ζωγράφισε και ο βαλυραίος Ανδρέας Τσώνης .
-        
-        
-         Ποιήμα του Γιάννη Δ. Λύρα
Στο συνέδριο της             Αλεξανδρούπολης 19-20 Νεμβρίου 2004 του Ι.ΕΝ. με τίτλο: Πολιτιστική Πολιτική και Βιώσιμη Ανάπτυξη που παρουσίασε το θέμα με τίτλο: 
Τα μνημεία του Δήμου Ιθώμης


-         Ο Θάμυρης ήταν μουσικός
-         Κάτοικος απ΄τη Θράκη
-         Και ήθελε διακαώς

   Της μουσικής τη μάχη

-        
-         Οι Μούσες τον ετύφλωσαν
-         Και χάθηκε η λύρα
-         Βάί-βάϊ  η λύρα μου
-         Και έγινε Βαλύρα

-         H παλιά Βαλύρα ήταν στην Πέρα Μεριά, με την οποία δεν έχουν ασχοληθεί οι εκλεγμένες τοπικές ηγεσίες και εφορείες αρχαιοτήτων, παρά τις οχλήσεις που τους έχουν γίνει. Ας ελπίσουμε με το νέο καλλικρατικό δήμο Μεσσήνης, να δείξουν το αντίστοιχο ενδιαφέρον για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής μας.
 Ο ΙΩΝΑΣ ΚΕΦΑΛΑΣ
 ΟΙ ΒΑΛΥΡΑΙΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ-ΚΑΡΥΔΗ-ΝΙΦΟΡΟΣ



 Το ποιήμα του Ιωνά Κεφάλα με τίτλο: «Πως προήλθε το όνομα του ποταμού και του χωριού Βαλύρα», το έγραψε το 1939 στις 23\4 και το αφιερώνει στο βαλυραίο  δάσκαλο Νιφόρο. 
 Ο ΘΑΜΥΡΙΣ.ΕΡΓΟ  ΤΟΥ ΒΑΛΥΡΑΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ  ΤΣΩΝΗ
 Η ΒΑΛΥΡΑ ΤΟΥ '50
 Η ΒΑΛΥΡΑ ΤΟΥ '60
 Η ΒΑΛΥΡΑ ΤΟΥ '90
 Η ΓΚΡΑΒΟΥΡΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
H BΑΛΥΡΑ  ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ. ΑΠΟ ΤΟΥ ΤΖΟΥΜΗ ΤΗ ΒΡΥΣΗ.ΦΩΤΟ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ 8\8\2014
 Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ, ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: